3 lucruri care pot provoca ginecomastia

BUCURESTI - 8 august 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Deși nu se discută în mod deschis, aproape jumătate dintre bărbați suferă de sâni mai mari și mai dezvoltați decât ar trebui. Cunoscută și sub numele de ginecomastie, această afecțiune poate deveni destul de rar o problemă medicală, însă aceasta poate determina ca bărbații să se simtă extrem de conștienți de corpul lor.

Dar ce este ginecomastia și ce determină apariția acestei tulburări a sistemului endocrin? Ginecomastia reprezintă dezvoltarea excesivă a sânului și/sau a areolei mamare la bărbat și apare din cauza dezechilibrului dintre hormonii estrogeni – care sunt în exces - și testosteronul – care este scăzut. Această afecțiune poate afecta unul sau ambii sâni.

În multe cazuri, este dificil să se stabilească o cauză de bază specifică, dar există o serie de factori care pot contribui la apariția acestui aspect inestetic al bustului masculin, inclusiv:

Îmbătrânirea și pubertatea

Atât băieții tineri aflați în perioada pubertății, cât și adulții în vârstă sunt predispuși la ginecomastie. Fiind adolescenți în perioada pubertății, băieții trec prin multe schimbări - atât mental, cât și fizic. În această perioadă, corpul începe să se contureze și să se dezvolte, iar excesul de testosteron creează un dezechilibru la nivelul hormonal.

Apoi, mai târziu în viață în jurul vârstei de 50 sau 60 de ani, corpurile bărbaților încep să se schimbe din nou. Mulți bărbați descoperă că nu mai pot ține pasul cu activitățile și stilul de viață pe care îl aveau în trecut. Și chiar dacă rămân activi, dezechilibrele hormonale și fluctuațiile pot avea un impact puternic - ceea ce poate împiedica pierderea sau chiar și menținerea în greutate.

Aceste două repere importante din viața unui bărbat pot duce la excesul nedorit de grăsime și piele în jurul regiunilor pectorale.

Creșterea în greutate

O cantitate considerabilă de greutate poate provoca stres excesiv asupra corpului unui bărbat. Din păcate, nu putem alege zonele pe care grăsimea decide să se acumuleze. De fapt, multe persoane experimentează un plus de țesut gras în zone la care nu se așteptau cu adevărat. 

Un exemplu în acest sens se află în zona pectorală, iar stresul și rușinea rezultate din partea acestor sâni prea măriți și dezvoltați pot favoriza creșterea în greutatea. Un cerc vicios, într-adevăr.

Condițiile medicale

Dacă suferi de probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertiroidism sau o boală a rinichilor, deja știi cum un dezechilibru hormonal îți poate afecta organismul. Alte afecțiuni medicale care ar putea provoca ginecomastie includ hipogonadismul, tumorile, insuficiența hepatică, ciroza și malnutriția.

Recâștigă-ți încrederea

Din fericire, există o soluție pentru temuții „sâni masculini”. La Clinica Be Perfect by Dr. Bortolini, oferim o intervenție chirurgicală de reducere a glandei mamare, care îndepărtează în mod eficient excesul de țesut adipos și pielea ridată sau căzută de la nivelul sânilor. Atâta timp cât este abordată cauza de bază a ginecomastiei, această procedură permite un contur permanent mai neted și mai masculin.

Ginecomastia, această afecțiune cu evoluție benignă, dar cu un mare impact emoțional este tratată în Clinica Be Perfect by Dr. Bortolini.