Un nou concurs provoacă studenții Facultăţilor de Design

Brasov - 3 octombrie 2013

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Media / Publicitate

Din 1 octombrie 2013, Grupul VELUX lansează VELUX International Design Award - o competiție ce are ca scop descoperirea viitoarelor talente din lumea design-ului și, în premieră, inovarea unor noi modele revoluționare de rulouri decorative și parasolare pentru ferestrele de mansardă.

Un nou concurs provoacă studenții Facultăţilor de Design
 Studenții de azi ai Facultăților de Design vor fi trendsetter-ii de mâine. Scopul nostru este de a-i găsi pe cei mai talentați și de a le da șansa să influențeze viitorul industriei de rulouri decorative și parasolare. Concursul este o metodă alternativă de a inova și de a lucra la dezvoltarea de produs, iar noi suntem foarte entuziaști să descoperim noi abordări imaginate de tinerii design-eri creativi și de a vedea cum ar putea arăta un rulou decorativ. 

Kent Holm, Director al Departamentului de Accesorii și Produse Parasolare VELUX

Cum vor arăta accesoriile viitorului pentru aceste surse de lumină naturală? Acesta este una dintre provocările noului concurs, VELUX International Design Award 2014, care se adresează studenților Facultăților sau secțiilor de Design. Fundamentul acestui concurs este tocmai dorința de a descoperi cel mai bun și mai inovativ model de rulouri decorative și parasolare care ar putea reconsidera modelele actuale.

Design-ul produselor care accesorizează o fereastră (fie că vorbim de rulouri parasolare, decorative, perdele, jaluzele ) influențează posibilitatea noastră de a modifica mediul ambiant prin atenuarea luminii puternice a soarelui și reglarea luminii zii sau noapte, după cum ne dorim. Rulourile pot influența interacțiunea cu mediul înconjurător, prin conectarea sau separarea de natura exterioară di­­-n vecinătatea noastră. Ne stimulează imaginația și contribuie la dezvoltarea noastră. De aceea, acest concurs recompensează soluțiile care au un potențial real de schimbarea a calității vieții oamenilor.

Juriul reunește renumiți designeri din toată lumea

Proiectele de design vor fi jurizate de către un juriu internațional format din designeri renumiți. Componența juriului a avut în vedere un echilibru între excelență, diversitate și reprezentare geografică. Membrii juriului sunt inițiatorul premiului Red Dot Award Dr. Peter Zec, designerul german de textile, designerul Petra Blaisse, și duo-ul italo-danez Gamfratesi specializat în design de mobilă.

Nominalizările pentru premiu sunt selectate pe baza criteriilor de evaluare precum: inovație, calitatea vieții, sustainabilitate și pontențialul de aplicabilitate.

Premiul I - 6000 euro Câștigătorul premiului I va fi recompensat cu un premiu în valoarea de 6000 euro în cadrul unei ceremonii care va avea loc în luna mai 2014. Premiul al II-lea valorează 2500 euro iar toate propunerile de design câștigătoare vor fi expuse în cadrul unei expoziții online.

Participanții la concurs vor avea ocazia să împărtășească ideile lor în cadrul unei comunități online unde fiecare își poate vota favoritul iar câștigătorul va primi un premiu în valoare de 1500 euro.

Ocazie excelentă pentru studenții Facultăților de Design

Inițiat de Grupul VELUX, concursul constituie o oportunitate unică pentru studenții la Design să fie implicați în inițiativa Grupului VELUX de dezvoltare a unui nou produs - inițiativă care s-a materializat recent prin colaborarea cu faimosul designer Karim Rashid. Industria produselor de accesorizare a ferestrelor a trecut prin mai multe schimbări în ultimii ani, în raport cu materialele textile folosite și metodele de producție. Acest fapt deschide oportunități noi și reprezintă un nou pas în dezvoltare.

