Votăm „Nu” reglementarea ca produs medicamentos a ţigării electronice în Europa!

BUCURESTI - 4 octombrie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate, Social, Tehnologie

Un statut farmaceutic (pe care industria farmaceutică și-l doreşte) ar reduce considerabil accesul la țigările electronice (altul decât prin mijloace ilegale) și ar afecta eforturile de reducere a consumului de tutun. Votați „NU”, pe 8 octombrie în Parlamentul European!

Votăm „Nu” reglementarea ca produs medicamentos a ţigării electronice în Europa!
 Votăm „Nu” reglementării ca produs medicamentos pentru țigarile electronice în Europa! 

AITE (Asociația Industriei Țigărilor Electronice din România)

AITE (Asociația Industriei Țigărilor Electronice din România) este solidară cu mesajul internațional transmis de AIDUCE (Asociația Independentă a Utilizatorilor de Țigară Electronică) împreună cu OFT (Oficiul francez de prevenire a tabagismului).

Pentru prima dată, AIDUCE și OFT și-au unit forțele, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul țigărilor electronice în Franța și în Europa.

În Franța, după ce au fost stabile încă din 2005, vânzările de țigări clasice au scăzut cu 3% în 2012 și cu 8%, în primele 10 luni ale anului 2013.

Cea mai plauzibilă explicație pentru această scădere a vânzărilor de țigări clasice este apariția țigărilor electronice. 22.6% dintre fumatori (aproximativ 3 milioane) le-au încercat, potrivit unul sondaj Eurobarometru realizat în 2012, o cifră care până în prezent probabil că s-a dublat. Astăzi există aproape 400 de magazine de țigări electronice în Franța, în timp ce la începutul anului 2013 erau 100.

În România se estimează a fi peste 300.000 de utilizatori de țigări electronice și peste 200 de magazine în toată țara.

Vaporii de țigară electronică livrează nicotină și este normal să fie create norme pentru a stabili calitatea e-lichidelor și a modurilor de ambalare, dar știm deja din numeroase cercetări științifice că vaporii de țigară electronică sunt cu siguranţă mult mai puţin dăunători decât fumul de tutun. Înlocuirea țigărilor din tutun cu țigările electronice este un câștig pentru sănătatea publică.

Cu toate acestea, AITE susține că țigarile electronice nu sunt produse destinate nefumătorilor sau minorilor, iar utilizarea lor de către aceștia ar trebui prevenită.

Pentru a accelera trecerea de la tutun la țigara electronică, trebuie facilitat accesul la țigările electronice. În Marea Britanie, statutul de medicament ar putea permite distribuția la scară largă (acesta va fi disponibil gratuit prin intermediul NHS și va fi vândut prin supermarketuri), dar chiar și în acest context, procesul de medicalizare ar duce la dispariția tuturor produselor disponibile în prezent pe piață. În țări precum Franța, un statut farmaceutic (pe care farmaciile franceze și-l doresc) ar reduce considerabil accesul la produs (altul decât prin mijloace ilegale), și ar afecta eforturile de reducere a consumului de tutun.

Un amendament propus, în Parlamentul European, de Frédérique Ries, Rebecca Taylor și Chris Davies, în numele ALDE GROUP (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) oferă un statut non-farmaceutic pentru produsele care nu pretind beneficii de sănătate și care au o concentrație de nicotină mai mica de 30mg/ml (o rată care ar putea fi redusă la 24 sau la 20 mg / ml  ca în Franța). Acest amendament urmărește să impună norme care să asigure îmbunătățirea continuă a siguranței produselor, prevenirea utilizării de către nefumători și că produsul nu trebuie folosit ca un mijloc de promovare a tutunului.

ALDE GROUP este al treilea grup politic, ca mărime, din Parlamentul European. Din acest grup fac parte, din partea României, europarlamentarii: Eduard Raul Hellvig, Norica Nicolai, Ovidiu Ioan Silaghi, Adina-Ioana Valean și Renate Weber.

Brice Lepoutre, președintele AIDUCE și profesorul Bertrand Dautzenberg susțin împreună că: "Suntem de acord că piața de țigări electronice ar trebui să fie normalizată și reglementată pentru a asigura calitatea și transparența pentru vaperii europeni, în timp ce trebuie descurajată utilizarea de către minori și nefumători. Nu suntem de acord ca țigara electronică să fie clasificată ca un medicament. Țigările electronice ar trebui să rămână accesibile pentru fumătorii din toată Europa, deoarece cu cât mai mulți fumători pot accesa aceste produse, cu atât mai mulți fumatori vor renunța la tutun."

Votul asupra Directivei privind produsele din tutun este programat marți, 8 octombrie, atunci când Parlamentul European va decide statutul țigărilor electronice pentru următorii 20 de ani.

Asociația Industriei Țigărilor Electronice din România (AITE) cât și cele doua asociații franceze cer europarlamentarilor să nu urmeze inițiativa companiilor de tutun care încearcă să elimine țigările electronice prin Directiva privind produsele din tutun, să nu urmeze industria farmaceutică, industrie care cere un statut farmaceutic exclusiv pentru țigările electronice, ci să asculte opinia asociațiilor care sunt reprezentanții, cu adevărat independenți, ai consumatorilor și comercianților de e-tigari, cum ar fi AITE, AIDUCE sau OFT. Deputații europeni ar trebui să faciliteze dezvoltarea unui produs care poate aduce un beneficiu tangibil pentru sănătatea publică.

Votăm „Nu” reglementării ca produs medicamentos pentru țigarile electronice în Europa!

Amendamentul:

http://www.clivebates.com/documents/plenaryamendment.pdf

Comunicatul AIDUCE:

http://www.rebeccataylor.eu/wp-content/uploads/2013/10/CP-EN-OFT-AIDUCE-ECIGARETTES-02-10-2013.pdf

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tigara-electronica/votam-nu-reglementarea-ca-produs-medicamentos-a-tigarii-electronice-in-europa