Cuba secreta - un nou documentar Andreea Marin / Tiriac TRAVEL

BUCURESTI - 9 august 2004

Comunicat tip General in Turism

Continuand seria documentarelor pentru Televiziunea Romana, Andreea Marin a realizat urmatorul proiect - "Cuba secreta". Prezentarea tarii si poporului cubanez s-a bazat pe secrete si mistere povestite intr-un cadru romantic de aventura turistica, o combinatie intre calatorie si social, istorie, cultura. Voiajul se constituie ca preambul la campania de toamna - iarna a agentiei Tiriac TRAVEL.

Documentarul "Cuba secreta" este un contrapunct ce va echilibra balanta in raport cu "Thailanda - Academia de turism". Cuba - o intoarcere la valorile umane ale unei societati ce ne aminteste de Romania dinainte de '89, dar si cu diferente notabile, o anumita deschidere la care noi nu indrazneam sa visam; Cuba cu accente sociale, de ordin religios, prezentata pornind de la premisele istorice atit de importante versus un jurnal de calatorie pe un tarim pe care-l poti numi paradis terestru, tinutul Thai, cu oamenii sai frumosi, cu credintele lor, cu spiritul tolerantei, cu filozofia lucrului bine facut si a zimbetului larg, nedisimulat, cu armonia vietii in mijlocul naturii si senzualitatea pe care o adulmeci in fiecare gest al femeii thai, aparent inocenta, supusa, sfioasa.

"Cuba secreta" este un proiect cu interviuri ce devin marturii - document si scriu o pagina in istoria prezenta a ultimului bastion comunist al lumii.

"N-as vrea sa va dau prea multe detalii, pentru ca vorbele nu pot cuprinde vraja imaginii inedite, atmosfera autentica, muzica locului" - spune Andreea Marin. "Am trait clipe de viata inedite intr-o familie de cubanezi obisnuiti, a doua zi eram fata in fata cu Fidel Castro, si in urmatoarea stateam de vorba cu artistii fara egal din Buena Vista Social Club. Am condus celebrele masini din anii 40-50 ce merg si in prezent pe strazile Cubei. De ce Cuba? Pentru ca este un tarim a carui istorie se traieste la timpul prezent. Fiecare zi inseamna o treapta in evolutia unui popor cu o soarta pe care adesea a fost impiedicat sa si-o hotarasca singur. Un punct fierbinte pe harta lumii, traind sub semnul lui Che Gevara si al lui Fidel Castro, un pol al controverselor, un ghimpe in coasta unei mari puteri, Cuba ce nu se lasa ingenuncheata, ce-si poarta tristetea cu fruntea sus, in timp ce cinta, ride si danseaza. Dar cel mai important lucru e faptul ca, desi nimeni nu vorbeste deschis despre o schimbare radicala in insula, oamenii o adulmeca. Si Cuba de astazi, Cuba cu parfumul anilor 60, un muzeu viu animat de oameni pasionali cu singe afro-hispanic, nu va mai fi aceeasi si miine. Acum e momentul unui portret ce are sansa sa capete semnificatia unei pagini de istorie. Un film-document."

"Ce anume mi-a placut in mod deosebit? Contrastul. Culoarea cerului la apus. Optimismul oamenilor in ciuda neimplinirilor. Mireasma de Caraibe. Istoria romului, mestesugul trabucului, satisfactia victoriilor Cubei in sportul mondial, povestea lui Hemingway, talentul inconfundabil al maestrilor Buena Vista Social Club. Mi-a placut... totul. Am lasat o parte din mine in coltul acela de lume."

"Daca am mancat sau baut ceva special? Am rezistat in fata unui singur cocktail fara sa adorm imediat: Mojito, amestec de rom traditional Havana Club, menta si lamiie, iar cea mai buna reteta se pare ca se pastreaza dupa atitia ani la Bodeguita del Medio, loc preferat de Heminway, a carui traditie s-a transmis in intreaga lume, acum exista o retea de localuri cu acelasi nume in multe capitale. In rest, pentru ca n-am antrenament in privinta alcoolului, m-am bazat pe sucurile proaspete, naturale, din fructe exotice. Recomandare: guava."

Ne poti recomada un loc special pentru shopping? "Nu e o tara potrivita pentru cumparaturi. Firmele mari cu produse de calitate lipsesc cu desavirsire, din pricina embargoului. Cuba e o curiozitate, e cautata pentru plajele sale, pentru serviciile turistice, pentru istoria interesanta, dans, rom, tutun, femei exotice. Noi, insa, am intrat mai adinc in viata oamenilor de acolo, incercind sa traim asemenea lor, sa simtim pulsul real al locului."

"Turismul sexual, principala acuzatie adusa de presedintele american la adresa Cubei, nu pare a fi mai agresiv decit in alte zone ale lumii, sa fiu sincera" declara Andreea. "Nu e o forma exagerata, nu am perceput-o asa, desi am calatorit in toata tara, nu doar in capitala Havana. Am cunoscut colturi ale lumii in care lucrurile erau mult mai evidente. Cred ca acest "conflict" a capatat proportii exagerate si s-a ajuns mult prea departe in declaratii care nu rezolva nimic. Oamenii se chinuie sa traiasca acolo cu 15 dolari pe luna, de 3 ori mai putin decit un rezervor plin la masina, cum ii ajuta pe acestia o polemica distructiva? Totusi, parerea mea dupa doua saptamini de sedere in Cuba in acest punct poate fi subiectiva, nu acesta a fost subiectul principal urmarit, eu am datoria de a fi un bun observator ca jurnalist in acest gen de demers, concluziile trebuie sa apartina publicului spectator, nu pot sa-i influentez parerea, ci doar sa-i ofer informatiile pentru a trage singur concluziile. Ca principiu, nu fac politica nici in propria tara, nici dincolo de hotarele ei."


Cuba e o experienta unica. Daca merita sa-ti petreci vacanta in Cuba? Raspunsul este "da, cit mai curind", pentru ca timpul lucreaza impotriva Cubei, asa cum este astazi.

Puteti "gusta" putin din ea din filmul - document programat pentru sfirsitul acestui an la TVR, precedat de aventura Thailanda, un documentar ce va fi difuzat pe 8 septembrie putin dupa ora 22, si care va fi precedat in perioada 30 august - 8 septembrie, in fiecare seara, de cite un material de citeva minute cu secvente inedite de la fata locului. Sau puteti incerca "pe viu" cu ajutorul celor de la Tiriac TRAVEL.

Imagini din calatorie: http://www.tiriac-travel.ro/download/pictures/AM_Cuba_01.htm

Despre Tiriac Travel

Pentru detalii, va rugam contactati:
Cristina Vladau - Director marketing si vanzari Tiriac TRAVEL


Tiriac TRAVEL
Str. Boteanu nr.6 Bucuresti
Tel 021/3102922 (23)(24)
news@tiriac-travel.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tiriac-travel/cuba-secreta-un-nou-documentar-andreea-marin-tiriac-travel