Cum sa devii un barbat viril?

BUCURESTI - 21 iunie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Dimensiunea penisului poate fi un subiect sensibil pentru multi barbati. Desi pastilele, injectiile, dispozitivele de tractiune si interventiile chirurgicale sunt comercializate in mod regulat barbatilor care cauta un penis mai mare, unele sunt mai eficiente decat altele. De asemenea, riscul unor proceduri, inclusiv interventia chirurgicala, poate depasi cu mult beneficiile presupuse.

O procedura de marire a penisului poate fi indicata pentru un barbat care a suferit traumatisme ale penisului sau are o afectiune care afecteaza functia penisului. In cazurile in care dimensiunea penisului afecteaza fertilitatea sau calitatea vietii, marirea penisului poate fi luata in considerare sub indrumarea unui urolog. Acestea includ procedurile chirurgicale cunoscute sub numele de marire a penisului (numita si faloplastie).

Marirea penisului nu mai este un subiect tabu, asa ca barbatilor nu le este rusine sa vorbeasca despre modalitati de a-si mari penisul. Pe Internet poti citi o multime de articole pe aceasta tema, explicand cum functioneaza exercitiile, preparatele, cremele si tratamentele speciale pentru marirea penisului. Care metoda este cea mai eficienta si de ce operatia de marire a penisului merita cu adevarat? Inainte de a cauta raspunsuri, merita sa te uiti mai intai la statistici.

1. Penisul statistic - penisul in cifre

2. Conteaza cu adevarat dimensiunea penisului? 

3. Anatomia si functia penisului

4. Care este dimensiunea medie a penisului pentru baieti si adolescenti?

5. Ce este faloplastia?

6.Pentru cine este faloplastia?

7. Cum se face o faloplastie?

8. Ce efecte secundare, ce convalescenta, ce complicatii dupa o faloplastie?

9. Ce medici efectueaza faloplastie?Concluzie

Penisul statistic - penisul in cifre

Penisul este organul folosit pentru copulare, motiv pentru care barbatii pot avea complexe deoarece simt ca dimensiunea penisului lor nu este suficienta pentru a-si satisface partenerul. Dupa cum arata datele, in timpul erectiei, lungimea medie a penisului este de aproximativ 15 centimetri. Cu toate acestea, peste 80% dintre barbati au o dimensiune a penisului putin mai mica, in timp ce doar 5% dintre barbati ating o lungime de aproximativ 18 cm. Circumferinta medie poate ajunge la 12 cm cand este in erectie. Aceste statistici privind lungimea penisului variaza in functie de regiunea lumii. De exemplu, in Congo sau Ecuador, lungimea medie a penisului este de 18 cm, in timp ce cel mai mic penis apartine coreenilor si indienilor, cu o medie de 10 cm. Penisul si lungimea lui au fost intotdeauna o problema importanta. In multe culturi, un penis mare este un simbol al masculinitatii si al puterii. Acesta este motivul pentru care unii barbati cauta modalitati de a-si prelungi penisul. Adesea nu este suficient sa folosesti un singur produs pentru a mari penisul, in principal pentru ca marirea eficienta a penisului presupune utilizarea doar a produselor dovedite.

Conteaza cu adevarat dimensiunea penisului?

Unii oameni se intreaba ce medicamente sau tratamente pentru marirea penisului s-au dovedit ca ajuta la lungirea penisului. Studiile sexologilor demonstreaza ca pentru barbati, marimea conteaza si ca lungimea se poate traduce in sex de calitate. Totusi, este necesar? Din punct de vedere anatomic, lungimea penisului nu este o problema deoarece, la femei, zonele cele mai sensibile nu depasesc 4 cm adancime si se afla la intrarea in vagin. Pozitia conteaza, iar pentru multe femei grosimea penisului este mai importanta. Desigur, cazurile sunt diferite. Prin urmare, remediile pentru marirea penisului vor fi utile barbatilor care nu sunt multumiti de lungimea actuala a penisului. Prin urmare, nu este surprinzator ca subiectele despre cum sa maresti eficient penisul pe forumurile pentru barbati sunt destul de multe, iar pe internet este adesea cautat.

Este normal ca un barbat sa observe ca dimensiunea penisului sau flasc nu este neaparat egala tot timpul, in functie de o multitudine de factori precum temperatura si starea lui psiho-emotionala. Efortul fizic, stresul si anxietatea pot determina, de asemenea, aceasta dimensiune sa varieze.

