Torpila in inima democratiei!

BUCURESTI - 10 august 2009

Comunicat tip General in Politic

300.000 EUR taxa de candidatura prezidentiala - Se intampla intr-o Romanie moderna cu pretentii de stat european: Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si-a anuntat intentia de a introduce o taxa de 2000 de salarii minime pe economie pentru orice candidat la functia suprema in stat la alegerile din acest an.

Torpila in inima democratiei!

Cu alte cuvinte, nu ai bani, nu participi, indiferent de cat de multe idei ai, sau de lipsa de idei a celor care reusesc sa stranga imensa suma.
Justificare oficiala: (Taxa a fost propusa pentru) „eventualitatea în care cheltuielile cu un candidat sunt nejustificate deoarece a obţinut un număr prea mic de voturi. Reprezentanţii AEP susţin „obligativitatea depunerii unei cauţiuni de către fiecare candidat, cu rol de a acoperi o parte din cheltuielile cu organizarea alegerilor”.

Gheorghe Piperea, unul dintre primii experti nationali in domeniul insolventei, profesor universitar la Facltatea de drept din Bucuresti : “Gasesc aceasta decizie absolut scandaloasa si, cu atat mai mult, complet in contradictie cu Constitutia. Astfel de idei au sanse zero de a fi adoptate chiar si in semidictaturile sud-americane. Imi pun totusi o intrebare: cum va putea face rost de acesti bani independentul presedinte INCA in functie? Oare, nu cumva, am putea asista la un joc politic prin care teribilul nostru independent ar “lupta” impotriva AEP doar pentru a atrage privirile unui public dezamagit si dezinteresat care oricum nu l-ar vota?
Nu sunt convins de raspuns, insa am speranta ca acea mica parte din clasa politica reala din Romania va coaliza pentru a respinge aceasta initiativa aberanta.

Inteleg totusi că alegerile au devenit deja o chestiune privată, de business? Numai dacă ai bani să-ţi plăteşti candidatura şi numai dacă ai bani să-ţi plăteşti alegătorii mai poţi intra în hora alegerilor? Un cetăţean-candidat ar trebui să-şi suporte singur efortul electoral? Un cetăţean care adună 200.000 de semnături nu merită efortul statului?
Se pot duce discuţii serioase asupra tradiţiei democratice a statului român şi asupra înţelegerii de masă a democraţiei, dar caracterul social al statului este adânc înfipt în conştiinţa societăţii româneşti. Acum, acest Guvern de falsi socialişti trebuie să hotărască dacă mai bifează şi acest caracter esenţial al statului român pe lista celor călcate în picioare.

Totuşi, trebuie să remarc: această propunere este posibilă pentru că la alegerile precedente nimeni nu a cârcotit când s-a instituit o cauţiune de 3000 lei pentru fiecare candidat, toţi evaluând numai suma, considerată modică pentru un politician cu pretenţii de europarlamentar. Erodarea valorilor democratice se face treptat. Încetul cu încetul, pas cu pas.“Reprezentarea SCA Piperea si Asociatii in medii online prin management de imagine, marketing politic si strategie online este sustinuta de Three Slices - Agentia de Marketing.

Radu Trandafir - Strategy Director
www.threeslices.com

Despre Three Slices - Agentia de Marketing

In urma cu o saptamana, profesorul Piperea isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, si, totodata, a pus la punct PLANUL PIPEREA, un cod de conduita pentru orice candidat la presedentia Romaniei, dar si un set de reguli elementare adecvate crizei reale pe care o traversam. Primele parti din Planul Piperea sunt disponibile pe www.piperea.ro.

Radu Trandafir - Strategy Director
www.threeslices.com
radu@threeslices.com