1945 – 2005 : 60 DE ANI MAI TARZIU Programare speciala pe TV5

BUCURESTI - 6 aprilie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

TV5, fidel misiunii sale de informare, s-a mobilizat incepand din luna ianuarie cu realizarea a numeroase intalniri pentru a reveni asupra evenimentelor cu privire la al Doilea Razboi Mondial.

La 8 mai 1945, regimul nazist a capitulat. TV5 va insoti inca din luna aprilie comemorarile legate de aceasta capitulare, de sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si de eliberarea lagarelor de concentrare, cu un program exceptional conturat in jurul operelor cinematografice si documentarelor.
Cu aceasta ocazie, TV5 va difuza integral opera magistrala « Shoah » de Claude Lanzmann, precum si filmul polifonic, unic in felul sau, « Hitler, un film d’Allemagne » (Hitler, un film despre Germania) de Hans Jürgen Syberberg, dar si trei documentare care relateaza evenimentele acelor timpuri : « Falkenau vision de l’impossible » (Falkenau, o viziune a imposibilului) de Emil Weiss, « Chemise Noire » (Camasa neagra) de Alain de Sedouy, « Ce que la guerre fait à l’amour » (Ce a facut razboiul iubirii) de Juliette Cazanave.
Redactia TV5 va propune si o emisiune speciala « Les 8 mai dans le monde » (8 mai in lume) care ne va purta la Berlin, Sétif si in Tarile Baltice.


FILME
SHOAH – France, 1985, 570’ – Difuzare in versiunea integrala (9h30)
De Claude Lanzmann.
« Claude Lanzmann sondeaza oroarea in toate dimensiunile sale. Procedand mai intai ca un topograf, devine topograful mortii. Camera filmeaza, asadar, pe orizontala.
Defileaza, astfel, pe rand, Treblinka, Oswiecim (Auschwitz), Wlodowa, Malkinia. Grabow, in lumina tandra a verii, sub zapada murdara a iernii, la diferite ore din zi, in orizontalitatea prezentului, cu locuitorii lor luati la intrebari intre patru ochi sau pe grupuri. (…)
Camera de filmat cerceteaza oamenii, se uneste cu atitudinile, gesturile, fetele lor, ii izoleaza sau ii regrupeaza, apoi ii abandoneaza pentru a se pierde in peisaje, in timp ce cuvintele se insira. Tuturor acestor fiinte, Claude Lanzmann pune aceleasi intrebari. El revine tot timpul asupra detaliilor concrete : frigul, caldura, setea, foametea, tipetele, bataile, mirosurile, timpul necesar gazarii in camionetele de la Chelmno, in camerele de gazare, dispunerea cadavrelor in gropi, tehnicile utilizate pentru a a le face sa dispara, timpul care se scurgea de la sosirea trenurilor pana la moartea oamenilor, sau durata arderii cadavrelor in crematoriu. Vocile raspund, fie ca traiesc sau nu. Cele ale victimelor, mai intai, pline, pe cat posibil de neutre, factuale, distantate inainte sa se sparga, inundate de valul profund al unei memorii literalmente fizice.
(…). Litania marturiilor concordante, angrenata in yiddish, ebraica, poloneza, germana, engleza, reluata in franceza prin interpretariat sau subtitratre, se infasoara in spiritul spectatorului.(…) »
Rachel Ertel pentru Encyclopedia Universalis

Premiat de nenumarate ori in lumea intreaga, Shoah are astazi 19 ani. Din Statele Unite pana in China, trecand prin Japonia si Israel, filmul a facut inconjurul lumii, atat in salile de cinema cat si pe ecranele de televiziune. In total, sunt aproape 100 de milioane de spectatori si telespecatori care au luat la constiinta, gratie operei lui Claude Lanzmann, de aceasta pagina din istoria umanitatii.

Difuzare : Luni 25 aprilie la orele 23h30.







HITLER, UN FILM D'ALLEMAGNE – Hitler un film despre Germania - Germania/Franta/Marea Britanie, 1977, 430’ in patru parti.
De Hans Jürgen Syberberg.
Cu Rainer van Artenfels, Harry Baer, Johannes Buzalski, Alfred Edel, André Heller, Peter Kern, Hellmut Lange, Peter Lühr, Heinz Schubert, Martin Sperr, Amélie Syberberg.
Acest film face parte din "Trilogie allemande" (Trilogia germana) de Syberberg, in care prezinta evolutia istoriei ideilor in Germania prin intermediul figurilor istorice.
Hitler, un film d’Allemagne este o opera impresionannta, indrazneata si imposibil de clasat, cu o durata de 7 ore, o reflectie ultrastilizata asupra traumatismului nazismului, cu « actori-marionete » care recita textele lor in fata decorurilor care nu sunt altceva decat diapozitive proiectate.
Cu acest film, realizatorul a cautat sa infrunte trecutul nazist, sa-i darame mitologie, sa reflecteze asupra fenomenului de masa care a contribuit la ascensiunea lui Hitler si sa arate fascinatia unei intregi generatii.
Hitler, un film d’Allemagne evoca cu ironie procesul pe care Hitler nu l-a avut niciodata, cel mai mare spectacol din lume, o repetitie a sfarsitului lumii …

« Nu o istorie a oamenilor, ci a umanitatii. Nu un film catastrofa, ci catastrofa ca si film. » H.J. Syberberg.

