UNICEF: Niciun copil nu trebuie lasat in afara sistemului de educatie!

BUCURESTI - 1 octombrie 2012

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In perioada 23-25 septembrie 2012, UNICEF a organizat la Sinaia cea de a treia Conferinta Nationala din cadrul Campaniei pentru participare scolara “Hai la scoala!”. Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta celor implicati si factorilor de decizie obiectivele, componentele, actiunile si mecanismele campaniei pentru prevenirea absenteismului si abandonului scolar, precum si de a stabili impreuna planurile de interventie si calendarul activitatilor.

Daniel Funeriu, Cristina Pocora, Sandie Blanchet, Valeriu Zgonea, Radu Zlati

Daniel Funeriu, Cristina Pocora, Sandie Blanchet, Valeriu Zgonea, Radu Zlati

 Educatia este un puternic instrument pentru incluziunea sociala – copiii care nu merg regulat la scoala sunt cel mai adesea exclusi din societate, iar analfabetismul contribuie la mentinerea cercului vicios al saraciei si marginalizarii. Numeroase studii au aratat ca o educatie de calitate – in special pentru copiii de varsta prescolara - reprezinta una dintre cele mai profitabile investitii pe care o tara o poate face. 

Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania

In cadrul evenimentului, Reprezentantul UNICEF in Romania, dna. Sandie Blanchet, a facut un apel catre Guvernul Romaniei, autoritatile locale, Parlament, societate civila si comunitatea internationala sa-si uneasca fortele pentru a forma un parteneriat solid care sa garanteze ca niciun copil nu va fi lasat in afara sistemului de educatie. Fiecare copil din Romania are dreptul la educatie, iar aceasta reprezinta viitorul tarii.

La Conferinta au participat peste trei sute de persoane: dl.Valeriu Zgonea – presedintele Camerei Deputatilor, E.S. Philippe Gustin – Ambasadorul Frantei in Romania, dna.Cristina Pocora - Presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse intre barbati si femei din Camera Deputatilor, dna.senator Elena Mitrea, dna.Denisa Patrascu - Secretar de Stat Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dl.Damian Draghici – consilier al primului-ministru, dl.Daniel Funeriu - consilier prezidential, dl.Radu Zlati - reprezentantul Ministerul Educatiei, reprezentanti ai Inspectoratelor Scolare Judetene, ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, ai Centrelor Judetene de Resurse si Asistenta Educationala, directori ai scolilor incluse in campanie, reprezentanti ai partenerilor de implementare, precum si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale.

Principala concluzie care a fost desprinsa in urma Conferintei se refera la faptul ca parteneriatele intre sectorul de educatie, cel social si cel de sanatate, intre autoritatile centrale si locale, intre Guvern, Parlament si societatea civila sunt nu numai necesare, ci si esentiale pentru a ajuta la rezolvarea unor fenomene atat de complexe cum sunt absenteismul si abandonul scolar.

In cadrul Conferintei a fost lansata si Platforma pe Educatie, o initiativa comuna a: UNICEF, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), a Ambasadei Frantei in Romania si a World Vision cu scopul de a influenta politicile publice, programele si proiectele socio-educative, de a ameliora practicile in domeniu prin punerea in comun a tuturor modelelor de bune practici din domeniul serviciilor socio-educative. In cadrul acestei initiative va fi realizata o harta a programelor si serviciilor oferite de autoritatile publice locale, ONG-uri si alti furnizori de servicii din judetul Cluj in vederea respectarii dreptului la educatie si timp liber al copilului. 

Despre campania de prevenire a absenteismului si abandonului scolar “Hai la scoala!”

Pornind de la statisticile ingrijoratoare referitoare la copiii care parasesc scoala, UNICEF a demarat in parteneriat cu Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in 2010 o campanie de prevenire si reducere a fenomenelor de absenteism si abandon scolar. In anul scolar 2010 – 2011, 38 de scoli din 16 judete au fost incluse in program. Rezultatele foarte bune inregistrate dupa primul an au incurajat UNICEF sa includa in campanie alte 103 scoli din 37 de judete.

In total, in anul scolar 2011 – 2012, Campania „Hai la scoala!” a acoperit 141 de scoli cu peste 50.000 de elevi, de pe aproape tot cuprinsul tarii. In anul scolar 2012 – 2013, alte 100 de comunitati sunt incluse in campanie, aproximativ 100.000 de copii si familiile lor beneficiind de activitatile derulate.

In cel de al treilea an de campanie “Hai la Scoala!”, partenerii de implementare ai UNICEF sunt: Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE), Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS), Holt Romania si Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”. Campania este sustinuta si de parteneri din sectorul privat, GDF SUEZ Energy Romania – partener principal si clientii BRD – Groupe Société General prin programul de donatii lunare.

In cadrul campaniei “Hai la Scoala!”, UNICEF are interventii la nivelul scolii, al familiei si al comunitatii. Interventiile la nivelul scolii au ca scop transformarea scolii intr-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor scolari, a directorilor si a cadrelor didactice pentru a-si adapta stilul de lucru nevoilor fiecarui elev. La nivelul familiei se urmareste intarirea legaturii parintilor cu scoala, implicarea lor in viata scolara a copiilor lor si imbunatatirea comunicarii si a relatiei dintre copii si parinti. Interventiile la nivelul comunitatii urmaresc influentarea si mobilizarea membrilor comunitatii pentru a se implica si a sprijini familiile ai caror copii sunt in risc de abandon scolar.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/unicef/unicef-niciun-copil-nu-trebuie-lasat-in-afara-sistemului-de-educatie