Iasi - 6 aprilie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

In scopul imbunatatirii competitivitatii teritoriale si a performantelor inteprinzatorilor si IMM-urilor din zona rurala din regiunea Nord Est, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi lanseaza proiectul „Proiect integrat de sprijinire a dezvoltarii antreprenoriatului prin sistemul turistic in regiunea Nord - Est“. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, linia de buget „Antreprenoriatul, o alternativa de cariera in Regiunea Nord-Est”.

Aria de interes a proiectului este reprezentata de zona rurala din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Neamt. Partenerii proiectului sunt institutii de invatamant, autoritati publice locale si centrale, societatea civila din cele patru judete si strainatate: FEDEI – Fundatia pentru Dezvoltare Economica si Integrare Europeana Iasi, Asociatia Zona Metropolitana Iasi, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, Consiliul Judetean Suceava, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava, Primaria Municipiului Botosani, Prefectura Judetului Botosani, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Botosani, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si Consorzio Sviluppo e Impresa, Italia.

Derularea proiectului, pe parcursul a 20 luni, va conduce la imbunatatirea competentelor antreprenoriale si manageriale ale intreprinzatorilor si a IMM-urilor din zona specificata, prin orientarea acestora catre o optica de dezvoltare rurala integrata cu sistemul turistic. Intreprinderile din zona rurala valorifica cu predilectie produsele din zona rurala, iar piata de desfacere este cel mai adesea piata locala; lipsa unor canale de distributie eficiente si accesibile intreprinzatorilor impiedica accesul catre alte piete. De aceea este important ca inteprinzatorii sa caute noi modalitati de a desface produsele lor, iar acest lucru se realizeaza prin intermediul infrastructurii oferite de sectorul turistic.

Pentru atingerea acestui scop, in primele luni de implementare a proiectului se va elabora o strategie de dezvoltare rurala integrata cu sistemul turistic pe baza unei cercetari a situatiei actuale a punctelor de atractie turistica si a ofertei turistice existente si a unei cercetari asupra situatiei intreprinzatorilor si a IMM-urilor din zona rurala pilot. Grupul tinta, reprezentat de 200 de persoane din preajma a 20 obiective cultural-religioase, va fi instruit prin intermediul unor sesiuni informative in problematici, precum modalitati de productie cu tehnologii inovative, initiere si dezvoltare afaceri, relationarea cu furnizorii si clientii, promovarea produselor, canale de distribuite, filierele orizontale - dezvoltare teritoriala integrata. Sustinerea si promovarea activitatilor desfasurate de micii intreprinzatori din zona rurala se va realiza prin crearea unei retele de dezvoltare a antreprenoriatului si a unui portal de informare si promovare a produselor turistice.

Despre USAMV Iasi

Informatii suplimentare se pot obtine la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi, prin e-mail: rectorat@univagro-iasi.ro sau la tel.: 0232407407, fax: 0232260650, persoana de contact: Gabriela Ignat, asistent proiect.
Informatii suplimentare se pot obtine la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi, prin e-mail: rectorat@univagro-iasi.ro sau la tel.: 0232407407, fax: 0232260650, Gabriela Ignat, asistent proiect.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/usamv-iasi/proiect-integrat-de-sprijinire-a-dezvoltarii-antreprenoriatului-prin-sistemul-turistic-in-regiunea-nord-est