Efecte secundare și complicații ale intervenției cu implanturi mamare

BUCURESTI - 31 mai 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Mărirea sânilor este o intervenție chirurgicală estetică care mărește volumul sânilor, corectează forma acestora și eventuale asimetrii. Dr. Alin Bortolini, medic specialist în chirurgie plastică și estetică și fondatorul conceptului de frumusețe integrată Be Perfect București, folosește implanturi de silicon de cea mai bună calitate, Mentor, rotunde sau anatomice, pentru operația de mărire a sânilor. Însă sunt disponibile și alte opțiuni chirurgicale, precum mărirea sânilor cu grăsime proprie.

Fie că pacientele vor să apeleze la intervenția chirurgicală de mărire a sânilor cu implanturi mamare sau grăsime proprie, este important să cunoască efectele secundare și complicațiile acestor proceduri estetice. Deși ambele proceduri chirurgicale sunt sigure și bine puse la punct, prezintă și câteva riscuri și complicații.

Efectele secundare ale intervenției cu implanturi mamare

Anumite efecte secundare se regăsesc în mai multe tipuri de mărire a sânilor. Acest lucru se datorează faptului că este o procedură chirurgicală și necesită una sau mai multe incizii, anestezie și sedare. Efectele secundare tipice ale intervenției de mărire a sânilor pot include:

- durere postoperatorie minimă-moderată temporară;

- umflături și vânătăi;

- febră musculară la nivelul mușchiului pectoral;

- reacție alergică provocată de anestezic;

- o jenă la ridicarea brațelor

- imperfecțiuni ale rezultatului;

- senzație de greutăți pe piept;

- cicatrici cu aspect roz și umflat;

- disconfort persistent.

Complicații ale intervenției cu implanturi mamare

Chiar și la operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare, o procedură sigură din punct de vedere chirurgical, pot apărea complicații majore, precum:

- Contractură capsulară - când capsula care se formează în jurul implantului se întărește și strânge implantul, rezultând asimetrie, durere și un aspect nedorit.

- Ruptura implantului - care poate provoaca o modificare de formă și mărime a sânilor, posibile dureri sau sensibilitate, amorțeală, arsuri sau usturimi.

- Poziționarea greșită a implantului mamar.

- Întărirea țesutului mamar.

- Apariția unui hematom.

- Aspect artificial.

- Implanturi sunt palpabile la atingere.

- Infectarea protezei care apare doar în cazuri excepționale.

- Riscurile unor complicații majore sunt scăzute

Implanturile mamare sunt unele dintre cele mai bine cercetate dispozitive medicale utilizate. Au fost efectuate multe studii care arată că implanturile mamare sunt sigure, eficiente și prezintă un risc scăzut de complicații. Acest lucru este valabil atât pentru implanturile cu silicon, cât și pentru cele saline.

Implanturi mamare MENTOR® sunt aprobate de FDA - Food and Drug Administration și au fost supuse unor teste riguroase pentru a se asigura că sunt sigure și fiabile. Tehnicile chirurgicale pentru plasarea implanturilor și tehnici precum liposucția și transferul de grăsime pentru mărirea sânilor sunt aprobate și de ABPS - American Board of Physician Specialties.

Este adevărat că există efecte secundare și complicații potențiale care sunt asociate cu operația de mărire a sânilor - la fel ca orice altă intervenție chirurgicală. Însă riscul de a experimenta probleme este scăzut. De exemplu, într-un studiu asupra implanturilor mamare, riscul de hematom, infecție sau cicatrici semnificative după operație a fost de doar 2%.

S-a observat, de asemenea, că, în special pentru transferul de grăsime, rezultatele depind în mare măsură de nivelul de calificare al chirurgului - deci, alegând un chirurg bun și urmând instrucțiunile acestuia, se reduc riscurile și mai mult!