Preturi de transfer – etapele pregătirii unei analize și capcane de evitat

BUCURESTI - 22 martie 2022

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Conformarea la legislația de preturi de transfer privind documentarea tranzacțiilor intra-grup practicate implică, în general, urmarea unui proces de determinare a alinierii preturilor de transfer cu cele obținute în condiții de concurență normală de piață între companii.

Preturi de transfer

Pentru a confirma această aliniere, contribuabilul poate urma procesul în patru etape dezvoltat de-a lungul timpului de consultanții fiscali și autoritățile fiscale. Procesul în patru etape este un instrument util pentru contribuabili pentru a-și dezvolta raționamentul și documentația de preturi de transfer necesară pentru a sprijini evaluarea conformității cu principiul valorii de piață și prevederile legislative.

Pe scurt, procesul este după cum urmează:

1. Analizați relațiile, respectiv tranzacțiile dintre societățile din cadrul aceluiași grup de companii în contextul afacerii contribuabilului;

2. Selectați metodologia sau metodologiile de preturi de transfer potrivite fiecărei tranzacții;

3. Aplicați metodologia sau metodologiile de preturi de transfer, în majoritatea cazurilor însemnând identificarea unor comparabile necontrolate (tranzacții, companii din piața liberă) similare cu cele analizate;

4. Determinați rezultatul analizei în condițiile pieței libere și comparați cu nivelul preturilor de transfer aplicate. Implementați un proces de revizuire periodică pentru a asigura ajustarea pentru modificările materiale.

Mai mult, în cadrul acestor procese de analiză de preturi de transfer, înțelegerea afacerii contribuabilului, inclusiv a structurii sale juridice și a termenilor contractelor sale, este fundamentală pentru orice analiză de preturi de transfer. Exemple de capcane includ:

1. confuzie în ceea ce privește dacă entitatea vizată era o filială sau o sucursală;

2. contractele fie necitite, fie pur și simplu înțelese greșit și

3. analiză vicioasă a obligațiilor părților realizate în mod efectiv, prin comparație cu cele stipulate în contract.

S-ar putea pretinde că aceste informații sunt conținute în secțiunea analizei funcționale din cadrul dosarului de preturi de transfer, însă în practică au fost întâlnite multe cazuri în care aceste probleme au fost trecute cu vederea sau pur și simplu nu au fost luate în considerare.

Aceste informații sunt fundamentul analizei de preturi de transfer, iar o greșeală făcută de la acest moment poate denatura rezultatul acesteia. O prezumpție greșită poate atrage atenția unei echipe de inspecție fiscală, lucru care poate atrage cu sine penalități importante pentru un contribuabil.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whitepress/preturi-de-transfer-etapele-pregatirii-unei-analize-si-capcane-de-evitat