Povestea verighetei

BUCURESTI - 25 august 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle

Verigheta este purtată de persoanele căsătorite ca o tradiție, ca un dat asupra căruia mulți aleg să nu reflecteze – o iau, așadar, ca atare. Simbolistica acestui inel este, însă, una complexă, iar mai jos vei afla câteva dintre cele mai importante date referitoare la acest subiect.

Simbol al angajamentului încă din Antichitate

Istoria verighetei se leagă, în mod inevitabil, de cea a căsătoriei și de practicile acestei alianțe între două persoane. Conceptul de căsătorie apare încă din Antichitate și reprezintă, până astăzi inclusiv, instituția care unește cuplul în fața legii pentru formarea unei familii. 

Din Roma antică exista una inel ca simbol al angajamentului luat de soți, acesta informând despre statutul civic al celui care îl poartă. Era vorba, încă de pe atunci, de un inel plat care astăzi este cunoscut sub numele de verighetă. Inelul era, de regulă, din fier și uneori era chiar gravat. 

Există și specialiști care plasează originile verighetei în Egiptul Antic. Este vorba despre perioada în care se împletea papirusul în formă circulară și stuful pentru a realiza bijuterii. Ulterior, aceste materiale au fost înlocuite cu fildeșul, cu osul sau chiar cu pielea, astfel încât inelele realizate să reziste mulți ani. Materialul utilizat spunea ceva și despre statutul social al celui care purta inelul. 

Simbolistica purtării verighetei

Forma rotundă a verighetei simbolizează iubirea eternă, fără început și fără sfârșit. Este promisiunea de dragoste, angajamentul fără limite. Pentru a întări această semnificație, mulți aleg gravarea cu numele sau cu un mic mesaj la alegere. 

Practici diferite legate de purtarea verighetei

În zilele noastre, verigheta se poartă, în România și multe alte țări, pe degetul inelar al mâinii stângi. Însă în Evul Mediu practica era cu totul opusă: degetul inelar drept era cel care purta acest simbol al căsătoriei. 

Există și astăzi țări precum Spania, Grecia, Rusia, Norvegia, Austria, Germania, Ungaria sau Polonia unde verigheta este purtată pe degetul inelar al mâinii drepte. În Olanda variază acest obicei în funcție de confesiune: protestanții poartă verigheta pe mâna dreaptă, catolicii pe mâna stângă. 

Obiceiul de a purta verigheta pe degetul inelar al mâinii stângi este dictat de ideea conform căreia acesta este singurul deget care are o venă legată direct de inimă, Vena Amoris. Se pare că această credință este falsă, însă rămâne larg răspândită și astăzi, motiv pentru care verigheta este purtată în cele mai multe țări și culturi pe mâna stângă. 

Evoluție estetică deosebită

Aspectul verighetelor a cunoscut transformări spectaculoase de-a lungul timpului. Dacă la început acestea erau rudimentare, realizate din materiale de mică valoare, astăzi acestea sunt creații vedetă al bijutierilor, existând variante pentru orice preferințe și nevoi: verighete clasice din aur, verighete cu pietre prețioase, modele clasice, mari sau contemporane. 

Există chiar și posibilitatea de a-ți personaliza verigheta, de a o adapta în funcție de propriile necesități. Traser Gold îți stă în acest sens la dispoziție cu servicii complete care te vor ajuta să obții verigheta perfectă. Este posibilă chiar și realizarea unei schițe pe baza căreia se face o propunere de verighetă, apoi se confirmă comanda, iar după aprobare, se realizează producția și livrarea acesteia. Așadar, poți obține simplu și rapid verigheta la care ai visat. 

Taguri: verighete
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/trasergold-ro/povestea-verighetei