Cat costa un Website in 2020?

BUCURESTI - 12 iunie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Internet

Daca ai o afacere, mai mult ca sigur te-ai confruntat cu aceasta intrebare. Sau poate ca ai aflat deja si acum te intrebi de ce costa atat de mult?

cat costa un website in 2020

cat costa un website in 2020

Totul se reduce la cat de multa munca implica.

Mai exact, exista doi factori care determina pretul unui website:

Dimensiunea site-uluiComplexitatea proiectului

Asta inseamna ca un website bine aranjat, cu 10 pagini de informatii si un design minimalist cu functionalitati standard va costa mai putin decat unul cu 50 de pagini de informatii cu aceleasi functionalitati si design.

In termeni financiari, costurile de creare a unui website pentru intreprinderi mici si mijlocii pot fi in unele cazuri mai mici de 1000 Euro, sau in alte cazuri mai mari de 10.000 de Euro.

Da, e o diferenta uriasa intre cele doua sume. De aceea vom detalia in randurile urmatoare o estimare realistica a pretului unui website.

NOTA: Informatiile urmatoare sunt estimate pentru firmele mici, nu pentru corporatii care au oameni angajati in acest scop si platesc pentru realizarea unui website zeci de mii de euro.

Cele doua optiuni de pret pentru crearea unui website:

Prima optiune: Angajeaza un profesionist

Daca esti ocupat cu alte aspecte ale afacerii si nu esti pasionat de programare, atunci vei dori sa angajezi pe cineva pentru a-ti crea website-ul. E simplu.

Totusi, daca ai cautat online astfel de agentii sau freelanceri, probabil ca ai gasit urmatoarele:

-Pretul nu era afisat nicaieri.

-O plaja foarte larga de preturi, de la foarte ieftine la foarte scumpe.

Vestea buna este ca ne-am hotarat sa facem noi aceasta cercetare pentru tine si sa aflam cat costa crearea (sau redesign-ul) unui website in 2020.

Pentru majoritatea firmelor de creare site web care si-au afisat preturile am descoperit ca acestea variaza intre 800 – 2000 de euro pentru crearea unui website de prezentare in 2020.

Website Design vs. Website Development. Website design si website development sunt folosite de obicei cu acelasi sens, insa ele reprezinta doua lucruri total diferite. Website design este ca si cum ai angaja un arhitect sa realizeze proiectul casei tale, pe cand Web development este ca si atunci cand ai angaja o firma de constructii sa iti construiasca efectiv casa. Preturile estimate mai jos sunt atat pentru web design cat si web development.

Acum ca ti-ai facut o idee despre costuri, sa aruncam o privire mai atenta anumitor factori care afecteaza pretul crearii unui website:

Numarul de pagini

      Sa spunem ca o firma de creare site iti ofera un pachet de 800 de euro pentru un website de 10 pagini. Dar ce faci daca site-ul tau are nevoie de 25 de pagini? Cat va costa in plus? Ca sa iti fie mai usor sa calculezi, poti sa adaugi cate 50 de euro in plus pentru fiecare pagina.

Personalizarea website-ului

      Fiecare proiect de creare website incepe cu o tema, sau sablon. Nimeni nu creeaza un website de la zero – deoarece necesita foarte mult timp si pe deasupra este foarte scump. O tema face cam 50-60% din treaba in procesul de creare a website-ului, insa mai raman o tona de lucruri de personalizat si modificat pentru a aduce proiectul la bun sfarsit. Cu cat mai multe functii personalizate iti doresti, cu atat costul va fi mai mare. In plus, daca nu ar exista temele atunci nu ai mai plati 800-2000 de euro pe un website, ci peste 10.000 de euro sau chiar mai mult.

Elemente grafice si imagini personalizate

      Imaginile si grafica atragatoare poate oferi un aspect unic website-ului tau, insa totul are un pret. Pe deasupra, crearea efectelor vizuale sofisticate necesita softuri de editare si implicit, un specialist in design grafic, deci costurile ar creste si in acest caz.

Programare custom.

      Cateodata poti sa gasesti un modul care sa iti ofere exact functionalitatea de care ai nevoie (galerie de imagini, formulare de inregistrare, metode de plata, etc). Uneori, insa, pentru a obtine functionalitatea de care ai nevoie necesita foarte multa munca de programare, testare si retestare. Intr-o lume utopica, totul ar putea sa mearga perfect din prima, insa aproape niciodata nu este cazul. Este depusa o tona de munca in spate pentru a face lucrurile sa functioneze asa cum ar trebui.