Dismorfofobia este o tulburare a imaginii de sine. Barbatii care sufera de ea sunt convinsi sa aiba un penis mic, chiar sa fie urat sau deformat si in 10% din cazuri, aceasta denaturare a realitatii se poate transforma intr-o adevarata boala. Acest lucru afecteaza increderea in sine si incurajeaza retragerea in sine. Gata cu dusuri comune, vestiare la sala de sport si piscina. Unii barbati chiar se tem ca altii vor observa ceva cand sunt imbracati!

Nu mai este deci o chestiune de anxietate, ci de o tulburare psihica grava cu multe consecinte. Barbatii care sufera de acest sindrom pot merge atat de departe incat sa se izoleze social si chiar sa evoce sinuciderea. Acesta este numit „sindrom de vestiar”. Retineti ca majoritatea barbatilor care sufera de acest sindrom au o dimensiune normala a penisului.

Anatomia si functia penisului

Motivele maririi

Exista multe motive pentru care un barbat ar putea cauta sa-si mareasca penisul. Pot exista motive medicale, cum ar fi afectarea functiei urinare sau fertilitatea sau motive psihologice, in care dimensiunea penisului declanseaza emotii negative, cum ar fi anxietatea sau stima de sine scazuta.

Motive fizice

In unele cazuri, penisul unui barbat poate fi de fapt „mai mic” din cauza unei tulburari genetice sau hormonale care cauzeaza micropenis. Micropenisul este definit ca un penis intins cu o lungime mai mica de 5 cm (cand penisul flasc este complet intins fara a provoca disconfort).

Avand un penis de aceasta dimensiune poate interfera cu capacitatea unui barbat de a directiona un flux de urina. De asemenea, poate ingreuna actul sexual si poate reduce cantitatea de material seminal care ajunge in partea superioara a vaginului.

Care este dimensiunea medie a penisului pentru baieti si adolescenti?

Alti barbati cauta marirea penisului pentru ca ei cred ca sunt „mai mici decat media”. Multi dintre acesti barbati nu isi dau seama ca penisul erect tipic are aproximativ 5-6 inci lungime si o circumferinta de 4-5 inci.

Exista chiar si barbati cu penisuri mai mari decat media, care au o preocupare anormala cu dimensiunea lor. Cand aceasta ingrijorare interfereaza cu calitatea vietii lor, este de obicei diagnosticata ca tulburare dismorfica a penisului. Aceasta este o afectiune care poate beneficia mai mult de consilierea psihologica decat de marirea penisului.

Potrivit unui studiu din 2019 publicat in Sexual Medicine Review, consilierea a fost eficienta pentru majoritatea barbatilor care s-au simtit inferiori in raport cu dimensiunea penisului, majoritatea realizand ca dimensiunea penisului lor era normala si ca nu aveau nevoie de o marire.

Ce este faloplastia?

Faloplastia este o operatie de reconstructie a penisului sau de a crea unul de la zero. Se foloseste de exemplu pentru schimbari de sex, sau pentru patologii si malformatii grave ale penisului. Penisul reconstruit foloseste artificial grefe de piele pe pacient.

Faloplastia este o operatie care consta in crearea unui penis (falus), sau reconstruirea acestuia. Este o operatie chirurgicala majora, care necesita spitalizare si pregatire prealabila cu urologi.

Este folosita in principal pentru persoanele transgender, cum ar fi o femeie nascuta de sex masculin, care doreste sa aiba un penis sau, uneori, pentru cazurile de marire a penisului sau deformari/reparatii accidentale.

Exista diferite tipuri de faloplastie:

Operatie de marire a penisului

Este o operatie care are ca scop marirea lungimii si latimei penisului, in cazurile de micropenis.

Operatia de constructie a penisului

Pentru persoanele care si-au pierdut penisul, cu o malformatie sau pentru a schimba sexul, faloplastia este folosita pentru a construi un nou penis in mod artificial.

O faloplastie este o procedura chirurgicala care consta fie in crearea, fie in reconstructia unui penis, din tesut prelevat de la pacient. Se utilizeaza la barbatii transgender care doresc sa aiba un penis, la cei care, in urma unei traumatisme, necesita reconstructia penisului, la barbatii adulti cu un micropenis sau un penis prea mic si la baietii sub varsta suferind de malformatii congenitale ale sistemului reproducator. Este in cele mai multe cazuri o interventie chirurgicala relativ grea care implica spitalizare.

Operatia de reconstructie a penisului ar fi mai riscanta la pacientii transgender. Chirurgia de reconstructie a penisului ar prezenta mai multe riscuri la pacientii transgender care isi schimba sexul, decat la pacientii de sex masculin care sunt operati din alte motive. Acestea sunt rezultatele unui studiu american publicat in revista Plastic and Reconstructive Surgery. 

