Când ar trebui să ne ducem copiii la medicul ortodont?

BUCURESTI - 18 februarie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

De ce unii copii de la școală au deja aparat dentar? Nu este prea devreme? Am omis ceva?

Poate că vă puneți întrebări de genul acesta. În calitate de părinți, încercăm să facem ceea ce este mai bun pentru copiii noștri, iar tratamentul ortodontic poate avea un impact semnificativ asupra aspectului și sănătății lor generale. De fapt, este recomandat ca toți copiii cu vârsta cuprinsă între opt și zece ani să viziteze un medic ortodont pentru un prim consult.

Până împlinește copilul vârsta de opt ani, toți dinții de lapte ar trebui să fie înlocuiți de cei permanenți pentru ca medicul ortodont să poată evalua relația și dezvoltarea dinților și a maxilarului celui mic. Deși este foarte posibil ca tratamentul ortodontic să nu înceapă decât câțiva ani mai târziu, pot exista cazuri în care o primă etapă de tratament, cunoscută și sub denumirea de Faza I, ar putea fi benefică.

Tratamentul ortodontic timpuriu nu elimină neapărat necesitatea unui tratament suplimentar în viitor, dar poate reduce severitatea unei probleme dentare, mai dificile de rezolvat ulterior. Maxilarele copiilor sunt mult mai maleabile, astfel tratamentele ortodontice vor fi fără durere. Medicii ortodonti specialiști sunt instruiți pentru a ajuta la direcționarea sau gestionarea erupției dentare și la dezvoltarea maxilarului atunci când este necesar.

Dinții unui copil pot crește drepți, dar acest lucru nu exclude neapărat probleme legate de dezvoltare. Există câteva aspecte și caracteristici comportamentale care trebuie luate în considerare, inclusiv:

- dinții aglomerați sau poziționați greșit

- pierderea timpurie a dinților de lapte

- ticuri precum sugerea degetului după vârsta de cinci-șase ani

- mușcătura deschisă în zona anterioară, când dinții frontali nu se suprapun, însă cei din spate se ating

- mușcătura adâncă, când dinții frontali de sus acoperă prea mult dinții de jos

- ocluzia inversă, când dinții de sus se află în spatele dinților de jos 

- respirația pe gură

- dinții prea voluminoși

- probleme funcționale care afectează masticația și vorbitul

- sforăitul

Amintiți-vă că nu este nevoie o trimitere de la medicul de familie pentru a vizita medicul ortodont, așa că de ce să nu faceți o programare pentru a vă asigura că zâmbetul copilului dvs. este îngrijit acum și în viitor?

Clinica stomatologică Soladent vă stă la dispoziție cu o echipă de medici excelent pregătiți și specializați în intreg domeniul afecțiunilor stomatologice.