Ce parametrii trebuie sa analizam pentru a face apa potabila?

Deva - 22 martie 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Atunci cand folosim o apa din surse care stim ca pot si nepotabile ste foarte important sa facem o analiza a acesteia.

 In primul rand trebuie sa stim in ce scop vom folosi apa , menajer sau dorim si sa fie potabila apa.Buletinul de analiza al apei se imparte in doua mari categorii

1.Bactereologic , unde se verifica daca sunt bacterii in apa 

2.Chimic , practic se verifica ce contune apa din punct de vedere chimic si se analizeaza diferiti parametrii

Sa le luam pe fiecare si sa vedem ce e important sa analizam.

 

BACTEREOLOGIC

Este important sa stim daca apa contine bacterii si se vor analiza:

--colonii de bacterii la 37 grade C

--colonii de bacterii la 22 grade C

--bacterii coliformi

--Escherichia coli( coliformi fecali)

--Enterococi intestinali

--pseudomonas aeroginosa

--bacterii anaerobe

 

ce se intampla daca apa  contine aceste bacterii sau unele din ele?Atunci apa trebuie fie dezinfectata cu clor , ceea ce presusupune un sistem de dozare a clorului in apa si a unui filtru carbune activ cu autocuratare pt eliminarea acestuia din apa , sau mai simplu un sterilizator uv , cu ajutorul acestuia apa este radiata cu ajutorul becului uv si bacteriile sunt distruse.

 

CHIMIC

Parametrii chimici ai apei sunt numerosi , vom aminti aici cei importanti pentru utilizarea apei menajer sau potabil

--turbiditate ( gradul de imcarcare cu impuritati a apei) , in caz ca e mai mare de 2-3 trebuie un filtru impuritati sau unul cu autocuratare

--ph -ul apei

--duritate apa , in caz ca e mai mare de 5 grade germane trebuie montat un dedurizator , duritatea se poate determina si acasa cu un simplu  test de duritate duritate

--fier si mangan , acestia sunt in general prezenti in apa ambii sau poate fi dor fier sau doar mangan , ca si vatisnta de eliminare a lor cel mai potrivit sistem este un sistem cu ecomix , acesta va elimina si calcarul din apa

--amoniu, dificil de eliminat in caz ca e depasire, limita este de 0,5 mg/litru, se foliseste clorinare sau sistem cu Osmoza inversa pt eliminarea acestuia 

--nitriti/nitrati-- in caz ca sunt depasiri trebuie in sistem de denitrificare, acesta trebuie dimensionat in functie de depasirile la nitriti/nitrati

--cloruri, dificil de rezolvat in caz ca sunt depasiri, a nu se cinfunda cu clorul, clorurile reprezinta sarurile dizolvate in apa , in caz de depasiri apa este sarata, se poate rezolva doar cu sisteme de osmoza profesionale pt apa sarata

--conductivitate, este importanta in montatea de diferite echipamente cu Osmoza sau a sistemelor de demineralizare pt a vedea gradul de conductivitate al apei care trebuie tratare

 

 

Pentru a rezolva depasirile la oricare din acesti parametrii trebuie discutat cu un consultant specializat in tratarea apei , altfel exista posibilitatea sa nu fie bine dimensionate echipamentele iar rezultatele sa nu fie cele dorite.


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/topwater/ce-parametrii-trebuie-sa-analizam-pentru-a-face-apa-potabila