Sunt ceasurile cu cronograf încă la modă?

BUCURESTI - 16 decembrie 2021

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Ceasul nu a fost întotdeauna considerat un accesoriu pentru completarea ținutei și purtat pentru că este chic. Ceasul a fost în primul rând funcțional, oamenii îl foloseau strict pentru aflarea orei. Cronograful, inventat de francezul Louis Moinet în 1816 reprezintă o funcție suplimentară a ceasurilor mecanice și a revoluționat cu adevărat lumea o dată cu apariția sa.

Pexels.com

Pexels.com

Curiozități despre ceasuri

De la ceasuri celebre cum este Big Ben, din Londra, și până la ceasurile de mână, acestea sunt niște obiecte de nelipsit din casele noastre, din garderoba noastră și din spațiile publice. Primul ceas public a apărut în jurul anului 1300, iar cel mai vechi ceas care încă este în funcțiune a fost construit în 1386. Ceasurile construite înainte de 1660 aveau doar o limbă și aceasta arăta doar ora, iar primul ceas purtat la mână a fost purtat în secolului al VI-lea de către filozoful francez Blaise Pascal. Acesta a revoluționat modul de purtare a ceasurilor atunci când și-a legat la încheietura mâinii cu o sfoară, un ceas de buzunar. Ulterior, spre finalul secolul al XIX-a a fost inventată curelușa, un prototip al ceasului de mână actual, care era purtată atât de către femei cât și de către bărbați.  În Germania există o fabrică care se ocupă de construirea ceasurilor gigantice. Și pentru că am amintit de ceasuri gigantice, ajungem din nou la Big Ben care are o miniatură a lui, tot în Londra, care se numește Little Ben. 

Ce este cronograful și cât de în trend este?

Cronograful reprezintă cronometrele suplimentare analogice de pe cadranele ceasurilor. Dacă la început acestea erau destinate unor grupuri țintă și se foloseau în cadrul sporturile de întrecere, acum ceasul cu cronograf reprezintă un accesoriu la modă. Cronometrele suplimentare pot fi în număr de 3 sau 4 și au ca funcții indicator de 24 de ore, cronograf de 60 de minute, cronometrul sau cronograful secundar și chiar tahimetrul, care îți calculează viteza după timpul și distanțele parcurse. 

Aceste cronometre se controlează cu ajutorul unor butoane amplasate pe laterala ceasului. În zilele noastre există numeroase tipuri de ceasuri bărbatești , cu cronograf, acestea fiind considerate accesorii de efect, sunt purtate de către toate tipurile de oameni, tineri sau mai în vârstă, sportivi sau sedentari, și se asortează cu succes oricăror tipuri de ținute, diferența făcând-o cureaua . Sunt ceasuri cu cronograf elegante, cu curea de piele, sau sport cu curele metalice sau de silicon.

Ceasurile cu cronograf sunt populare şi în rândul femeilor şi a copiilor, iar piesele existente nu sunt doar instrumente de măsurare a timpului ci adevărate bijuterii de efect. Sunt ceasuri pentru copii cu brăţări metalice şi numeroase ceasuri de damă elegante cu curele din piele, deci selecția piesei care defineşte personalitatea este o sarcină simplă.