Calculator putere: ce tip de boiler este potrivit pentru casa ta?

BUCURESTI - 19 noiembrie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Energie

Dacă am spune că boilerele au diferite forme și dimensiuni nu ar fi o informație prea corectă, acestea fiind aproape întotdeauna dreptunghiulare. Cu toate acestea, boilere vin sunt de diferite tipuri cu diverse capacități și tehnologii, iar calcularea tipului de boiler potrivit pentru casa ta este crucială.

Ca și o notă de subsol, de reținut faptul că puterea sau capacitățile boilerului sunt măsurate în Kilowați sau pe scurt „kW”.

Pentru un mod interactiv de calcul a centralei termic pentru casa ta, poți utiliza instrumentul de cotație online oferit de EKOINSTALhttps://www.ekoinstal.ro/calcul-termic-centrale

Alegerea unui boiler de dimensiuni potrivite este foarte importantă din două motive cheie:

Nu va îndeplini cerințele de încălzire pentru locuința ta dacă este prea mic.

Un boiler cu capacitatea prea mică (subdimensionat) se va lupta pentru a răspunde cerințelor de încălzire ale casei tale, rezultând un deficit de încălzire în calorifere, pentru apa de la robinet /duș sau mai rău – în ambele cazuri.

Poți pierde cu ușurință o grămadă de bani arzând gaz suplimentar.

Un boiler cu capacitate prea mare (supradimensionat) nu îți va oferi avantaje suplimentare și, deși boilerele moderne se pot ajusta pentru a satisface cerințele mai mici, în cazul acesta vei cheltui semnificativ mai mulți bani pe un tip de boiler de care nu ai nevoie.

În cazul în care boilerul pe care decizi să îl cumperi nu este potrivit, riști să pierzi mulți bani pentru arderea gazelor inutile (și în plus, vei contribui negativ la schimbările climatice).

Dimensiunea actuală a boilerului

Dacă descoperi că locuința ta rămâne fără apă caldă, ar putea însemna că dimensiunea actuală a boilerului nu este cea corectă. Însă, dacă centrala ta termică are mai mult de 8 ani, poate fi doar un caz de ineficiență și nu de capacitate.

Boiler cu funcție dublă, de sistem sau convențional?

Asigură-te că achiziționezi tipul potrivit de boiler pentru casa ta. Pe lângă combustibilul pe care îl dorești pentru boiler - gaz, ulei, electric, GPL, biomasă, ai trei tipuri din care să alegi: convențional, de sistem sau cu funcție dublă. Fiecare are o configurație diferită și urmează un proces ușor diferit pentru producerea apei calde și pentru încălzirea casei. 

 

Izolația

O casă slab izolată va pierde căldură prin acoperiș, pereți, podele sau ferestre, iar boilerul tău va trebui să lucreze mai mult (adică consum adițional de energie) pentru a menține căldura. Pentru a menține facturile de energie cât mai scăzute, te poți gândi să investești în izolarea ferestrelor sau în înlocuirea acestora.

Dimensiunea radiatorului

Nu toate radiatoarele sunt create în mod egal, deoarece unele au puterea mai mare decât altele și variază ca dimensiuni. Cu cât suprafața radiatorului este mai mare, cu atât camera se va încălzi mai rapid. Fiecare calorifer trebuie să fie adecvat pentru dimensiunea camerei.

Comenzi inteligente

Multe boilere sunt acum compatibile cu comenzile inteligente care îți permit să reglezi temperatura casei din orice locație, prin intermediul smartphone-urilor sau tabletelor. Această tehnologie nu numai că este mult mai convenabilă, dar îți oferă mult mai multă vizibilitate și control asupra consumului de energie, astfel încât să poți reduce risipa. Unele sisteme pot chiar compensa automat în funcție de vremea de afară.

EKOINSTAL, pentru confortul casei tale!