UNICEF a desemnat primul Ambasador naţional al Bunăvoinţei pentru România

BUCURESTI - 12 decembrie 2006

Comunicat tip General in Social

Astăzi, UNICEF aniversează 60 de ani de prezenţă mondială. Organizaţia Naţiunilor Unite a înfiinţat UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii) în anul 1946 pentru a veni în ajutorul copiilor afectaţi de cel de-al doilea Război Mondial în Europa şi China.

UNICEF a desemnat primul Ambasador naţional al Bunăvoinţei pentru România

Bucureşti, 11 decembrie 2006 – Astăzi, UNICEF aniversează 60 de ani de prezenţă mondială. Organizaţia Naţiunilor Unite a înfiinţat UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii) în anul 1946 pentru a veni în ajutorul copiilor afectaţi de cel de-al doilea Război Mondial în Europa şi China. În timp, UNICEF şi-a extins mandatul pentru a răspunde nevoilor pe termen lung ale copiilor şi femeilor din ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume. În 1965, UNICEF a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar în 1989 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, tratatul de drepturile omului acceptat de cele mai multe ţări. În prezent, organizaţia este prezentă în 156 de ţări şi teritorii, unde implementează programe de sănătate şi nutriţie pentru copii, de igienizare şi îmbunătăţire a calităţii apei, programe de educaţie şi de protecţie a copiilor împotriva violenţei, exploatării şi infectării HIV.

UNICEF este prezent în România din anul 1991, oferind asistenţă autorităţilor române şi societăţii civile pentru crearea unui mediu favorabil pentru copiii dezavantajaţi, prin dezvoltarea de programe complexe de sănătate, nutriţie, educaţie şi protecţie. De curând, UNICEF a demarat o serie de activităţi pentru atragerea de fonduri în beneficiul copiilor dezavantajaţi din România, iar răspunsul companiilor internaţionale şi naţionale din ţară nu a întârziat să apară.

Cu ocazia aniversării a 60 de ani, la sediul Reprezentanţei din România a avut loc lansarea emisiunii filatelice UNICEF 60, realizată de Romfilatelia, unul din partenerii tradiţionali ai UNICEF. Compoziţia grafică a timbrului reuneşte într-o manieră unitară logoul organizaţiei alături de o imagine care surprinde un grup de copii într-o ipostază optimistă, simbol al misiunii UNICEF – şi anume asigurarea bunăstării tuturor copiilor lumii.

De asemenea, în cadrul evenimentului, domnul Pierre Poupard, Reprezentant UNICEF în România a anunţat desemnarea doamnei Andreea Marin ca prim Ambasador UNICEF al Bunăvoinţei la nivel naţional. În anul 2007, Andreea Marin va sprijini UNICEF România pentru promovarea drepturilor copiilor şi conştientizarea societăţii cu privire la problemele acestora. În ultimii doi ani, Andreea Marin a susţinut o mare parte din acţiunile UNICEF, dovedindu-se a fi unul dintre cei mai mari suporteri ai cauzei copiilor. La iniţiativa Andreei Marin, TVR, în parteneriat cu UNICEF, a derulat la începutul anului 2005 campania naţională Zâmbet pentru Asia în beneficiul copiilor afectaţi de Tsunami, iar în 2006 campania Preţuieşte Viaţa, în favoarea copiilor afectaţi de inundaţiile din sudul României.

„Devenind ambasador UNICEF, Andreea Marin se alătură unui număr considerabil de personalităţi recunoscute şi respectate – sportivi, muzicieni sau actori – care sprijină activitatea UNICEF la nivel naţional, regional sau global. Aceşti ambasadori sunt aleşi nu numai datorită recunoaşterii de care se bucură, ci mai ales respectului pe care l-au câştigat prin acţiunile lor umanitare”, a declarat Pierre Poupard, Reprezentant UNICEF în România.

Despre UNICEF

UNICEF în România

UNICEF este prezent în România din anul 1991, la solicitarea Guvernului român, ca răspuns la nevoia de asistenţă, în special în domeniul protecţiei copilului. În toţi aceşti ani, UNICEF şi-a lărgit aria de activitate, acordând sprijin autorităţilor române şi societăţii civile pentru crearea unui mediu favorabil pentru copiii dezavantajaţi prin programe complexe de sănătate, nutriţie, educaţie şi protecţie.

Programele de Ţară pentru anii 1995-1999 şi 2000-2004 s-au axat în special pe sănătatea copiilor şi a femeilor, pe educaţie şi protecţia copilului. Prin programele sale din ultimii 10 ani, UNICEF s-a angajat să se asigure că toţi copiii, inclusiv cei mai vulnerabili şi marginalizaţi, cresc într-o familie sau într-un mediu familial şi că le sunt îndeplinite toate drepturile fundamentale. Aceasta înseamnă acces la educaţie şi la servicii de sănătate şi protecţie. Programul de Ţară pentru anii 2005-2009 pune accentul mai mult pe dezvoltarea de politici şi promovarea drepturilor copilului. În calitatea sa de „cea mai puternică voce” din punct de vedere al apărării drepturilor copilului, UNICEF este cel mai în măsură să pună pe agenda politică a factorilor de decizie ai ţării problemele prioritare legate de dezvoltarea copiilor.

De curând, UNICEF a început o serie de activităţi pentru atragerea de fonduri în beneficiul copiilor dezavantajaţi din România şi a iniţiat contacte cu reprezentanţi ai sectorului privat. O parte dintre companiile internaţionale şi naţionale care operează în România s-au arătat deschise pentru un parteneriat public-privat pentru proiecte de dezvoltare, iar UNICEF este onorat să fie implicat în această iniţiativă.


Codruta Hedeşiu, Coordonator Relaţii Externe şi Presă, tel: (021)201.78.64, e-mail chedesiu@unicef.org
chedesiu@unicef.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/unicef/unicef-a-desemnat-primul-ambasador-national-al-bunavointei-pentru-romania