După stagii de practică la ferme moderne şi o vizită de studiu în Ungaria

BUCURESTI - 12 octombrie 2011

Comunicat tip General in Industrie

Fisiere atasate:

ComunicatAgrocarieraOct.doc

Bucureşti, 10 octombrie – Proiectul european AgroCariera anunţă încheierea a trei dintre cele mai importante etape derulate în cadrul acestuia: perioada de practică a studenţilor, desfăşurată în lunile iulie – august, study-tour-ul organizat în Ungaria în luna august şi intrarea în etapa de teste a softului educaţional eFerma.

eFerma

eFerma

 „Cu ocazia study tour-ului, studenţii au avut posibilitatea să afle mai multe despre modul în care agricultura poate beneficia de cuceririle noi ale ştiinţei (genetică moleculară, biotechnologie, metode noi de ameliorare)." 

Csaba Kotai, Expert Study-Tour

Perioada de practică a studenţilor s-a desfăşurat în parteneriat cu 8 ferme din ţară, unde 180 de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Universitatea Craiova – Facultatea de Agricultură, Universitatea Ovidius din Constanţa – Facultatea de Agricultură, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj au putut vedea, timp de 5 zile, ce înseamnă în mod practic managementul unei ferme agricole moderne. „Prin efectuarea acestui stagiu de pregătire practică, cei 180 de studenţi au fost sprijiniţi în tranziţia de la şcoală la viaţa activă şi astfel li s-a uşurat accesul pe piaţa muncii. Fermierii au fost încântaţi de această iniţiativă, care le-a oferit ocazia sa descopere astfel un potenţial neaşteptat al tinerilor studenţi şi un interes real al acestora faţă de perspectiva unei cariere în agricultură. Deja avem reacţii de la alţi fermieri importanţi din ţară, care ne-au semnalat deschiderea lor de a se alătura proiectului AgroCariera şi de a încheia parteneriate cu universităţile de profil, pe termen lung, în direcţia găzduirii stagiilor de practică la fermele lor”, arată Carmen Sasu, managerul proiectului AgroCariera.

 

În funcţie de performanţele obţinute în cadrul stagiilor de practică, de notele obţinute pe parcursul anilor de studiu şi de cunoaşterea limbii engleze, au fost selectaţi 10 studenţi care au beneficiat de un study-tour de 5 zile în Ungaria. Vizita de studiu la partenerul transnational din Szeged, efectuată în perioada 21-28 august 2011, le-a oferit celor 10 studenţi selectaţi de la universităţile de profil din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova şi Constanţa oportunitatea de extindere a cunoştinţelor şi experienţelor acumulate în fermele partenere din România prin vizite active în laboratoarele de cercetare din Ungaria (Szeged, Kiszombor, Fulopszallas). Studenţii au vizitat de asemenea cele mai moderne sere din Ungaria şi Muzeul de Ardei Boia. Pe lângă oportunitatea de a-şi testa cunoştinţele deja acumulate, dar şi de a căpăta unele noi, studenţii au avut posibilitatea să ia contact cu mediul agricol dintr-o altă ţară, ceea ce le-a oferit o dimensiune transnaţională pregătirii practice din fermele agricole.

„Cu ocazia study tour-ului, studenţii au avut posibilitatea să afle mai multe despre modul în care agricultura poate beneficia de cuceririle noi ale ştiinţei (genetică moleculară, biotechnologie, metode noi de ameliorare). Am constatat că studenţii români au fost interesaţi în primul rând de partea practică a ştiinţelor agricole. Datorită acestui fapt, unele din cele mai interesante lecţii pentru studenţi au fost cele de agrotechnică. În cadrul cursului de agrotechnică au făcut cunoştinţă cu technologia culturii grâului, porumbului, rapiţei, a florii soarelui, acestea fiind culturi importante şi în România”, apreciază Csaba Kotai, expert study-tour.

