Retrospectiva 2023 HoReCa și SDS Group și previzionări pentru 2024

BUCURESTI - 22 decembrie 2023

Comunicat tip General in Turism, HoReCa

Mai sunt câteva zile până intrăm în Noul An, așa că ne-am luat câteva momente pentru a vedea cum s-a conturat anul 2023 pentru SDS Group și pentru toată industria HoReCa. În ciuda începuturilor pline de optimism, 2023 s-a dovedit a fi un an plin de provocări neașteptate, care ne-au făcut să ne adaptăm într-un timp relativ scurt la noile tendințe și cerințe din piață.

retrospectiva horeca SDS Group

retrospectiva horeca SDS Group

 

O privire generală asupra anului 2023

 

În general, provocările și problemele semnificative din HoReCa au început în pandemie și au continuat să persiste chiar și după o ușoară revenire. Deși au început să se resimtă unele îmbunătățiri, rezultatele tot nu au ajuns la nivelul celor din anul 2019, deoarece piața s-a confruntat cu o serie de evenimente globale. Schimbările implementate în acest an s-au resimțit puternic din punct de vedere al creșterilor de prețuri, ceea ce a însemnat o reducere a cheltuielilor a afacerilor din HoReCa. Acest aspect a avut ulterior un impact și asupra producătorilor, cât și asupra furnizorilor de echipamente pentru această industrie

 

Anul 2023 a început pentru noi, cât și pentru industria HoReCa, cu optimism pentru ceea ce urmează, deoarece anticipam o continuare a tendințelor de redresare observate în 2022. Deși am întâmpinat o serie de provocări neașteptate, cauzate de diverse evenimente internaționale, am reușit să le transformăm în oportunități de dezvoltare și inovare. Această adaptare rapidă ne-a ajutat rămânem relevanți într-o piață aflață într-o continuă schimbare, permițându-ne să ne aliniem strategiile de vânzare cu noile cerințe și nevoi ale clienților.

 

La fel ca multe alte domenii, industria HoReCa s-a confruntat cu provocări majore din cauza creșterii inflației și a volatilității economice la nivel global. Din cauza acestor circumstanțe, clienții noștri au fost nevoiți să se orienteze spre achiziții strict necesare, ceea ne-a determinat să fim mai flexibili și să ne diversificăm ofertele pentru a răspunde cu succes acestor noi cerințe. Astfel, focusul nostru în anul 2023 a fost în mare parte orientat pe creștere și dezvoltare, ținând cont stadiul în care se află piața.

 

 

Cum se previzionează anul 2024?

 

Având în vedere toate schimbările care se petrec la nivel global, este destul de greu de prevăzut cum va arăta anul 2024 pentru industria HoReCa, cât și pentru furnizorii de echipamente a acestui sector. Contextul global continuă să fie plin de incertitudini și momentan sub un peisaj nefavorabil, iar recesiunea celei mai mari puteri economice din Uniunea Europeană, Germania, ar putea trimite semnale negative și în industria HoReCa.

 

Noile măsuri bugetare implementate de guvern, cel mai probabil, vor avea un impact negativ în mai multe sectoare, precum și în cel al construcțiilor. Atunci când un astfel de sector este impactat de măsurile economice, efectele se vor resimți asupra economiei în ansamblu, influențând indirect și sectorul HoReCa.

 

Pentru furnizorii de echipamente, previziunile pentru anul 2024 sunt strâns legate de evoluția economiei naționale și a celei europene care, în momentul de față, nu inspiră prea mult optimism. În același timp, se previzionează apariția de noi programe de investiții finanțate prin fonduri UE, care ar putea oferi un impuls necesar pentru creșterea și dezvoltarea industriei HoReCa.

 

Dacă economia europeană și cea națională continuă să întâmpine dificultăți, precum inflația crescută și incertitudinea economică, efectul ar putea fi profund negativ asupra afacerilor din HoReCa, deoarece această stagnare influențează în mod direct investițiile în echipamente.  Reducerea puterii de cumpărare și constrângerile financiare vor duce, în cele din urmă, la amânarea sau anularea unor astfel de investiții.

 

O altă provocare majoră cu care se confruntă industria HoReCa în prezent și, cel mai probabil,  va continua și în anul 2024, este deficitul de forță de muncă calificată. Pentru a rezolva acest deficit, s-a recurs la angajarea de muncitori din Asia, o strategie care a reușit să compenseze parțial lipsa forței de muncă, în special în domeniul ospitalității. Această situație va avea un impact semnificativ asupra nivelului de salarizare al angajaților.

 

Obiectivele SDS Group pentru anul 2024

 

Pentru anul 2024, SDS Group își propune să se concentreze atât pe partea de dezvoltare a rețelelor de vânzare și service în România, cât și pe extinderea portofoliului de producători de renume. Prin aceste aspecte, ne dorim să creștem și să ne consolidăm poziția în piață ca furnizor de echipamente de top pentru industria HoReCa.

 

”Toate schimbările și îmbunătățirile pe care le avem în plan se învârt în jurul dorinței de a răspunde cât mai specific nevoilor clienților noștri și de a livra echipamente la cele mai înalte standarde din punct de vedere al calității și al eficienței. Totodată, ne dorim să putem răspunde cât mai prompt cerințelor clienților, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care avem în plan să asigurăm o acoperire geografică cât mai mare a serviciilor noastre de vânzare și service.”

 

                                                                                                 - Dana Sofian, Fondator SDS Group

 

Chiar și cu toate schimbările care au avut loc și cu cele ce ne așteaptă în anul 2024, industria HoReCa, precum și furnizorii de echipamente din acest sector, vor trebui să își adapteze strategiile și planificările astfel încât să rămână competitivi într-un mediu economic aflat într-o continuă schimbare. Afacerile din România au dovedit în ultimii ani o capacitate impresionantă de flexibilitate, rezistând în fața tuturor provocărilor economice, ceea ce ne face să sperăm că vom vedea aceeași capacitate de adaptare și în anul următor.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/webshake/retrospectiva-2023-horeca-si-sds-group-si-previzionari-pentru-2024