2 saptamani de societate civila

BUCURESTI - 25 iulie 2005

Comunicat tip General in Social

“Poveste, experienta, munca, satisfactie, sfarsit” – Scoala de vara “Romania Secolului XXI”, un proiect VIP Romania”Mi-au trebuit doua zile ca sa-mi revin...Am calatorit 11 ore cu
maxi taxi-ul si a fost un chin in conditiile in care am rau de masina. Dar a meritat!! A fost super!! Si invitatii si participantii si organizatorii...totul.”, Corina Barbaros, participant al Scolii de Vara, editia 2005

2 saptamani de societate civila

Cel mai mare proiect al organizatiei studentesti Voluntari pentru Idei si Proiecte - Scoala de Vara "Romania Secolului XXI" a luat sfarsit. Devenit deja traditie , proiectul a numarat peste 16 voluntari organizatori si 5 luni de munca, 25 de participanti (studenti si masteranzi romani din tara si strainatate cu varsta intre 20-25 ani) si 22 de invitati.

Scoala de Vara "Romania Secolului XXI" a pornit ca o dorinta a studentilor de a intra in interactiune cu personalitatile momentului, dintr-o simpla nevoie de a comunica; apoi s-a creat o comunitate, cea a viitorilor problem solvers ai Romaniei. La finalul celei de-a sasea editii, Comunitatea Romania Secolului XXI, care are deja cateva sute de membrii, printre care oameni care conduc destinul tarii spre integrare europeana ( Mihai Razvan Ungureanu, actualmente Ministru al Afacerilor Externe) s-a mai imbogatit cu 45 de tineri care stiu ca a te implica si a vrea sunt cuvinte cheie pentru a reusi.

2 saptamani de intalniri (3-17 iulie, la Facultatea Nicolae Titulescu din Bucuresti ) conferinte, workshopuri, traininguri si seminarii, 25 de participanti si peste 22 de invitati, totul in jurul unei teme foarte amplu dezbatute astazi: “Societatea civila: instructiuni de folosire”.

Au incercat sa despice firul in patru si sa dea de cap conceptului de societate civila. Au incercat alaturi de ei Cristian Parvulescu (Presedintele ProDemocratia), Renate Weber (Consilier Prezidential), Vintila Mihailescu (Directorul Muzeului Taranului Roman), Dorel Sandor (Director al Centrului de Studii si Analiza Politica), Dan Puric (regizor al TNB), Mircea Toma si echipa de la Agentia de monitorizare a Presei, Ioan T. Morar and Co. de la Academia Catavencu, Mircea Vasilescu (Redactor Sef Dilema Veche), Radu Mateescu (Presedinte Fundatia Concept), Cristian Tabara (realizator TV), Eric Kish ( vicepresedinte Rompetrol) si multi altii.

Au fost 2 saptamani de sare si piper, cu vizita la Guvern sau cu barca in Cismigiu. Pe langa distractie, cei 25 de participanti si invitatii Scolii De Vara “Romania Secolului XXI” au abordat subiecte de discutie dintre cele mai controversate: “Ce este societatea civila?”, “Evolutia electoratului in Romania catre un vot responsabil”, “Dreptul la libera exprimarea al romanilor”, “Raspunderea Sociala Corporatista - CSR”, “Perspectivele sectorului nonguvernamental” etc. S-au analizat mari campanii sociale precum “Nu da spaga”, “Salvati Vama Veche” sau “Nu discriminarii”.

Finalul celei de-a sasea editii a Scolii de Vara Romania Secolului XXI s-a materializat ca in cadrul tuturor celorlate editii prin crearea unei declaratii comune, un testimonial pe care cei 25 de participanti il lasa generatiilor viitoare .
” Noi, tineri actori in societatea civila, consideram ca intr-o societate democratica, autoritatea trebuie sa accepte ca societatea civila poate fi, la randul ei, o sursa de “autoritate”, un al treilea sector ce functioneaza alaturi de cel institutional si cel economic[…]”
“După multitudinea de contradicţii, contrarietăţi – pe de o parte şi compromisuri, înţelegeri şi păreri comune – concluziile noastre sunt: Realizează faptul că faci parte dintr-un mediu în care interesele tale sunt din ce în ce mai diluate în relaţia ta cu statul şi cu economicul! Trezeşte-te! Deschide ochii! Implică-te! Asociază-te! „Fă-o” aici şi acum!
Pentru că EU POT, NOI PUTEM!”

“Nu ma interesa atat societatea civila, cat invitatii, oameni respectati in domeniul lor, pe care vroiam sa-i inspectez, sa le observ gesturile, cum isi poarta parul, ca au negi, cosuri, cum rationeaza si daca sunt luati de val si de numele lor, etc. de fapt vroiam sa le identific principiile dupa care merg.”[…] “Am obtinut insa mai mult decat atat. Lucruri la care nu ma asteptam. si vreau sa va multumesc voua tuturor pt ca m-ati facut sa ma simt BINE…” - Ovidiu Cocieru, participant la finalul celor 2 saptamani.
Cristian Parvulescu, unul dintre invitati, afirma: “A sasea editie a Scolii de Vara organizata de VIP a fost un bun prilej pentru dezbateri. Este o dovada ca […]”.
“Intrebartile voastre sunt mai pretioase decat raspunsurile noastre. Cand veti si raspunde vom avea o alta lume”, spunea Dorel Sandor.
“Dupa intalnirea cu voi imi dau seama ca secolul XXI . Abia astept sa ajungeti voi la putere. […] O sa ma bucur ca voi trai intr-o lume mai buna.” Mircea Vasilescu, redactor sef Dilema Veche.

Petrecerea de final a fost organizata in club Tipsy. VIP Romania tine sa multumeasca tuturor partenererilor sai.
Sponsorul principal al proiectului a fost Coca-Cola. Partenerii principali au fost CEC, Impact si Niro. Armostrong Group, Facultatea Nicolae Titulescu, Asociatia Pro Democratia si FDSC au sprijinit initiativa voluntarilor VIP. Partenerii media ai Scolii de Vara “Romania Secolui XXI” au fost Academia Catavencu, B-24-Fun, Idei in Dialog, Cotidianul, Revista 22, Cariere, Dilema Veche, 9am.ro, Wall-street.ro, Ejobs si Radio 21.
Despre VIP Romania

Scoala de Vara "Romania Secolului XXI" este un proiect al organizatiei Voluntari pentru Idei si Proiecte www.vipromania.comTudor Trof
PR Officer
0722.584.282
scoaladevara@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/vip-romania4/2-saptamani-de-societate-civila