Web Cert Consult prezinta progresele inregistrate in revizuirea standardului ISO 9001

BUCURESTI - 27 noiembrie 2012

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica, Afaceri, Banci / Asigurari, Finante / Contabilitate, Industrie

Asociatia Franceza de Standardizare a prezentat pe 24 octombrie 2012 caietul de sarcini privind revizuirea standardului international pentru managementul calitatii ISO 9001. Web Cert Consult prezinta in premiera liniile directoare concepute pentru revizuirea celui mai cunoscut standard ISO.

Web Cert Consult prezinta progresele inregistrate in revizuirea standardului ISO 9001

Bucuresti, 27 noiembrie 2012. Firma Web Cert Consult a publicat de curand pe site-ul sau www.consultanta-certificare.ro ultimele noutati despre revizuirea standardului ISO 9001 pentru managementul calitatii, a carui ultima editie dateaza din anul 2008.

Actualul standard ISO 9001, publicat de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) este in curs de revizuire, un proces care a inceput in luna martie 2012 si care se preconizeaza ca se va finaliza prin publicarea noii versiuni a standardului in septembrie 2015.

Una dintre dorintele expertilor ISO este armonizarea standardului ISO 9001 cu celelalte standarde ale sistemelor de management, simplificand aplicarea acestuia si adaptandu-l preocuparilor actuale ale organizatiilor.

Potrivit Web Cert Consult, un caiet de sarcini insotit de o “schita preliminara” care adopta noua structura a standardului pentru sistemul de managment a fost supus aprobarii celor 54 tari care participa la lucrarile de revizuire. Ambele documente au fost aprobate la inceputul lunii octombrie, neintampinand vreo opozitie din partea tarilor votante.

“Delegatiile nationale ISO si-au formulat in luna octombrie comentariile, insotite de noi amendamente referitoare la schita preliminara a standardului. Columbia a solicitat sa se aiba in vedere resursele financiare, Elvetia a propus sa fie intarite cerintele referitoare la conformitatea produselor si la managementul riscurilor, Brazilia si Franta doresc sa se tina cont de notiunea de cumparaturi responsabile, Statele Unite au propus consolidarea legaturii cu conformitatea produselor, Japonia doreste sa fie adaugate cerinte pe tema masurarii, iar Canada , sa se ia in considerare 19 noi concepte identificate si analizate de comitetul tehnic ISO/TC 176 SC2,” precizeaza site-ul Web Cert Consult.

In perioada 10 - 17 noiembrie 2012 va avea loc o intrunire internationala pentru studierea comentariilor si pentru inceperea redactarii primului document de lucru al standardului ISO 9001:2015, care ar trebui sa apara in ianuarie 2013. O prima etapa de votare a acestui text, in iunie 2013, va duce la o “schita de comitet”, care este un text modificat prin adaugarea opiniilor culese in timpul unui sondaj care va dura doua luni. A doua etapa de vot va avea loc in aprilie 2014 (“schita de standard international”) si va dura cinci luni; iar a treia (“schita finala de standard international”) va avea loc in iulie 2015, pentru ca publicarea noii versiuni sa poata avea loc in septembrie 2015.