Ce reprezinta certificarea ISO si cum selectam un furnizor de certificare

BUCURESTI - 27 martie 2014

Comunicat tip General in Afaceri

Certificarea ISO reprezinta garantia implementarii si respectarii unui cod de bune practici la nivelul organizatiei certificate, garantie oferita de un organism de certificare a conformitatii.

In ultimii ani, ca urmare a crizei economice mondiale, au aparut pe piata romaneasca o multitudine de companii care ofera certificate ISO la preturi minime, in conditii deosebit de avantajoase de livrare. 

In fapt aceste companii ofera certificate false, emise de organizatii fara abilitare, neacreditate, folosind doar lipsa de cunoastere a solicitantilor, clientilor doritori de asemenea certificate. Criza a impus si o oarecare scadere a preturilor serviciilor de certificare, dar la a vinde certificate cu 100 euro acest lucru nu e de acceptat. Certificatul se emite in baza unor analize/audituri/discutii la nivelul firmei solicitante/organismului de certificare, actiuni indeplinite de auditori/experti ce trebuie remunerati conform pregatirii ce o au si desigur nenumarate alte costuri ale organismului. Asemenea certificate nu se vand ci de fapt se obtin pe baza efortului exlusiv al organizatiei auditate, ca o incununare cu succes a implementarii sistemului ce respecta prevederile standardelor ISO. Acest certificat reprezinta o " diploma de merit" pentru organizatia auditata iar organismul reprezentand garantia faptului ca serviciile/produsele firmei certificate respecta in totalitate prevederile standardelor ISO.

Sume intre 100-300 euro/certificat sunt de neacceptat, fapt ce semnaleaza ca aceste firme  emitente nu au acreditare, iar certificatele emise sunt fara valoare. Achizitia unor asemenea certificate nu face altceva decat sa inrautateasca (pe nedrept) imaginea organismelor oneste, cinstite de certificare si desigur sa sporeasca numarul de prestatori "certificati" care sa ofere o imagine falsa asupra produselor/serviciilor acestor firme.

 

Despre TOTAL Q ARM EPE

Organismul de certificare TOTAL Q ARM EPE, este o companie greceasca cu sediul in Thesaloniky, avand sucursala in Bucuresti, fiind organism acreditat de Ministerul Economiei Elen-Organisml National de Acreditare ESYD.