Numarul de revizii

      Majoritatea proiectelor de creare website incep cu un concept initial, apoi cu una sau doua runde de revizii a design-ului pentru a pune la punct toate detaliile. Unii web designeri ofera chiar si 3-5 revizii a design-ului. Teoretic, pot sa ofere cate revizii vor ei, dar tine minte ca acestea se adauga la costul total al proiectului.

Dezvoltarea continutului

    Continutul de calitate, persuasiv si bine structurat este fundatia website-ului ideal. Daca lansezi un website nou dar nu ai continut, va trebui sa il dezvolti. Daca un website are deja continut dar este vechi, fara sens si neoptimizat, atunci ar trebui refacut, imbunatatit. Continutul este una dintre caracteristicile unui website care consuma cel mai mult timp, de aceea preturile sunt si ele pe masura.

PRO TIP # 1: Daca vrei sa angajezi un profesionist pentru crearea website-ului tau, dar parca nu iti vine sa dai o suma atat de mare de bani la inceput, intreaba ce alte optiune sunt pentru plata. S-ar putea sa iti ofere posibilitatea de a plati in transe. Cert este ca daca iti doresti un website de calitate, incepe sa pui niste bani deoparte.

PRO TIP # 2: Atentie la pretul pe care il primesti. De obicei preturile mici nu inseamna si o treaba de calitate, sau poate ca vei avea o experienta neplacuta pe parcurs, atunci cand vei fi taxat chiar si pentru cele mai banale lucruri. Asa cum se spune, primesti ceea ce platesti.

A doua optiune: Creeaza-ti singur website-ul (DIY)

Daca ai cunostinte de baza despre tehnologiile web si crezi ca te descurci de unul singur, atunci cu siguranta ar trebui sa incerci sa iti creezi propriul website.

Lucrurile de care ai nevoie pentru inceput nu sunt extraordinar de scumpe:

Numele domeniului: 50-60 RON/an pentru inregistrarea unui nou domeniu .ro. Sunt foarte multi furnizori de domenii in Romania, dar ar cel mai simplu ar fi sa achizitionezi direct de la sursa – RoTLD.ro.

Gazduire: Costurile fluctueaza intre 200 RON/an pentru un pachet minim si 1000 RON/an pentru un pachet cu mai multe resurse.

Certificat SSL: Chiar daca nu planuiesti sa vinzi produse pe site, tot vei avea nevoie sa iti securizezi website-ul prin protocolul HTTPS. Poti sa folosesti un certificat SSL gratuit Let’s Encrypt sau poti sa achizitionezi un certificat SSL la aproximativ 12 Euro/an.

Tema premium: $100-$150. Exista sute sau chiar mii de teme din care sa alegi, indiferent de platforma pe care vrei sa iti realizezi website-ul. Unele sunt gratuite, altele cu plata. Dar recomandarea noastra este sa nu te zgarcesti si sa folosesti o tema premium. Ne vei multumi mai tarziu. Actualizarile temei si a modulelor reduc riscurile de securitate a site-ului tau.

Module premium: $100-$200. La fel ca si in cazul temelor, primesti ceea ce platesti. Nu te zgarci nici in acest caz, deoarece modulele gratuite sunt mult mai vulnerabile si predispuse hacking-ului.

Imagini: Daca esti un fotograf bun, atunci ai rezolvat problema pozelor pentru website-ul tau. Dar s-ar putea sa mai ai nevoie de cateva imagini premium pentru a imbunatati si mai mult aspectul website-ului tau. Recomandam sa folosesti Shutterstock pentru acest lucru.

Educatia ta: $25-$300. Banuind ca nu realizezi website-uri in fiecare zi, probabil ca vei avea nevoie de cateva cursuri online de Photoshop, HTML/CSS, PHP pentru a invata bazele si documenta in ariile mai importante ale realizarii unui website.

In total, vei ajunge sa cheltuiesti undeva la 300-600$ pentru a incepe un astfel de proiect.

Evident, cel mai mare cost pentru un proiect DIY este timpul tau.

Chiar si pentru un website simplu, sa nu fii surprins cand iti va lua intre 20-40 de ore sa produci ceva de calitate de care sa fii mandru. Si asta presupunand ca esti familiarizat cu crearea de website-uri. Daca esti nou in asta, atunci estimeaza ca iti va lua de 2 sau de 3 ori mai mult. Si nu exageram.

Crearea unui website modern, bine structurat necesita mult mai mult timp decat realizezi. Dar daca ai la dispozitie mai mult timp decat bani, atunci un proiect DIY este cea mai viabila optiune.

