Tot ce trebuie sa stii despre papiloame: ce este, cum arată?

BUCURESTI - 28 iunie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Papilomul este o tumoare benignă care crește pe piele, mucoase și tractul urinar. Este legat de anumite subtipuri ale papilomavirusului uman (HPV). Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune în restul articolului.

Ce este un papilom?

Papilomul este o tumoră benignă localizată pe epiteliul malpighian și urinar, straturile celulare care mărginesc pielea și anumite mucoase ale corpului. Papilomul poate fi localizat pe piele, pe membranele mucoase ale tractului respirator superior și pe sistemul urinar.

Este o tumoare adesea legată de virusul HPV (papillomavirus). Vecinul său este condilomul, o tumoare benignă comparabilă cu papilomul situat pe sfera ano-genitală. Condilomul este transmis și de virusul HPV.

Definiția papillomavirus

Papilomavirusul este un grup de virusuri care afectează epiteliul scuamos, căptușeala mucoaselor și pielea. Virusul se transmite prin contact direct de la mucoasa la mucoasa si de la piele la piele: act sexual, sarut etc. Contaminarea poate fi asimptomatică, deci poți fi un purtător sănătos de HPV, adică să fii contagios fără a avea simptome.

Se consideră că 80% din populația activă sexual a purtat HPV în timpul vieții. Perioada de incubație este variabilă, de la câteva săptămâni la câteva luni sau chiar câțiva ani. Cel mai adesea, sistemul imunitar scapă de el fără sechele.

Virusul HPV afectează în special zonele genitale și anale, este cauza condilomului. De asemenea, afectează frecvent zona ORL: infecția cu HPV a devenit etiologia principală a carcinomului orofaringelui înainte de intoxicația cu alcool și/sau tutun.

Subtipurile HPV și cancerul

Există 150 de subtipuri de HPV identificate prin numere, fiecare subtip provocând leziuni specifice:

- HPV 7 și veruci ale pielii;

- HPV 6 și 11, cele mai frecvente, dau papiloame orale;

- unele (aproximativ douăzeci) sunt legate de leziuni canceroase, vorbim de HPV oncogen (genotipurile 16 și 18 sunt cele mai oncogene).

Virusul HPV cauzează 100% dintre cancerele de col uterin, precum și anumite tipuri de cancer de vagin, scrot, penis și anus. În plus, 52% dintre cancerele cavității bucale, laringelui și esofagului sunt legate de papilomavirus (HPV16 fiind responsabil pentru 85% din cancerele ORL induse de HPV).

Cum arată un papilom?

Papilomul formează o mică creștere. La nivelul unei mucoase capătă aspect de zmeură. Pe piele, este faimosul neg . În gură, arată ca niște mici papule roz sau albicioase situate pe buze, limbă, în interiorul obrajilor sau pe cerul gurii.

Papilomul poate sta în sân, în interiorul canalelor de lapte: acesta este papilomul intraductal. Este responsabil pentru o scurgere gălbuie sau sângeroasă din mamelon. Când este localizat în vezică, este un papilom urotelial. Este o tumoare rară.

Papilom: diagnostic și tratament

Diagnosticul este clinic în formele cutanate tipice (negi) dar, în afară de aceste cazuri, este necesară o analiză anatomo-patologică la o biopsie pentru a verifica benignitatea leziunii și a identifica genomul HPV. Identificarea genomului virusului are ca scop evaluarea potențialului de transformare canceroasă în funcție de tipul de HPV.

Papilomul se dezvoltă lent, nu reapare după îndepărtarea chirurgicală și nu metastazează. Cu toate acestea, ca și condilomul, anumite papiloame ale tractului aerian și urinar constituie leziuni precanceroase, care pot evolua către carcinom cu celule scuamoase.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/top-on-web-srl/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-papiloame-ce-este-cum-arata