Cum se monteaza un aparat dentar?

BUCURESTI - 29 martie 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate


Procesul de montare a aparatului dentar poate fi deranjant pentru mulți dintre pacienți. Gândul la această experiență poate declanșa stări de anxietate. Pentru unele persoane, acest proces ridică multe întrebări, cum ar fi cât durează, dacă și cât este de dureros. Procesul durează aproximativ 1-2 ore, însă durata variază în funcție de dantura pacientului și de tipul aparatului dentar ales. Tratamentul ortodontic nu este dureros, dar poate provoca un ușor disconfort din cauza presiunii exercitate pe dinți.

Primul pas este de a stabili prima întâlnire cu medicul ortodontul. În timpul acestei vizite, acesta va examina dinții pacientului, va pune câteva întrebări și poate realiza câteva raze X în scop diagnostic. Din concluziile analizelor luate, medicul dentist va prescrie planul de tratament care poate începe imediat. Cum se montează un aparat dentar? Află mai departe.

Aparate dentare metalice sau ceramice 

Pregătirea. Pentru cei ai căror dinți din spate sunt apropiați, medicul ortodont plasează elastice de cauciuc sau distanțiere între dinți timp de o săptămână înainte de a monta aparatul dentar. Acest lucru este pentru a crea un spațiu adecvat pentru ca inele ortodontice să se potrivească în jurul dinților din spate. Dezavantajul este că provoacă un ușor disconfort pe dinții din spate și pe maxilar atunci când dinții se mișcă pentru a crea spațiul dorit.

Curățare. Înainte de procesul de montare a aparatului dentar, medicul ortodont curăță dinții cu o pastă de curățare, apoi se va asigura că sunt uscați.

Atașarea brackeților. Brackeții sunt mici materiale metalice sau ceramice care țin arcurile în poziție pe dinți. Adezivul sau cimentul de lipire este apoi aplicat pe centrul fiecărui dinte. Medicul dentist folosește un aparat cu o lumină albastră pe dinți pentru a întări adezivul. În cele din urmă, plasează bracketul pe centrul dintelui. 

Așezarea inelelor ortodontice. Pentru a fixa brackeții, inele metalice sunt aplicate pe molarii din spate. Acestea trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru a se potrivi cu dinții. Medicul ortodont aplică adeziv pe inele, iar lumina albastră întărește lipiciul, pentru ca apoi inelele să fie aplicate pe molari. 

Adăugarea arcurilor. Când brackeții și inele sunt la locul lor, medicul ortodont conectează arcul de brackeți. Cu ajutorul ligaturilor (elastice sau metalice), medicul dentist face legătura între arc și brackeți pentru a menține aparatul dentar activ. În cazul elasticelor de cauciuc, pacientul poate alege culoarea dorită. Ultimul pas este tăierea capetelor arcului pentru a preveni atingerea gingiilor sau a spatelui gurii.

Aparatele dentare invizibile

Acest proces de montare a aparatelor dentare este diferit de restul, deoarece nu necesită inele ortodontice sau arcuri, ci mai multe versiuni de aparat dentar pe care pacientul trebuie să le schimbe din două în două săptămâni. Impresiile dentare sunt matrițe ale dinților luate de către medicul ortodont în timpul primei vizite, pentru a se asigura că aparatul dentar inivizibil se potrivește perfect. 

În prima zi de tratament, se încearcă prima proteză dentară pentru a se putea realiza ajustările necesare. Medicul ortodont va pregăti un ghid despre purtarea, îngrijirea și curățarea aparatului dentar invizibil în timpul planului de tratament.