Încasările statului din taxarea jocurilor de noroc s-au dublat de la un an la altul

BUCURESTI - 8 mai 2024

Comunicat tip General in Social

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, instituție în subordinea Ministerului Finanțelor Publice care supraveghează piața de gambling din România, a publicat de curând Raportul de activitate al instituției pentru anul 2022. Deși ne apropiem de mijlocul anului 2024, acestea reprezintă cele mai recente informații oficiale cu privire la sectorul jocurilor de noroc.

taxe si impozite

taxe si impozite

Astfel, în anul 2022, statul român a încasat sume mai mari din taxe pe activitățile de gambling. În privința jocurilor de noroc clasice, cel mai mare este numărul de operatori de aparate tip slot-machine). S-au consemnat în total 356 organizatori de jocuri de noroc (cu 3 mai puțini decât în anul 2021) și un număr de 464 operatori economici licențiați clasa a II-a.

Conform raportului de activitate ONJN, taxele de licență colectate au ajuns la 75.738.570 lei, în creștere cu 76,9% față de anul 2021. S-au înregistrat sume importante din taxe de licențiere și din taxe de autorizare și de la cazinouri terestre, operatori de bingo, agenții de pariuri sportive și cluburi de poker.

Mediul online, în plină ascensiune

Spectaculoasă este creșterea volumului de taxe din jocuri de noroc la distanță - jocuri de cazino online, pariuri online, poker online, bingo online și alte nișe de divertisment asociate industriei de profil. Deși numărul de operatori a crescut nesemnificativ (de la 30 la 32), încasările la bugetul de stat au crescut de la 506.197.522 în anul 2021 la 1.096.178.065 lei în 2022, rezultând mai mult decât o dublare a sumei.

Jocurile de noroc online își continuă așadar evoluția pozitivă, ținând cont de trendul general de creștere a sectorului digital în România. Chiar și operatorii care în mod tradițional mizau pe locații terestre investesc în ultimii ani în partea de jocuri de noroc la distanță. Cazinourile online și agențiile de pariuri sportive online vin cu multe avantaje pentru utilizatori, printre care bonusuri de bun venit, rotiri gratuite la pacanele, pariuri gratuite și multe altele.

Totalul taxelor colectate de stat din activități de jocuri de noroc

La nivelul anului 2022, de la 820 de operatori economici (356 organizatori de jocuri de noroc și 464 de licențiați clasa a II-a - afiliați) s-au încasat 2.009.145.827 lei, cu 84% mai mult decât în anul 2021. Creșterile vizează toate tipurile de taxe precum cele de licențiere, de autorizare, de viciu și de activități de video loterie. Conform legislației care reglementează domeniul jocurilor de noroc, pe lângă taxa de licență și taxa de autorizație, cazinourile și cluburile de poker offline virează lunar taxele de acces în locațiile respective.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este instituția care gestionează integral domeniul jocurilor de noroc în România: autorizarea, controlul și monitorizarea. Prin înființarea ONJN, s-a pus în practică un principiu recomandat la nivel european, iar modul de aplicare este considerat un model de bune practici pe plan internațional. În prezent, se estimează că industria jocurilor de noroc din țara noastră este integral fiscalizată, colectarea de taxe și impozite fiind de aproximativ 100%.

Pe internet, persoanele cu domiciliul fiscal în România au acces doar la website-uri și aplicații dezvoltate de operatori care dețin licență pe plan local. Astfel, statul român câștigă sume importante din taxarea acestei industrii de divertisment, iar activitățile infracționale ce pot fi asociate cu nișa de gambling sunt împiedicate prin sistemul fiscal implementat. Supravegherea este în avantajul direct al utilizatorilor, care se bucură de un mediu legal și sigur, în care drepturile lor de consumatori europeni sunt mereu respectate.

Sursa foto canva.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tipzor-gamming-advertising-srl-d/incasarile-statului-din-taxarea-jocurilor-de-noroc-s-au-dublat-de-la-un-an-la-altul