Tot ce trebuie sa stiti despre gardurile electrice

BUCURESTI - 29 septembrie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Agricultura

Construirea unui gard electric bun este un pas important pentru fiecare afacere din domeniul zootehniei.

Gard electric

Gard electric

Tensiunea potrivita, tipul si numarul potrivit de fire pe un gard electric pot controla in mod satisfacator pasarile de curte, ovine, capre, porci, bovine, cabaline, iepuri, caprioare, vulpi, coioti si ursi. Trucul este sa obtineti tensiunea corecta si tipul si distanta firelor de gard adecvate speciei.

Daca utilizati echipamentul adecvat si intretineti gardul, rezultatul va fi o structura permanenta la fel ca firul pe care il folositi. Gardul electric va fi greu de depasit, iar animalele din ferma se vor afla in permanenta in siguranta.

Firma SC Agro Electrosistems SRL produce și comercializează accesorii și sisteme de garduri electrice, alaturi de echipamente zootehnice, în special pentru agricultori și pentru
crescătorii de animale. Produsele firmei se gasesc pe siteul www.agroelectro.ro.

Cum alegem garduri electrice in functie de animalele din ferma?

Cand vine vorba de gard electric de calitate, exista doua tipuri de animale: cele care sunt usor de controlat cu tensiuni mai mici si cele care necesita mai mult soc pe sarma pentru a le convinge ca trecerea prin gard este o idee proasta.

Primul grup include bovine si cai, care au in general pielea mai subtire si sunt suficient de grele pentru a avea un contact solid cu solul. Al doilea grup cuprinde oi si majoritatea animalelor salbatice, care tind sa aiba pielea mai groasa sau o blana mai mare, deci sunt mai izolante, sunt mai usoare pe picioare si sunt mai hotarate sa treaca printr-un gard. Intre acestea se afla specii precum caprele si porcii, care variaza in functie de usurinta controlului in functie de cat de docili sunt si de cat de bine pregatiti gardul electric. Exista si garduri electrice special concepute pentru caini. Totodata, imprejmuirea pasarilor ar trebui sa se concentreze asupra controlului pradatorilor, deoarece fiecarui pradator ii place sa manance pui.

Avantajul utilizarii gardurilor electrice sau de inalta rezistenta este in medie ca acestea costa mai putin decat un gard din sarma, deoarece sunt necesare mai putine materiale (adica stalpi, capse si sarma) si necesita mai putin timp pentru instalare. 

Recomandarile de cablare pentru tip, inaltime si spatiu se bazeaza pe faptul ca un anumit tip de animal prefera in general sa treaca sub, peste sau printr-un gard. Un alt aspect important este vederea acestuia. Firele gardului electric sunt relativ subtiri si nu pot fi identificate cu usurinta de fiecare animal pradator. De exemplu, ursii au o viziune slaba si vor atinge gardul electric in momentul in care doreste sa vaneze animalele crescute in ferma sau gospodarie.

Gardurile electrice cu panouri solare, mult mai versatile decat gardurile clasice

Optiunea gardului electric este, de asemenea, mai versatila. Il puteti scoate rapid si reinstala in alta parte. Acest lucru este util in special in perioadele de seceta, cand exista probleme in identificarea unor suprafete de pasune si cand se cauta optiuni suplimentare de pasunat.

Gardurile electrice sunt bariere mentale, nu bariere fizice, pentru toate clasele de vite si alte animale care au nevoie de pasunat. Atunci cand animalele sunt instruite corespunzator si gardul functioneaza asa cum a fost conceput (adica cu tensiunea adecvata pe gard), vitele vor atinge gardul o singura data si dupa il vor lasa in pace. Socul transmis de acest sistem de protectie le va face ca pe viitor sa nu mai incerce o evadare din ferma.