Geta Bratescu – Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti

BUCURESTI - 22 mai 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In data de 23 mai 2008 ora 11:00, UNAgaleria, spatiul expozitional al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, str. G-ral Budisteanu nr. 10, are onoarea de a gazdui ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Geta Bratescu. Laudatio va fi rostita de catre criticul de arta Adrian Guta, seful catedrei de Istoria si Teoria Artei din Universitatea Nationala de Arte.

Nascuta in 1926 la Ploiesti, Geta Bratescu urmeaza Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in perioada 1945 – 1949 si apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucuresti intre 1969 – 1971. (Incepe studiile de arta in 1945 la Academia de Arte Frumoase, dar este fortata sa le intrerupa din cauza cenzurii comuniste.)
Prezenta distincta in arta contemporana romaneasca, artist complet care alege ca mijloc de expresie atat mediile traditionale cat si cele noi, Geta Bratescu realizeaza lucrari de grafica, gravura, desen si colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalatie, film (de animatie, 8 mm, video).
Un sumar al creatiei sale a facut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul National de Arta in decembrie 1999. In luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria in expozitia cu titlul “Cinci minute”.
Geta Bratescu este autoarea a cinci volume (De la Venetia la Venetia, eseuri, Editura Meridiane, 1970; Atelier Continuu, eseuri, Editura Cartea Romaneasca, 1985; Atelier Vagabond, eseuri, Editura Cartea Romaneasca, 1993; A.R., roman, Fundatia Culturala Secolul 21, 2000; Peisaj cu om, proza scurta, Fundatia Culturala Secolul 21, 2002) si director artistic al revistei de literatura si arta Secolul XX.

Geta Bratescu primeste in 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, acordat pentru remarcabila sa contributie la dezvoltarea artei romanesti contemporane.

Despre UNAgaleria

Institutie de prestigiu pentru spatiul cultural european, a carei istorie dateaza din 1864, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti se mandreste cu studenti de talia lui Constantin Brancusi, Victor Brauner, George Apostu sau Paul Neagu. In prezent, universitatea functioneaza ca un laborator viu de creatie, cercetare si inovatie in domeniul artelor vizuale, conservarii si restaurarii, istoriei si teoriei artei, atat prin structura cursurilor predate cat si prin evenimentele pe care le organizeaza.

Avem deosebita placere de a va invita vineri 23 mai 2008, ora 11:00 la UNAgaleria sa ne fiti alaturi la celebrarea personalitatii Doamnei Geta Bratescu.

UNAgaleria – Raluca Ionescu
Tel/fax: 316 88 64
E-mail: unagaleria@unarte.org

galeria_galeria@yahoo.com