Faloplastia sau operatia de reconstructie a penisului, este operatia care permite persoanelor transgender sa schimbe sexul. Astfel, o persoana nascuta de sex feminin, care doreste sa devina barbat, recurge la acest tip de interventie chirurgicala pentru a nu mai avea organe genitale feminine. 

Dar asa-zisii „cisgender”, adica persoanele nascute barbati, pot recurge si la acest tip de interventie chirurgicala, dupa un accident de exemplu.  Un studiu american, publicat in Plastic and Reconstructive Surgery, jurnalul oficial al Societatii Americane de Chirurgii Plastici (ASPS) si difuzat pe site-ul EurekAlert, arata ca aceasta operatie este mai riscanta pentru pacientii transgender.

Pentru cine este faloplastia?

Pacientii care doresc o ingrosare sau alungire a penisului au in cea mai mare parte un sex care este in normalitate. Totusi, inconvenientul cauzat este atat de mare incat se poate transforma intr-un complex, chiar intr-o adevarata inhibitie.

Astfel, faloplastia este pentru urmatoarele categorii de oameni:

Persoane cu disforie de gen care doresc sa schimbe sexul (barbati trans)

Acestea sunt persoane desemnate de sex feminin la nastere si care se identifica ca fiind barbati. Vorbim si despre persoane FTM, pentru Female To Male in engleza. Acestea apeleaza la faloplastie in cazul procedurii de reatribuire a sexului. Pentru ele, decizia de a face faloplastie este, in general, punctul culminant al unui lung proces de reflectie. 

Pentru barbatii care au suferit traumatisme ale penisului

Acestea sunt persoane care, din cauza unei arsuri, a unui accident de masina, a unei explozii, a unei complicatii legate de circumcizie, a unei fracturi (ruperea corpurilor cavernosi si a plicului in timpul unui act sexual), au nevoie de o reconstructie a penisului.

Pentru barbatii care doresc sa aiba un penis mai mare, in special cei cu micropenis

Faloplastia se adreseaza barbatilor care, din motive de complexitate, insatisfactie sau inhibitie, doresc sa aiba un penis mai gros si/sau mai lung. Aceasta faloplastie estetica este destinata si barbatilor care sufera de micropenis, o malformatie congenitala avand ca rezultat un penis anormal de mic, mai mic de 9 sau 10 cm in erectie.

Operatia de crestere a diametrului penisului este uneori numita faloplastie de marire sau lipopenostructura. Cea care consta in marirea lungimii acesteia se numeste uneori faloplastie de alungire – sau penoplastie.

La copiii cu anomalii congenitale ale organelor genitale masculine

- Hipospadias (sau hipospade) este o malformatie a tractului urinar (conducta care transporta urina din vezica urinara spre exterior). In caz de hipospadias, orificiul urinar este situat pe partea ventrala a penisului in loc sa fie pozitionat la capatul acestuia. Aceasta malformatie este adesea insotita de o curbura a penisului si de prezenta unui preput deschis pe spatele penisului. Vorbim de hipospadias usor cand orificiul este situat chiar sub pozitia sa obisnuita si de hipospadias sever cand orificiul este direct la nivelul scrotului. Interventia chirurgicala se efectueaza la copii inainte de varsta de 2 ani pentru a evita dificultatile la urinare, dar si pentru a preveni dificultatile in timpul actului sexual si problemele de infertilitate.

- Epispadiasul este o malformatie in care meatul urinar este situat pe partea dorsala a penisului. Foarte rar, pune o problema estetica asociata cu tulburari ale fluxului urinar si probleme de ejaculare extravaginala. Glandul este de obicei despicat, preputul este incomplet, iar penisul este scurt si curbat.

Inainte de a lua in considerare orice operatie de acest tip, este important sa stii:

- Trebuie sa ai o activitate sexuala corecta: situatia ta actuala nu trebuie sa te impiedice sa ai relatii sexuale regulate;

- Este o operatie de repaus, cu imbunatatirea dimensiunii penisului erect;

- Obiectivul acestei interventii este imbunatatirea starii de bine si a increderii in sine a pacientului, prin imbunatatirea calitatii relatiilor lor sexuale.

- Dimensiunea medie a penisului este considerata a fi de aproximativ 15 cm atunci cand este in erectie.

Cum se face o faloplastie?

Schimbarea sexului

Faloplastia destinata crearii penisului este o operatie relativ grea care se desfasoara in mai multe etape: crearea penisului dintr-un lambou de piele prelevat de la pacient, prelungirea uretrei (daca doresti sa poti urina in picioare), crearea de la capatul glandului, crearea unui scrot, indepartarea vaginului si plasarea de implanturi erectile si testiculare.