Actualizari, mentenanta si licente

Odata ce website-ul este lansat online, treaba inca nu este gata.

La fel ca si cum ai cumpara o casa, ai nevoie de timp, efort si bani pentru a o mentine.

De exemplu, vei avea de achitat anual gazduirea si probabil cateva licente la module premium cu licenta anuala.

S-ar putea sa vrei sa mai cumperi cateva imagini ca sa faci cateva retusuri pe website sau sa il extinzi.

Poti sa angajezi pe cineva sa se ocupe de asta, sau sa lucrezi cu freelanceri sa creeze continut nou pe site si sa iti cresti vizibilitatea online.

Website-ul tau are nevoie si de mentenanta tehnica continua pentru a instala actualizari la fisierele de baza WordPress, teme si module.

Daca te simti confortabil sa faci asta de unul singur, atunci perfect.

Vei avea nevoie si de un sistem offline de backup a website-ului, pentru a-l putea restaura in cazul unor erori catastrofice care nu mai au rezolvare. Ne cerem scuze daca dramatizam, dar lucrurile acestea chiar se intampla.

Daca nu vrei sa ai de-a face cu astfel de probleme, atunci poti sa alegi un pachet de mentenanta si ne vom ocupa noi de toate problemele.

PRO TIP: Daca vei alege sa lucrezi cu o firma specializata la crearea website-ului nu vei mai fi nevoit sa platesti nici licentele anuale pentru module, acestea fiind incluse in pretul website-ului.

Pro si Contra: Angajeaza un profesionist vs. Creeaza-ti singur website-ul

Angajeaza un profesionist

PRO:

    Nu este nevoie sa petreaca ore, zile sau saptamani incercand sa invete tehnologiile necesare crearii si operarii unui website.Vei beneficia de un website modern, profesionist de care vei fi mandru – care sa reprezinte cu acuratete compania si brand-ul tau.Utilizatorii vor avea o experienta buna de navigare pe toate dispozitivele.Te poate ajuta sa iti administrezi site-ul odata ce este finalizat.Iti poate dezvolta continutul website-ului si sa treci peste “blestemul cunoasterii”. Blestemul cunoasterii este sa nu iti mai amintesti cum era atunci cand nu stiai ceea ce stii acum. De aceea, omiti informatii importante deoarece presupui ca toata lumea stie ceea ce stii si tu – cand defapt nu este asa.Iti poate face recomandari si oferi idei la care poate ca nu te-ai fi gandit niciodata

CONTRA:

    Necesita o investitie relativ mare pentru a crea un nou website sau pentru a realiza redesign-ul unui website deja existent.Daca nu ai cunostinte despre tehnologiile web, atunci vei fi cumva dependent de web designer/developer mult timp dupa ce website-ul este lansat.

Creeaza-ti singur website-ul

PRO:

    Daca ai la dispozitie mai mult timp decat bani, sa iti realizezi singur website-ul este mult mai putin costisitor decat sa angajezi un profesionist.Poti sa folosesti un constructor de site-uri ca Wix sau Squarespace sa realizezi un website decent intr-o zi sau doua.Nu mai astepti dupa programator. Orice modificari sau actualizari ale site-ului pe care vrei sa le faci, le poti face instant.

CONTRA:

    Daca nu esti la curent cu ultimele trenduri in web design, sau nu ai suficiente cunostine, site-ul tau va avea un aspect amatoresc si acest lucru poate afecta negativ modul cum este perceput brand-ul tau.Crearea unui website poate parea o sarcina monumentala, de aceea este normal sa amani cateva saptamani sau luni. Daca nu esti in totalitate implicat s-ar putea sa nu il mai creezi deloc.Necesita foarte mult timp. S-ar putea sa fie nevoie sa pierzi  doua, trei ore sa afli cum functioneaza un anumit element pe website, in timp ce un programator poate sa faca acest lucru in 5 minute.

Scurtatura spre crearea unui website

Crearea unui website modern, profesional si care sa genereze vanzari/lead-uri pentru afacerea ta este mult mai dificil si consuma mai mult timp decat realizezi.

Daca nu ai fonduri, atunci solutia viabila este sa il realizezi chiar tu. Dar daca iti permiti, angajand un web designer/developer experimentat iti va salva foarte mult timp, bani si dureri de cap – si produsul finit va fi mult mai satisfacator.

Din acelasi motiv platim dentisti, contabili si mecanici auto – pentru expertiza lor. De obicei, ei pot face toate aceste lucruri mult mai rapid si mai bine decat am putea noi.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/updigital/cat-costa-un-website-in-2020