Ce este gingivita de sarcina si care este tratamentul recomandat?

BUCURESTI - 22 februarie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Dacă ești însărcinată, felicitări! Este un moment minunat și emoționant, chiar dacă hormonii tăi nu sunt ușor de gestionat. Corpul tău se pregătește să susțină o nouă viață, dar tu știi deja toate aceste lucruri.

Dar poate că nu știi că sarcina poate provoca, de asemenea, riscul unor probleme acute de sănătate orală. Un aflux de hormoni poate duce la inflamarea și sângerarea gingiilor – vorbim de gingivita de sarcină - iar jumătate din femeile gravide o experimentează.

Și grețurile de dimineață (sau mai târziu, acel apetit feroce) poate crește riscul de a dezvolta cavități în timpul sarcinii. Nu este un lucru pe care oricine ar vrea să-l audă în această perioadă unică și importantă.

Simptomele gingivitei de sarcină

Gingivita de sarcină apare de obicei în timpul celei de-a doua luni de sarcină. Și se agravează în timpul celei de-a opta luni. Simptomele includ:

- Gingii înroșite în locul celor roz sănătoase.

- Gingii sensibile și inflamate.

- Gingii care sângerează ușor atunci când îți speli dinții sau folosești ața dentară.

Dacă nu tratezi gingivita de sarcină - o problemă reversibilă - ea poate duce la boala parodontolă, dăunând nu numai gingiilor, ci și osului care îți susține dinții - aceasta este o daună ireversibilă. Și asta vrem să evităm.

Dacă observi semne ale gingivitei de sarcină, programează o consultație la medicul specialist în parodontologie din cadrul clinicii VelvetDental pentru evaluare și intervenție. Iar dacă ai următoarele simptome, contactează cât mai repede medicului dentist:

- Durere de dinți sau măsele.

- Dacă ți se mișcă un dinte.

- Umflătură la nivelul gurii (chiar dacă nu este dureroasă).

- Alte semne ale bolii parodontale, cum ar fi respirația urâtă sau retracția gingivală.

Știința din spatele gingivitei de sarcină

Cavitatea bucală reprezintă un ecosistem complex. Sistemul nostru imunitar interacționează cu bacteriile din gură, stabilind un echilibru delicat. Când ești gravidă, corpul tău creează mai mulți hormoni progesteroni și alți hormoni care pot zdruncina acest echilibru.

Progesteronul este vital pentru sarcină. Păstrează mucoasa membranei uterine sănătoasă, echilibrează nivelul zahărului în sânge, te ajută să dormi și scade anxietatea. Dar poate, de asemenea, să promoveze creșterea bacteriilor în gură, care pot duce la gingivită.

În plus, progesteronul poate schimba sau înăbuși răspunsul tău imun primar. Asta înseamnă că organismul tău ar putea reacționa exagerat la placa bacteriană din gură. Până să-ți dai seama, ai deja gingivită de sarcină.

Tratamentul și prevenirea gingivitei de sarcină

Medicul specialist în parodontologie din cadrul clinicii VelvetDental îți va trata gingivita de sarcină prin îndepărtarea plăcii și bacteriilor, care la rândul lor pot controla inflamația gingiilor. Acest lucru poate însemna mai multe vizite de igienă dentară sau noi instrumente care ajută la controlul bolilor care cauzează bacterii, pe care să le folosești acasă. Și dacă ai gingivită de sarcină sau dorești să o previi, prin practica corect corespunzătoare a periajului și aței dentare ai deja cea mai bună apărare împotriva bacteriilor care cauzează inflamația gingiilor.

Dacă ai mai multe întrebări, sună cu încredere la 0728 326 438 pentru a stabili o consultație!

Ești gravidă și preocupată de sănătatea ta dentară? Programează-te acum la clinica stomatologică VelvetDental!