Studenţii îşi vor putea testa cunoştinţele acumulate pe parcursul stagiului de practică şi al study-tour-ului prin intermediul aplicaţiei eFerma. Intrat în etapa de testare de către studenţi la începutul lunii octombrie, acesta este un soft de simulare a activităţii unei ferme vegetale de cultură mare, având o interfaţă cu utilizatorul bazată pe tehnologii web. Realizarea softului educaţional eFerma îi va permite studentului şi tânărului absolvent să se confrunte cu situaţiile reale din piaţă, prin cunoaşterea şi aprofundarea organizării şi funcţionării unei ferme.

Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii vor simula activitatea unei ferme şi vor lua decizii pe baza experienţei şi a unor informaţii furnizate pe parcursul simulării. Obiectivul final este maximizarea profitului la sfârşitul campaniei agricole. Simulările vor putea fi rezolvate de studenţi fie asistaţi de profesori, pentru a le oferi un cadru de învăţare, fie independent.

Proiectul AgroCariera – “Startul tău pentru o carieră în agricultură”

Desfăşurat sub sloganul “Startul tău pentru o carieră în agricultură”, proiectul AgroCariera este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeşte în oameni!” şi este derulat în parteneriat cu patru universităţi, 10 ferme agricole din România şi două instituţii reputate în domeniul agricol din Danemarca şi respectiv Ungaria. În valoare de 1 250 000 de euro, acesta reprezintă totodată primul parteneriat de amploare la nivel naţional între universităţi şi sistemul privat din domeniul agribusiness.

 

Despre iniţiatorii proiectului

 

Compania Agricover, aplicatul principal din cadrul proiectului, este singurul furnizor de soluţii complete pentru agricultură din România, un integrator în circuitul serviciilor şi produselor oferite producătorilor agricoli şi industriei procesatoare, deţinând poziţia de lider pe piaţa de agribusiness.

 

Viziunea companiei este aceea de contribui la dezvoltarea business-ului agricol din ţara noastră, împărtăşind cele mai bune practici de lucru şi cunoştinţe tinerilor aflaţi la început de drum şi susţinându-i să îşi construiască o carieră solidă în agribusiness. 

 

Organizaţia este implicată activ în a avea un impact pozitiv şi pe termen lung la nivelul tuturor factorilor implicaţi în agribusiness din ţara noastră. Având peste 600 de angajaţi profesionişti, Grupul Agricover şi-a dezvoltat afacerile construind un modelul de business ca INTEGRATOR menit să ofere partenerilor săi soluţii complete prin intermediul celor 11 divizii şi companii: Agricover Distribuţie inputuri, Agricover Cereale, Agricover Sămânţă - Programe speciale, Agricover Silozuri, Agricover Logistică, Agricover Credit IFN, Agricover VET, Agricover Energie, Agricover Bulgaria, AgroAdvice şi Agricover Food.

 

Grindsted Agricultural Academy este una din cele mai bine cotate instuţii de învăţământ agricol din Danemarca şi Europa. Anual oferă pentru 110 studenţi străini posibilitatea de a învăţa în sistemul de educaţie agricol danez. Majoritatea studenţilor sunt din Ucraina şi România şi au un “Contract de Educaţie” cu o fermă de training din Danemarca.

 

Cereal Research Non Profit Company este cel mai mare institut de cercetare agricolă din Ungaria, implicat în cercetarea soiurilor şi hibrizilor de cereale, porumb şi culturi industriale. Cereal Research Non-profit Company are în portofoliu peste 160 de soiuri şi hibrizi din 25 de specii înregistrate în Ungaria. Este fondat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Ungaria şi are un venit anual de aprox. 2 miliarde forinzi şi peste 300 de angajaţi.

 

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi www.agrocariera.ro

Contact presă Dana Voicu, PR Specialist: presa@agrocariera.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tradeads-interactive-srl/dupa-stagii-de-practica-la-ferme-moderne-si-o-vizita-de-studiu-in-ungaria