Bumbacul, povestea celui mai iubit material textil

BUCURESTI - 19 februarie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design

Bumbacul este țesătura care ne croiește viața. Și într-adevăr, este o afirmație cât se poate de adevărată. Bumbacul este o fibră incredibil de versatilă și se folosește în orice, de la îmbrăcăminte și decorațiuni interioare până la consumabile medicale și bani de hârtie. Bumbacul este cunoscut pentru confort, aspect plăcut, durabilitate și importanță.

Materiale textile bumbac

Materiale textile bumbac

Bumbacul și povestea sa

Bumbacul are o istorie bogată și este una dintre cele mai vechi țesături cunoscute din lume. Se crede că bumbacul a fost produs în India încă din anul 2000 î.Hr., iar dovezi ale țesăturilor din bumbac au fost gășite în Egiptul antic și în Mexicul preistoric. Invenția ginului din bumbac prin anii 1700 a făcut posibilă producerea în masă a bumbacului. 

Bumbacul este o fibră naturală care provine din fructele plantei de bumbac. Este o fibră discontinuă, moale și pufoasă, care crește într-o formă asemănătoare unui bol în jurul semințelor plantei de bumbac. Planta de bumbac este un arbust întâlnit în regiunile tropicale și subtropicale din America, India și Africa.

Când bumbacul este prelucrat, fibra devine țesătură pentru haine, decorațiuni interioare și pentru utilizări industriale, cum ar fi fileuri de pescuit, legături de carte și corturi. Semințele sunt folosite pentru a face ulei din semințe de bumbac. Firele scurte de bumbac care se blochează în timpul procesării semințelor, sunt folosite pentru fabricarea hârtiei, bancnotelor, materialelor din celuloză și consumabilelor medicale (pansamente, bețișoare de urechi și vată).

De ce este bumbacul atât de minunat?

Durabilitate bună,Versatil, Respirabil, Hipoalergenic, Absorbant, Nu se scămoșează, Rezistență bună la abraziune, Se simte moale și mătăsos, Ușor de colorat, Se amestecă bine cu alte fibre, Ușor de curățat!

Tipuri de țesături textile din bumbac

Chiar dacă toate țesăturile din bumbac provin din aceeași plantă, există multe metode diferite de producere și țesere a fibrelor, creând astfel o gamă largă de țesături din bumbac. Există două stiluri principale de țesătură pentru bumbac: netedă și pe diagonală.

O țesătură netedă creează o fibră mai subțire, cum ar fi materialul textil gingham, percale, muselină sau batist. Țesătura pe diagonală produce o fibră mai deasă precum este denimul și gabardina. O altă țesătură din bumbac mai puțin obișnuită este cea de mătase, care produce satinul, o fibră lucioasă, cu un aspect elegant.

Alte tipuri de bumbac includ: flanela (o țesătură moale și pufoasă), cinz (pentru mobilă), organdi (subțire, transparentă și foarte apretată), poplin și seersucker (fină și ușor încrețită).

Bumbacul este o țesătură versatilă care a rezistat testului timpului. Lasă-te inspirat de acest articol și încearcă acest material textil mult prea iubit pentru următorul tău proiect creativ. În funcție de aplicația pe care o alegi, poți opta pentru bumbac 100% sau pentru un amestec care îți va obține caracteristicile potrivite.

Fii creativ și descoperă gama noastră largă de materiale textile pentru draperii din bumbac disponibilă pe www.pufet.ro! Spor la meșterit!