CONTROLUL GLICEMIEI – GRIJA NUMARUL 1 A DIABETICILOR

BUCURESTI - 5 octombrie 2006

Comunicat tip General in Sanatate

Automonitorizarea zilnica a glicemiei este singura modalitate de prevenire a complicatiilor in diabetul zaharat.

In aceasta perioada la centrele de diabet se produce transferul bolnavilor de diabet de tip II din evidenta medicului specialist in cea a medicilor de familie. Reţetele pentru antidiabeticele orale vor fi eliberate şi de medicul de familie pe baza scrisorii medicale transmise de la diabetolog prin intermediul pacientului. Tratamentul va fi acordat pentru 90 de zile, nu pentru 60 ca până acum.
Medicamentele vor putea fi luate si din farmacii cu circuit deschis care au contract cu casele de asigurări de sănătate.

Aceste schimbari au intrat in vigoare de la 1 octombrie , printr-un nou ordin privind organizarea si desfasurarea Programului national pentru diabet zaharat. Prin aceste masuri se urmareste un mai bun control al glicemiei bolnavilor de diabet, acestia fiind montorizati atat de diabetolog, cat si de medicul de familie.

Automonitorizarea zilnica a glicemiei este singura modalitate de prevenire a complicatiilor.

Consensul la care au ajuns specialistii in diabet, europeni (EASD – European Association for Study of Diabetes) si americani, (ADA – American Diabetes Assciation) a fost publicat in revista Diabetologia din August 2006. Aici se demostraza stiintific ca mentinerea glicemiei la nivele cat mai apropiate cu nivele glicemiilor persoanelor fara diabet face parte din tratamentul major in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat. Este bine stiut ca la persoanele cu diabet persistenta nivelului mare de gucoza in sange (hiperglicemie) poate duce la distrugerea pe termen lung a diferitelor organe, in special ochii, rinichii, vasele sanguine, nervii si inima.

„Am intalnit si vorbit cu multi pacienti care nu-si controleaza deloc glicemia si care in final vin la spital sau la centrul ambulator cu complicatii cronice ireversibile. Acesti bolnavi regreta ca nu au inteles importanta autocontrolului si realizeaza ca din nefericire este prea tarziu, iar suferintele sunt greu de imaginat. Din pacate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 nu stiu ca sunt bolnave! Persoanele cu nivel mare al glicemiei trebuie sa se adreseze imediat medicului pentru a fi diagnosticate si luate in evidenta unui centru de diabet local pentru a primi asistenta medicala care este gratuita.” a spus Dr. Ing. Simion Pruna de la Inst. “N. Paulescu”, Bucuresti.

Automonitorizarea este inregistrarea glicemiilor pe care pacientul si le masoara in intervale de timp bine determinate, cu un glucometru ce foloseste stripuri sau cu un test vizual comparativ. Pentru automonitorizare se calculeaza media glicemiilor sau se traseaza un grafic cu variatia in timp a glicemiilor (profilul glicemic). Profilul glicemic se calculeaza pentru secvente de o zi, 7 zile, 14 zile sau 30 zile.
Scopul automonitorizarii este acela ca bolnavul sa poata oferi medicului informatia esentiala pentru decizia clinica si pentru stabilirea celei mai optime scheme de alimentatie, tratament si de exercitiu fizic ale bolnavului pana la vizita urmatoare.

Alegerea unui glucometru cu stripuri pentru auto-testare (mai costisitor) sau a unor teste vizuale comparative (mai ieftine si care nu necesita un aparat) depinde de posibilitatile materiale ale fiecarui pacient, respectiv, de numarul de autotestari ale glicemiei pe care trebuie s-o faca pacientul in fiecare zi. Literatura de specialitate recomanda minimum patru auto-testari pe zi, atunci cand se ia o decizie clinica cu privire la un tratament. Acest numar de testari poate fi mai mare cand tratamentul se schimba frecvent.

Important este sa se faca un numar cat mai mare de autotestari, deoarece pacientii diabetici pot trai normal si pot spera intr-un viitor bun prin atingerea unui profil cit mai normal al glicemiei.

De la 1 octombrie pacientii vor beneficia lunar de testare gratuita a glicemiei, în cadrul cabinetului medicului de familie, fata de testarea care se facea pana acum, o data la doua luni. Acest lucru depinde insa de cat de repede vor fi dotate cabinetele medicilor de familie cu glucometre si teste.

Dr. Simion Pruna si medicii de la Institutul Paulescu raspund problemelor dumneavoastra pe site-ul www.telemed.ro .

Despre Target Solution

Target Solution se implica in informarea publicului cu privire la sanatate si preventie, urmarind indeplinirea misiunii sale de sprijinire a comunitatii.
Ana-Maria Pascaru
Target Solution
0722396044

anamaria.pascaru@targetsolution.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/target-solution/controlul-glicemiei-grija-numarul-1-a-diabeticilor