15 000 de vinovaţi pentru Restart-ul României

BUCURESTI - 9 august 2011

Comunicat tip General in IT&C, ONG, Social

În urma campaniei de teasing "Vreau să fiu de vină!" ce anunţă lansarea proiectului Restart România, 15 000 de vinovaţi şi-au autodenunţat intenţiile de a produce o schimbare în comunitatea în care trăiesc. Restart România este o platformă online care permite cetăţenilor să-şi definească problemele, să vină cu idei care le pot rezolva, să primească feed-back şi apoi, dacă acestea sunt bune, să le vadă transformate în proiecte online care să producă o schimbare offline. Cinci dintre ele vor primi o finanţare care să le faca durabile.

Platforma Restart România

”Experienţele mele de activist de mediu au fost provocări în adevaratul sens al cuvântului. Suntem mulţi cei care ne-am luptat şi ne luptăm pentru resurse, mai ales cele umane. De aceea îmi pare bine că există "Restart România", îmi pare bine că există această sursă mare de resurse pentru ideile şi iniţiativele noastre.”

Liana Buzea, iniţiator al campaniei “Let’s do it, Romania!”

14 880 de vinovaţi şi-au exprimat cu entuziasm culpa la lansarea proiectului Restart România. Aceştia au vrut să fie de vină că şpaga a devenit un arhaism, că avem autostrăzi, nu autostradă, că banul public nu e cheltuit în privat, că cine fură, plăteşte, că nu se mai leagă prietenii la coadă la ghişee, că morţii nu mai votează. Campania de teasing a adus în discuţie într-o manieră neconvenţională probleme reale şi stringente, cu care mediul online din România a rezonat. Competiţia Restart România îşi propune să le rezolve - pe acestea, sau alte asemenea lor- printr-o platformă de interacţiune comunitară, care pariază pe capacitatea unei comunităţi de a-şi găsi singură solutii la problemele cu care se confruntă şi pe puterea incontestabilă a internetului de a genera schimbare.

Astfel, pană pe 15 septembrie, organizaţiile non-guvernamentale, antreprenorii sociali, programatorii sau pur şi simplu oamenii care s-au săturat să aştepte ca sistemul să devină de la sine mai eficient şi mai puţin corupt, pot să vină cu soluţii proprii la problemele cu care se confruntă şi să le adauge pe platforma Restart România. Cu ajutorul feedback-ului primit de la comunitatea online, ideile lor evoluează până la stadiul de proiecte ce au potenţialul de a restarta  România. Cele mai bune 10 idei sunt implementate şi transformate în platforme online, ajutate să se dezvolte şi să devină cunoscute, iar 5 dintre ele vor primi granturi în valoare totală de peste 25 000 de dolari.

Liana Buzea, iniţiator al campaniei “Let’s do it, Romania!”, care a adunat anul trecut 90 000 de prieteni pe Facebook şi a reuşit să mobilizeze offline 200 000 de oameni pentru a curaţa ţara într-o zi: ”Experienţele mele de activist de mediu au fost provocări în adevaratul sens al cuvântului. Suntem mulţi cei care ne-am luptat şi ne luptăm pentru resurse, mai ales cele umane. De aceea îmi pare bine că există "Restart România", îmi pare bine că există această sursă mare de resurse pentru ideile şi iniţiativele noastre.”

Restart România este un proiect al organizaţiei non-guvernamentale TechSoup România, realizat cu ajutorul unui grant acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, care se bucură deopotrivă de sprijinul mediului diplomatic, al companiilor IT&C, al comunităţilor de programatori şi al antreprenorilor online.

Despre TechSoup Romania

Despre TechSoup:TechSoup este cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. A luat naştere în anul 2000 ca parte a Compumentor, o organizaţie înfiinţată cu 25 de ani în urmă, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT-ului. TechSoup a crescut destul de repede, dezvoltându-se într-un program uriaş de donaţii şi training-uri pentru ONG-uri. Scopul său este acela de a aduce împreună reprezentanţi ai comunităţii IT&C şi mari donatori de hardware şi software, de-o parte, şi beneficiarii din sectorul non-profit, de cealaltă parte. Anul precedent, TechSoup a susţinut mai mult de 100.000 de ONG-uri din toată lumea cu donaţii şi servicii în valoare de aproximativ un milliard şi jumătate de dolari.

În România, TechSoup activează din 2009, a investit deja în sectorul ONG peste 800 000 de dolari în donaţii şi a facilitat sute de ore de mentorship IT, cu sprijinul unor parteneri importanţi ca Cisco şi Microsoft.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/techsoup-romania/15-000-de-vinovati-pentru-restart-ul-romaniei