Cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere

BUCURESTI - 8 martie 2022

Comunicat tip General in Auto

Mii de accidente grave au loc pe drumurile din România an de an, iar multe dintre ele au un sfârșit tragic. Doar în 2021 au avut loc 2.586 de accidente grave, în urma cărora au murit 932 de persoane iar 2.004 persoane au fost rănite grav. Iar dacă luăm în calcul și numărul de accidente ușoare, fără dar sau poate cifrele capătă dimensiuni ce stârnesc îngrijorare.

Cele mai frecvente cauze ale accidentelor

Cele mai frecvente cauze ale accidentelor

Majoritatea accidentelor ce se produc pe străzile din România au la bază câteva cauze comune, iar despre acestea vom vorbi și noi în acest articol.

Abordăm această temă deoarece conștientizarea cauzelor accidentelor ar putea fi un bun mod de a preveni astfel de situații periculoase.

Nu se respectă regulile de circulație

O spun atât statisticile și totodată la fel reiese și din informațiile furnizate de echipa de la tractariinsuceava.ro: una dintre cele mai comune cauze ale accidentelor rutiere este reprezentată de nerespectarea regulilor de circulație.

Șoferii români conduc tot mai haotic în ultimii ani, ignorând cu bună știință reguli importante de circulație precum acordarea de prioritatea, depășirea interzisă, culorile semaforului șamd. Sunt cele mai încălcate reguli de circulație iar această ignoranță duce adesea la accidente grave.

Defecțiunile tehnice ale mașinilor

O altă cauză care duce la provocarea accidentelor rutiere și, în mod automat, la necesitatea serviciilor de tractare auto este reprezentată de problemele tehnice ale mașinilor. Foarte multe mașini sunt în stare gravă de degradare, prezentând defecțiuni ce pun în pericol viața șoferului dar și a celorlalți participanți la trafic.

Trebuie să insistăm asupra faptului că nu este recomandată conducerea pe drumuri publice a unui autovehicul cu probleme la sistemul de frânare sau de direcție, deoarece acestea pot produce accidente grave.

Infrastructura

Starea drumurilor din România este în general foarte proastă, motiv pentru care infrastructura reprezintă o altă cauză comună a accidentelor rutiere. Adesea gropile, lipsa marcajelor și a semnelor rutiere reprezintă adevărate pericole și nu de puține ori se produc accidente întocmai din cauza stării proaste a drumurilor.

Lipsa de experiență a șoferilor

Chiar dacă experiența le lipsește cu desăvârșire, mulți conducători auto se aventurează până peste limită iar astfel în mod inevitabil se produc diferite accidente rutiere. Lipsa experienței reprezintă o altă cauză comună a accidentelor, motiv pentru care șoferii începători și nu numai ar trebui să fie mult mai preventivi și mai reținuți atunci când pleacă la drum.

Folosirea telefonului mobil la volan

Chiar dacă s-a încercat descurajarea folosirea dispozitivelor mobile în timpul condusului prin mărirea amenzilor, acest obicei greșit rămâne una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la provocarea accidentelor rutiere.

Telefonul mobil captează atenția șoferului iar astfel situații neprevăzute vor fi mult mai greu de evitat. Discuțiile cu pasagerii, unitatea media a mașinii și alte atracții reprezintă un real pericol în timpul condusului, motiv pentru care ar trebui evitate astfel de obiceiuri.

Viteza excesivă

Nu ar trebui să uităm de viteza excesivă, deoarece aceasta reprezintă poate principala cauză a accidentelor de pe drumurile din România. Vedem tot mai des știri conform cărora viteza excesivă a dus la producerea unor accidente grave, motiv pentru care insistăm asupra respectării limitei de viteză.

Toate aceste limite sunt impuse în urma unor studii ce au siguranța în prim plan, iar de aceea ar trebui respectate.

Consumul de alcool

În ciuda faptului că pedepsele pentru condusul sub influența alcoolului sunt tot mai mari și au loc anual o mulțime de campanii de conștientizare a riscurilor pe care acest obicei le presupune, consumul de alcool reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale momentului.

Drept urmare, numeroase accidente se produc întocmai în urma consumului de alcool. Acesta afectează reflexele și capacitatea de concentrare, motiv pentru care riscurile producerii unui accident sunt uriașe chiar și atunci când ai consumat doar o cantitate mică de alcool.

Păstrarea distanței

Condusul agresiv și graba determină șoferii să nu păstreze o distanță sigură față de autovehiculul din față, motiv pentru care dacă apare o situație neprevăzută, iar mașina din față frânează brusc, se va produce inevitabil un accident rutier. Distanța regulamentară este necesară pentru a dispune de timpul de reacție necesar pentru a evita astfel de accidente, iar de aceea ar trebui respectată.

Oboseala

Nu ar trebui să conduci dacă simți că nu mai ai energie și nici capacitatea de a te concentra. Pe cât sună de logic și de normal, pe atât de mulți sunt șoferii care uită faptul că oboseala reprezintă o cauză frecventă a producerii accidentelor.

Atunci când conduci obosit, reflexele vor fi mult încetinite și totodată sunt șanse mari să adormi la volan, ceea ce va duce de asemenea la producerea unui accident rutier.

Acestea sunt așadar cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Conștientizându-le, șansele de a producere a unui accident scad în mod considerabil

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whitepress/cele-mai-frecvente-cauze-ale-accidentelor-rutiere