Procedura se efectueaza sub anestezie generala si dureaza in general intre 8 si 12 ore. Impune un concediu medical de aproximativ 3 luni. Se efectueaza la minim 6 luni dupa o histerectomie care este esentiala in cazul faloplastiei. Renuntarea la fumat este necesara cu cel putin 6 luni inainte de interventie.

Interventia incepe cu efectuarea simultana a doua actiuni:

- Disectia vaginului care va face posibila indepartarea mucoasei vaginale. Scopul este de a preveni formarea de chisturi si infectii care ar putea duce la complicatii. Medicul are grija sa nu afecteze rectul sau vezica urinara.

- Indepartarea lamboului destinat formarii penisului. Se ia in general de pe antebrat prin indepartarea a ¾ din piele (aceasta trebuie sa fi fost epilata permanent inainte de operatie). Proba mai poate fi prelevata fie din coapsa, fie din spate. In toate cazurile, este vorba de indepartarea, cu pielea, a grasimii, a nervilor si a vaselor de sange care va face posibila inervarea si vascularizarea noului sex. Este o munca foarte meticuloasa. Odata eliberat, lamboul se mentine conectat la vase pentru a asigura vascularizarea acestuia in timp ce este modelat intr-un penis.

Chirurgul va prelungi apoi uretra: va folosi fata interna a labiilor mici pentru a le ridica si a le inchide in jurul unei sonde. Aceasta va face posibila formarea unui tub vascularizat care va constitui o parte a canalului uretrei.

Chirurgul va modela lamboul cusand o prima portiune in jurul sondei care va forma partea meatului urinar a canalului uretral. Partea ramasa a clapei va fi infasurata in jurul acestui tub, apoi cusuta pentru a forma un fel de „carnat” de piele. Pentru ca penisul sa capete aspectul unui penis circumcis, se face o incizie la capatul penisului. Penisul incepe sa prinda forma.

Chirurgul va face apoi o incizie unde va fi atasat penisul, chiar in fata pubisului. Vasele prezente in aceasta locatie vor fi folosite pentru vascularizarea lamboului modelat. Medicul va inclina apoi canalul format din labiile mici si sonda in sus, in fata pubisului. Canalul uretral va fi pozitionat bine in fata pubisului. Clitorisul va fi apoi fixat pe pubis astfel incat sa permita mentinerea canalului in ax. Unul dintre cei doi nervi ai clitorisului va fi suturat la nervii noului penis, ceea ce va restabili senzatiile si, prin urmare, placerea sexuala.

Vaginul si apoi perineul vor fi apoi inchise. Apoi, chirurgul va crea un scrot din labiile mari (scrotoplastie): aceasta presupune formarea de cavitati goale si unirea lor intre ele. Acest pas poate necesita extinderea tesuturilor daca suprafata pielii este insuficienta. Se introduc apoi implanturi de silicon pentru a da volum.

Se va fixa apoi noul penis cu una sau doua cusaturi in fata pubisului si se vor conecta vasele, nervii si uretra. In aceasta etapa se face o grefa in zona in care a fost scos lamboul; se indeparteaza pielea de la coapsa si se fixeaza grefa cu capse pe antebrat. Capsele vor fi indepartate dupa zece zile.

Un cateter urinar care serveste drept stent este plasat astfel incat legatura dintre uretra si tubul cu lambou din interior sa se vindece bine. Se va mentine timp de 15 zile dupa operatie. La finalul interventiei, chirurgul asigura buna vascularizare a noului penis gratie unui examen Doppler.

Apoi va fi posibila plasarea unui implant penian specific care va asigura o erectie.

Nota: diferitele etape ale unei faloplastii pot varia de la un pacient la altul si in functie de tehnicile folosite de echipele responsabile de operatie. Alegerea zonei de recoltare a lamboului depinde de sanatatea pacientului, obiective, distributia grasimii, functionalitatea nervilor si calitatea fluxului sanguin. Pentru o reconstructie a penisului deteriorat in urma unui traumatism, interventia este mai simpla deoarece uretra este deja pozitionata corect si nu au loc etapele privind indepartarea vaginului si formarea scrotului.

    Alungirea si ingrosarea penisului, tratamentul micropenisului

Aceasta operatie consta in taierea partiala a ligamentului suspensor al penisului, care se intinde de la penis pana la pubis. (Acest lucru se numeste eliberarea sau „desconstructia” ligamentului.) Acest lucru va desprinde partial penisul de pubis si il va face sa para cu unul pana la trei-patru centimetri mai lung atunci cand nu este erect. Ingrosarea consta in injectarea, direct sub pielea penisului, a grasimii prelevate de la pacient la nivelul coapsei sau burtii acestuia.

