Ghid pentru mame: Importanta igienei orale timpurii

BUCURESTI - 15 mai 2019

Comunicat tip General in Sanatate

Când ești însărcinată, cea mai mare preocupare este nașterea unui copil sănătos, dar o parte importantă a acestei călătorii implică și îngrijirea personală. O mamă și un copil sănătos reprezintă situația ideală și ca acest lucru să se întâmple, trebuie să începem cu o bună stare a sănătatii orală din timpul sarcinii. O sănătatea orală precară poate duce la complicații pentru tine și copilul tău. Din nefericire, un procent de 42% dintre femeile gravide nu se programează la medicul dentist în timpul sarcinii și doar jumătate din cele care merg la dentist își urmează tratamentul prescris. Trebuie mentionat faptul ca sedintele de igienizare periodice in timpul sarcinii nu reprezinta nici un risc pentru fat. Deasemenea, orice tratament dentar efectuat in aceasta perioada trebuie discutat cu medicul specialist astfel incat sa optati pentru cea mai buna varianta.

Sarcina poate avea un impact asupra sănătății tale. Când ești însărcinată, există un risc mai mare pentru unele probleme de sănătate orală cum ar fi boala gingiilor și cavitățile dentare. În timpul sarcinii, este important să te informezi cu privire la o igienă orală corectă și să-ți iei măsuri de precauție suplimentare corespunzătoare. 

Datorită acidității crescute, a grețurilor matinale și a poftelor pentru gustări dulci sau acide, femeile gravide prezintă un risc mai mare pentru carii dentare. Îngrijirea suplimentară alături de o rutină de îngrijire orală sunt necesare pentru a preveni orice problemă dentară.

Gingivita este cea mai frecventă boală orală legată de sarcină și afectează 60-75% dintre femeile gravide. Parodontoza sau boala gingiilor au fost asociate cu greutate mică la naștere și nașterea prematură. O rutină adecvată de îngrijire orală este crucială, mai ales dacă ai fost diagnosticată anterior cu boala parodontală.

Sfaturi de îngrijirea dentară pentru mamele cu copii mici

Nopțile fără somn, întâlnirile de joacă pentru copii și micii mofturoși la mâncare lasă mamele complet epuizate. Acest lucru se traduce, de cele mai multe ori, în neglijarea unor lucruri esențiale cum ar fi dușurile, alimentația și îngrijirea orală. După cum ne-ar putea spune orice mamă experimentată, această nevoie de a ne pune copiii pe primul loc nu dispare niciodată. Cu toate acestea, să-ți faci timp pentru tine va oferi un exemplu pentru copiii tăi, un exemplu care poate fi mai important decât orice altă învățătură.

Un studiu din Noua Zeelandă sugerează că mamele care își neglijează sănătatea orală au copii care vor avea mai multe probleme dentară ca adulți. Deși mediul înconjurător și genetica joacă un rol în sănătatea orală, educarea copiilor despre obiceiuri bune de îngrijire orală reprezintă un pas important să te asiguri că zâmbetul lor sănătos și frumos va dura o viață întreagă.

Rutinele de îngrijire orală în familie de la o vârstă fragedă oferă mamelor momentul perfect de a se îngriji de sine, de a-i învăța pe cei mici cum să aibă grijă de dințișorii lor și de a crea o legătură mai puternică în relația familială.

Programează consultații la medicul dentist pentru întreaga familie, o dată la 6 luni și transformă procesul de curățare a dinților într-o activitate distractivă în familie.

Importanța îngrijirii dentare la părinți

Mamele tind să-și pună copiii pe primul loc, dar în același timp, și îngrijirea personală este importantă și face parte din același proces.

Părinții sunt primul model al copiilor și de aceea, cei mici caută îndrumare în noi, chiar și în perioada adolescenței atunci când își doresc să meargă pe propriul drum. Modelarea bunelor obiceiuri de îngrijire orală îi învață pe copiii noștri importanța îngrijirii dinților.

Dacă a trecut mai mult de 6 luni de la ultima verificare dentară, acum este momentul să te programezi la clinica stomatologică VelvetDental din București!

Începe să ai grijă de tine, așa cum ai grijă de familia ta!