Kent Holm, Director al Departamentului de Accesorii și Produse Parasolare al Grupului VELUX, spune:

„Studenții de azi ai Facultăților de Design vor fi trendsetter-ii de mâine. Scopul nostru este de a-i găsi pe cei mai talentați și de a le da șansa să influențeze viitorul industriei de rulouri decorative și parasolare. Concursul este o metodă alternativă de a inova și de a lucra la dezvoltarea de produs, iar noi suntem foarte entuziaști să descoperim noi abordări imaginate de tinerii design-eri creativi și de a vedea cum ar putea arăta un rulou decorativ.”

Concursul nu se adresează studenților cu o specializare anume de la Facultățile de Design dar încurajează proiectele care excelează prin creativitate, inteligență, calitate și personalitate.

Programul desfășurării concursului este următorul:

    1 Octombrie 2013: lansarea concursului; deschiderea perioadei pentru înregistrarea studenților31 Decembrie 2013: închiderea perioadei de înregistrarea3 Ianuarie 2014: deschiderea perioadei de trimitere a proiectelor31 Martie 2014: închiderea perioadei de trimitere a proiectelorAprilie 2014: Evaluarea proiectelor înscrise de către juriuMai 2014: Gala de premiere, anunțarea oficială a câștigătorilor și expoziție online cu toate proiectele participante

Pentru mai multe informații despre concursul VELUX International Design Award, va rugăm vizitați designaward.velux.com.

Membrii juriului VELUX International Design Award

Profesorul Dr Peter Zec: designer internațional recunoscut pentru inițierea și conducerea premiului Red Dot Design Award. Din 1991, Zec a fost președintele binecunoscutului Design Zentrum Nordrhein Westfalen, unde Red Dot Design Award este organizat. Sursa: http://en.red-dot.org/2098.html

Petra Blaisse: Cel mai apreciat designer german lucrează într-o multitudine de domenii creative precum textilele și expozițiile de design. A fondat Inside Outside în Amsterdam în 1991. Cariera ei a început la Muzeul Stedelijk din Amsterdam, Departamentul de Arte Aplicate. Din 1987, a lucrat ca și designer freelancer și a câștigat distincții numeroase. Treptat, focusul lucrărilor sale s-a comutat pe folosirea textilelor, pe lumina și finisajele interioare și, în același timp pe design exterior – grădini și peisaje. Sursa: http://www.insideoutside.nl/en/petra-blaisse.htm

Gamfratesi: Duo-ul recunoscut format din designer-ul danez Stine Gam și cel italian Enrico Fratesi a început traseul său creativ plecând de la fuziunea dintre tradiție și noutate. Ambii designeri adoptă o abordare experimentală pentru materialele alese și tehnicile de design de mobilă. Având un background dual tradițional, Gam and Fratesi au stilizat prin abordarea lor mobilierul clasic danez și cel italian, printr-o abordare conceptuală. Sursa: http://gamfratesi.com/studio/

Despre VELUX Romania

VELUX este o companie daneză înfiinţată pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumină naturală, aer proaspăt şi calitate vieţii oamenilor. În prezent, aceste trei beneficii se regăsesc în milioane de case din întreaga lume.

Numele VELUX derivă din două cuvinte, VEntilatio şi LUX (termenul latin pentru lumină), fiind marcă înregistrată încă din anul 1942. Astăzi, după mai mult 70 de ani de la instalarea primei ferestre de mansardă într-o şcoală din Danemarca, viziunea VELUX a evoluat dar valorile au rămas aceleaşi. Încă de la început, VELUX şi-a propus să fie o companie model, care fabrică produse folositoare oamenilor şi care îşi tratează clienţii și furnizorii într-un mod exemplar.

Prin produsele inventate şi dezvoltate în ultimii 70 de ani, contribuim la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuinţele sustenabile – cunoscută sub denumirea de Casă Activă – ce presupune construirea de clădiri care produc mai multă energie decât consumă, asigurând în acelaşi timp un mediu mai sănătos, mai curat şi mai sigur.
Prezenți pe piaţa din România de 16 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare si produse de instalare, dispozitive de comandă şi control.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/velux-romania/un-nou-concurs-provoaca-studen-ii-facultatilor-de-design