    Tratamentul chirurgical al hipospadiasului

Aceasta interventie are ca scop corectarea malformatiei, adica aducerea meatului urinar in varful penisului, indreptarea acestuia, redarea aspectului cat mai normal, corectarea traiectoriei jetului urinar, restabilirea functiei erectilului si indepartarea preputului incomplet. Presupune crearea unei noi uretre folosind pielea penisului sau cea a preputului, eventual alte tesuturi ale corpului daca este necesar. Introducerea cateterului este frecventa in cazurile de malformatie semnificativa. Se va pastra timp de 3 saptamani dupa operatie.

    Tratamentul chirurgical al epispadiasului

Reparatia epispadias are ca scop reconstructia uretrei folosind grefe de tesut prelevate de la pacient. De obicei sunt necesare mai multe interventii chirurgicale. Un cateter va fi plasat in uretra timp de aproximativ 2-3 saptamani dupa operatie. Operatia nu se efectueaza inainte de varsta de unul sau doi ani.

Ce efecte secundare, ce convalescenta, ce complicatii dupa o faloplastie?

In cazul crearii unui nou penis sau reconstructiei

Dupa operatie, hematoamele si edemele la nivelul mainii si a intregii zone perineale pot persista timp de 3 pana la 6 saptamani. Durerea este intensa in primele 48 pana la 72 de ore si va fi tratata cu analgezice.

Pansamentele pentru plagi si grefe vor trebui schimbate in mod regulat. Cateterul urinar va fi mentinut timp de 15 zile pana la 3 saptamani. Este important sa cureti si sa monitorizezi corespunzator ranile (absenta inrosirii, febra, scurgeri de puroi etc.), dar si sa cureti regiunea meatului urinar pentru a evita infectiile urinare. Baile sunt interzise timp de 8 saptamani.

In general, este necesar sa astepti cel putin 2 luni inainte de a relua o activitate fizica sau sport. Pe de alta parte, se recomanda sa mergi cel putin o ora pe zi.

Complicatii posibile: infectie urinara, deschidere a plagii (dehiscenta), necroza a unor zone, sangerare, fistula la nivelul jonctiunii dintre uretra naturala si portiunea alungita, stenoza uretrale (ingustarea unei portiuni a uretrei) .

In caz de interventie chirurgicala pentru ingrosarea si prelungirea penisului

Sectiunea ligamentului poate duce la instabilitatea penisului in timpul erectiei si, prin urmare, la dificultati in timpul penetrarii. Grasimea injectata sub pielea penisului poate fi, de asemenea, resorbita partial de organism in timp, ceea ce duce uneori la un aspect „in lant” al pielii.

In chirurgia hipospadiasului si epispadiasului

Durata interventiei si convalescenta variaza in functie de gravitatea malformatiei. Daca este o forma usoara, penisul nu este foarte curbat, interventia este relativ simpla si scurta. In cazul formei moderate sau severe, interventia chirurgicala este mai lunga si copilul va trebui sa poarte cateter urinar dupa interventie chirurgicala.

Ce medici efectueaza faloplastie?

In ceea ce priveste faloplastia destinata crearii sau reconstructiei unui penis, se apeleaza in general la un chirurg urolog si un chirurg specializat in reconstructie, microchirurgie si chirurgie estetica.

In caz de epispadias sau hipospadias, trebuie consultat un chirurg pediatru specializat in urologie sau un medic urolog pediatru.

Concluzie

Astazi exista modalitati de a mari rapid penisul la indemana oricui. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti calea care functioneaza pentru tine. Uneori poate dura ceva timp, pentru ca alegerea de pe piata este cu adevarat uriasa. Un barbat poate opta pentru o operatie complicata care ii va mari penisul pentru totdeauna sau poate folosi mijloace mai putin invazive. 

De retinut, dupa operatia de marire si ingrosare a penisului:

Nu se observa pierderea sensibilitatii penisului atat in stare flasca (in repaus), cat si in erectie, cu exceptia zilelor postoperatorii cand se observa in general o scadere a sensibilitatii. Totul revine la normal dupa aceea.

Operatia de marire nu schimba calitatea erectiei, ci doar mareste penisul.

Rezultatele acceptate de chirurgi si literatura de specialitate sunt:

- crestere medie de 50% a diametrului .

- posibila alungire de 1,5 pana la 3 cm in functie de rezultate.

- Rezultatul se mentine permanent.

Este posibil sa efectuezi o a doua operatie la 6 luni dupa prima pentru a da si mai multa marire penisului.