Ce trebuie să fac după o extracția dentară?

BUCURESTI - 16 decembrie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Extracția dentară implică îndepărtarea completă a unui dinte din gură, o intervenție necesară din mai multe motive, variind de la cariile dentare la dinții aglomerați.

Am suferit o extracție dentară - ce ar trebui să fac acum?

Ia-o ușor pentru restul zilei. Fă cât mai puține exerciții fizice și odihnește-te cât poți de mult. 

Ce măsuri de precauție ar trebui să iau?

Evită alimentele sau băuturile fierbinți până când anestezicul dispare. Acest lucru este important, deoarece nu poți simți durerea în mod corespunzător și îți poți opări gura. De asemenea, ai grijă să nu îți mesteci obrazul. Aceasta este o problemă destul de comună, care se poate întâmpla în timpul unei anestezii.

În prima noapte când te odihnești, încearcă să-ți menții capul ridicat folosind o pernă suplimentară, dacă este posibil. De asemenea, este o idee bună să folosești o față de pernă veche sau să pui un prosop pe pernă, în cazul în care sângerezi puțin.

Ar trebui să-mi clătesc gura după extracție?

Nu fi tentat să clătești zona în primele 24 de ore. Este important să favorizezi vindecarea și trebuie să ai grijă să nu deteriorezi cheagul de sânge mâncând pe acea parte. Acest lucru poate permite infecția în zona afectată și poate afecta vindecarea.

Mai trebuie să evit ceva după extracție?

Evită alcoolul timp de cel puțin 24 de ore, deoarece acest lucru poate încuraja sângerarea și întârzia vindecarea. Mănâncă și bea mâncare călduță ca de obicei, dar evită să mesteci în zona respectivă a gurii.

Când ar trebui să-mi periez dinții?

Este la fel de important, dacă nu chiar mai mult, să îți menții gura curată după o extracție dentară. Cu toate acestea, trebuie să fii mai atent cu zona afectată.

Ce fac dacă sângerez după extracție?

Primul lucru de reținut este că poate exista o ușoară sângerare în prima zi după extracție. Dacă observi sângerări, nu clăti, ci aplică presiune în zona afectată. Mușcă ferm o bucată de material curat din bumbac, cum ar fi o batistă, timp de cel puțin 15 minute. Asigură-te că aceasta este plasată direct peste locul de extracție și că tamponul este înlocuit, dacă este necesar.

Dacă sângerarea nu s-a oprit după o oră sau două, contactează-ți medicul dentist.

Durere după extracție, ce ar trebui să iau?

De obicei, va exista o anumită sensibilitate în zona afectată în primele câteva zile și, în majoritatea cazurilor, medicamentele simple pentru ameliorarea durerii sunt suficiente pentru a ușura disconfortul. Ceea ce ai lua în mod normal pentru o durere de cap ar trebui să fie suficient. 

Cu toate acestea, citește întotdeauna instrucțiunile producătorului și, dacă ai dubii, adresează-te mai întâi medicului tău. Nu lua aspirină, deoarece promovează sângerarea în cavitatea bucală.

Va trebui dentistul meu să mă revadă?

Dacă a fost o extracție dentară deosebit de dificilă, medicul dentist îți va oferi o programare ulterioară. Acest lucru ar putea fi pentru a elimina orice cusături care au fost necesare sau pur și simplu pentru a verifica dacă zona se vindecă bine.