3 tratamente minim invazive pentru stenoza cervicală

BUCURESTI - 28 februarie 2022

Comunicat tip General in Sanatate

Metode minim invazive pentru tratarea stenozei cervicale Intervențiile efectuate de către specialiștii neurochirurgi se află printre cele mai delicate proceduri efectuate în medicină. Riscurile acestora sunt foarte mari dacă nu sunt efectuate cu cea mai mare precizie și cu echipamentul adecvat.

3 tratamente minim invazive pentru stenoza cervicală

3 tratamente minim invazive pentru stenoza cervicală

Din fericire, dezvoltarea științelor și a tehnologiei a adus noi tehnici revoluționare în medicină și nu numai. Astăzi, în neurochirurgie sunt disponibile tratamente minim invazive pentru afecțiuni precum stenoza cervicala, hernia de disc sau diverse afecțiuni cerebrale. Prin aceste noi tehnici, riscurile operațiilor clasice sunt reduse sau chiar eliminate. Află în cele ce urmează care sunt cele 3 tratamente minim invazive pentru stenoza cervicală. 

Tratamente pentru stenoza cervicală 

Stenoza cervicală este o afecțiune degenerativă care cauzează îngustarea spațiului canalului spinal. Astfel, se produce o compresie pe măduva spinării și pe rădăcinile nervoase, ceea ce poate duce la apariția durerilor de spate, de cap și a problemelor de mobilitate.

Tratarea simptomelor se încearcă inițial prin metode non-chirurgicale, de exemplu prin fizioterapie, medicamentație și modificarea activității. Când aceste metode nu dau rezultate, se recurge la intervenții chirurgicale. 

Tehnicile minim invazive cele mai frecvent recomandate pentru tratarea stenozei cervicale sunt:

-Artroplastia cervicală. Aceasta reprezintă un tratament minim invaziv care se poate efectua inclusiv pentru tratarea herniei de disc. Este o tehnică avansată, prin care hernia discală cervicală se înlocuiește cu o proteză artificială dinamică. Astfel, se permite deschiderea spațiilor unde nervii erau comprimați.

-Discectomie Anterioară cu Fixare Minim Invazivă și Corpectomie (ACDF). Această procedură implică înlăturarea discului care comprima nervii și înlocuirea acestuia cu o proteză artificială statică.

-Foraminotomie Posterioară Minim Invazivă (Posterior Foraminotomy). Prin această tehnică, se accesează discul printr-un spațiu mic creat la nivel de lamina și se extrage ligamentul discal fără să afecteze țesutul din jurul nervului. 

Procedurile menționate anterior nu sunt singurele tratamente chirurgicale minim invazive care se efectuează în neurochirurgie. Inclusiv pentru afecțiunile cerebrale precum un meningiom există astfel de alternative. Chirurgia cheii și cea endoscopică, le permit chirurgilor să îndepărteze un meningiom prin mici deschideri care nu necesită incizii mari și afectarea țesutului din jur. 

Avantajele tratamentelor chirurgicale minim invazive 

Principalul avantaj al acestor proceduri este, cu siguranță, scăderea riscurilor potențiale pentru complicații grave. Atât în cazul tratării unui meningiom, cât și în cazul stenozei cervicale, pericolul de a apărea infecții, leziuni ale nervilor, reacții alergice sau sângerări excesive este aproape eliminat. 

Să nu uităm și de timpul de recuperare, care prin procedurile chirurgicale minim invazive poate fi scurtat semnificativ, datorită inciziei de mici dimensiuni. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whitepress/3-tratamente-minim-invazive-pentru-stenoza-cervicala