Film in 4 parti :
- Le Graal - 96’
- Un rêve allemand - 132’ Un vis german
- La Fin du conte d’hiver - 97’ Sfarsitul povestii de iarna
- Nous, les enfants de l’Enfer - 105’ Noi, copiii Iadului

Difuzare : Joi 7 aprilie la orele23.30


DOCUMENTARE
FALKENAU VISION DE L’IMPOSSIBLE – SAMUEL FULLER TÉMOIGNE– Falkenau, viziunea imposibilului – Samuel Fuller se confeseaza - Franta, 1988, 52’
De Emil Weiss.
Ce fel de cinema impotriva razboiului ? Samuel Fuller, mobilizat in 1942, toarna primul sau film la cererea comandantului sau la eliberarea lagarului din Falkenau in 1945. Astazi, Samuel Fuller comenteaza propriile sale imagini si alte imagini de arhiva. Pentru el "cinematografia nu face numai educatie, ci duce la progresul civilizatiilor. Nimeni nu va mai putea sa minta cu privire la lucrurile pe care le-ati vazut."

Difuzare : Sambata 2 aprile la orele 22.00


CHEMISE NOIRE – Camasa neagra - Franta, 1998, 60’
De Alain de Sedouy.
Acest film este realizat pe marginea povestirii lui Carlo Mazzantini, voluntar la 17 ani in armata Republicii Socialiste din Salo, ultima rasuflare a regimului fascist, constituit sub controlul german de catre Mussolini, in nordul Italiei, dupa armistitiul din 1943. Carlo, ca si alti tineri s-a angajat, din nihilism sau provocare, de partea nemtilor, intr-o lupta de suicid. Este parcusrsul unui condamnat care 50 de ani dupa ce a scapat plutonului de executie care il astepta in Milanul eliberat, la sfarsitul anului 1944, se intreaba asupra sensului luptei sale.

Difuzare : Sambata 16 aprile la orele 22.00

CE QUE LA GUERRE FAIT À L’AMOUR – Ce a facut razboiul iubirii - Franta, 2004, 53’
De Juliette Cazanave.
Jutta, Elli, Carola si Lilo sunt americance. Ele locuiesc in portul din San Francisco, pe inaltimile din Redding, aproape de cascada Niagara sau in Florida. Aceste doamne in varsta duc o viata linistita. Este greu de imaginat ca ele au trait ranile razboiului si ale exilului. totusi, toate sunt nascute in Germania in timpul anilor negrii ai crizei economice. Au crescut sub regimul nazist si sub bombe. De-abia iesite dintr-o adolescenta pe care ele spun ca nu au avut-o, s-au casatorit cu soldati americani si au plecat spre o alta lume, spre o alta viata. 60 de ani mai tarziu, cele trei doamne povestesc lunga lor calatorie.

Difuzare : Sambata 30 aprile la orele 22.00




INFORMARE
TV5 va da intalnire in luna mai la o emisiune speciala « Les 8 mai dans le monde » - 8 mai in lume-coordonata de Philippe Dessaint, Directorul TV5 pentru Informatie.
Priviri intersectate asupra semnificatiei datei de 8 mai :
-Armistitiul in Europa legat de actualitatea zilei la Berlin, in prezenta D.Jacques Chirac, Presedintele Republicii Franceze si la Reims cu D. Jean-Pierre Raffarin, Prim Ministru francez ;
-revolta de la Sétif care se inscrie intr-o etapa decisiva al nationalismului algerian ;
-in Tarile Baltice este sfarsitul ocupatiei militare germane dar inceputul unei noi inchideri in sfera sovietica.

Fara sa ii uitam pe martorii si personalitatile emisiunii « TV5 l’invité » -Invitatul TV5-, emisiune zilnica a redactiei, care va insoti aceasta programare pentru a descifra mai bine aceasta perioada a istoriei.



INTERNET : Auschwitz : le temps de la mémoire – Auschwitz : timpul memoriei
Din ianuarie 2005 site-ul internet TV5 aduce omagiu supravietuitorilor masacrului prin difuzarea marturiilor unora dintre ei pe www.tv5.org/auschwitz. In intalniri video inedite, fosti deportati, barbati, femei sau copii deportati, dezvaluie amintirile lor astfel incat istoria sa nu se mai repete.
Site-ul internet al Radio France a dorit sa preia aceste intalniri exclusive « tv5.org » in dosarul sau special consacrat eliberarii lagarelor de concentrare.




Despre TV5 Monde

****

Primul canal mondial de televiziune în franceză, TV5 este un spaţiu de expresie pluralistă care propune o viziune originală a lumii, care vrea sa facă cunoscută diversitatea culturală şi punctele de vedere.
TV5 s-a adaptat difuzării mondiale prin declinarea celor 8 semnale specifice fiecărui continent, ţinînd cont de decalajele orare ăi de sensibilităţile publicului.
Mai mult de 135 de milioane de cămine pot primi TV5 prin cablu sau satelit, 24 de h din 24, în mai mult de 165 de ţări şi cu 11 milioane de spectatori în fiecare zi ( fără a include Africa şi Americile).
TV5 este astfel una dintre cele mai mari 3 reţele mondiale de televiziune, alături de MTV şi CNN. În Romania TV5 este prezent în peste 70% din reţeaua de cablu ăi în mai mult de 2 milioane de case românesti.
Pentru TV5 în Europa, Romania reprezintă a doua mare piaţă în termeni de audienţă, după Germania.




Laura Mihaela PANA
Agent Marketing et Communication TV5
35, Rue Vasile Lascar, ap.3 Bucarest
tél./fax: 00 40 21 211 11 26
mob: 00 40 742 690 448
laura@imv.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tv5-monde/1945-2005-60-de-ani-mai-tarziuprogramare-speciala-pe-tv5