4 Mituri despre eficiență energetică

BUCURESTI - 17 februarie 2022

Comunicat tip General in Energie

Datorită creșterii prețului la energia electrică, ne aflăm în situația în care companiile au nevoie de soluții de eficiență energetică și de producere locală de energie pentru a-și reduce dependența față de energia achiziționată din rețea, și pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung.

4 Mituri despre eficiență energetică

Eficienta energetica este un subiect de actualitate atât la nivel european, cât și la nivel național, cu un impact direct în activitatea companiilor, cât și a fiecăruia dintre noi.

Eficiența energetică reprezintă o investiție, nu o cheltuială.

Cu toate acestea, multe companii au o perspectivă diferită asupra eficienței energetice sau chiar greșită.

Iată câteva mituri despre eficiență energetică și care este realitatea, de fapt.

1.Utilizând mai puțină energie înseamnă să fii eficient energetic sau eficiența energetică este aceeași cu conservarea energiei.

Conservarea energiei presupune utilizarea unei cantități mai mici de energie. Eficiența energetică presupune utilizarea energiei într-un mod mai productiv, înseamnă generarea aceluiaș output cu mai puțin input. Utilizând energia într-un mod productiv, primim mai mult pentru ceea ce este utilizat.

2. Proiectele de eficiență energetică sunt prea costisitoare.

Acesta este unul dintre cele mai dificile mituri de demontat. Eficiența energetică reprezintă o investiție, nu o cheltuială.

Când vine vorba de eficiență energetică este esențial să facem distincția între costurile pe termen lung și costurile pe termen scurt. Costurile inițiale ale unui proiect de eficiență energetică pot să pară ridicate, însă având în vedere costurile pe termen lung acestea sunt semnificativ mai mici.

E important să privim proiectele de optimizare energetică ca și oricare altă oportunitate de investiție. Cu un ROI de 15-30% și o perioadă de amortizare de 1-3 ani, proiectele de optimizare energetică devin accesibile chiar și în perioadele de instabilitate economică – oportunitățile sunt chiar în curtea dumneavoastră, trebuie doar să le valorificați!

3. Realizarea unui audit energetic reprezintă cea mai bună metodă de a crește eficiența energetică a companiei.

Auditul energetic reprezintă doar un prim pas în implementarea proiectelor de optimizare a costurilor operaționale. Scopul auditului este de a realiza o “radiografie energetică” a fabricii sau clădirii pentru a identifica potențialul de optimizare energetică a acesteia. În plus, un audit energetic pune în evidență și soluțiile imediate, așa numite “low hanging fruits”.

Doar realizând un audit energetic, fără a implementa soluțiile fezabile recomandate și argumentate în cadrul acestuia, nu va genera beneficii în ceea ce privește eficiența energetică.

Mai mult, pentru a face cea mai bună alegere atunci când vine vorba de a colabora cu o companie pentru realizarea unui audit energetic este important să aveți în vedere și alte criterii decât cel mai mic preț de pe piață.

4. Nu am timp să mă preocup de eficiență energetică. Mi-ar ocupa prea mult timp!

Într-adevar, managementul energiei presupune o monitorizare activă și dacă nu avem instrumentele necesare poate deveni o activitate greu de gestionat care să vă consume mult timp. Aici intervine rolul unui manager energetic, dar și a sistemelor de monitorizare a consumurilor de energie. Implementând un astfel de sistem beneficiați de un instrument activ de management energetic, care vă ajută atât în urmărirea exactă a consumurilor de energie cât și pentru evidențierea economiilor de energie obținute, prin optimizarea proceselor și creșterea profitabilității companiei dumneavoastră.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whitepress/4-mituri-despre-eficienta-energetica