Concluziile sondajului VoceaPacientului: Mituri despre cancer

BUCURESTI - 6 august 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Sanatate

Desi cancerul e responsabil azi de decesul prematur al multor persoane, exista inca multe pareri eronate legate de diverse aspecte ce caracterizeaza aceasta boala. In cadrul campaniei de sondaje VoceaPacientului ‚ Mituri despre sanatate’, am analizat opiniile despre cancer iar azi suntem in masura sa va prezentam cateva concluzii.

Segmentul celor de pana in 40 de ani reprezinta majoritatea dintre cei ce considera in mod eronat ca tratamentele alternative au aceasi eficacitate cu mijloacele standard utilizate in terapia cancerului

Segmentul celor de pana in 40 de ani reprezinta majoritatea dintre cei ce considera in mod eronat ca tratamentele alternative au aceasi eficacitate cu mijloacele standard utilizate in terapia cancerului

Sase din zece persoane nu cunosc sau nu sunt convinse de faptul ca:  „In tarile in dezvoltare, in aproximativ jumatate din cazuri cancerul apare la persoane sub 65 de ani”

 

Aproximativ una din patru persoane declara ca  ”Diagnosticul de cancer echivaleaza in toate cazurile cu o condamnare la moarte” iar una din patru persoane este indecisa daca aceasta afirmatie este sau nu adevarata. Persoanele pana in 40 de ani reprezinta 70% dintre cei ce considera (in mod nejustificat) ca tratarea cancerului nu poate avea succes cu adevarat.

 

Doar patru din zece persoane ce au raspuns la sondaj au declarat ca nu sunt de acord cu afirmatia „In tratamentul cancerului terapiile alternative cum ar fi acupunctura, suplimentele alimentare si antioxidantii pot sa fie la fel de eficace ca si chirurgia, radioterapia si chimioterapia” iar una din trei persoane este  convinsa de veridicitatea acestei afirmatii. Segmentul celor de pana in 40 de ani reprezinta majoritatea dintre cei ce considera in mod eronat ca tratamentele alternative au aceasi eficacitate cu mijloacele standard utilizate in terapia cancerului.

 

Una din doua persoane considera ca „Tehnicile de gandire pozitiva si de acumulare de energie pozitiva pot vindeca in unele cazuri cancerul”.  64% dintre acestia au pana in 40 de ani. Desi este clar ca tonusul psihic poate sa ajute la vindecarea unui pacient ce urmeaza o cura terapeutica pentru cancer, la ora actuala (din cunostiintele noastre)  nu existe studii semnificative care sa evidentieze o relatie intre aceste tehnici si vindecarea cancerului.

 

Una din doua persoane nu cunosc faptul ca prezenta cancerului NU produce caderea parului. In realitate, distrugerea celulelor canceroase prin chimio si radioterapie are ca posibil efect secundar pierderea parului.

 

Un aspect pozitiv este ca majoritatea respondentilor la sondaj cunosc ca „La femeile tinere utilizarea frecventa a saloanelor de bronzat creste riscul de a face melanom malign - cea mai agresiva forma de cancer de piele” precum si faptul ca riscul de a dezvolta cancer de san este prezent si la barbati, nu numai la femei. De asemenea 73% dintre respondenti sunt de acord ca „Cel putin unul din trei cancere ar putea sa fie evitate prin controlul greutatii si obezitatii, renuntarea la fumat, renuntarea la excesele de alcool si profilaxia infectiilor”. Una din patru persoane insa nu este de acord cu aceasta afirmatie sau nu este convinsa de acest adevar. Pe de alta parte 7 din 10 respondenti la sondaj considera ca politicile de sanatate actuale sunt mai degraba orientate catre tratament decat catre preventia cancerului. Doar 4 din 10 persoane considera ca nivelul de informare actual asupra masurilor de preventie a cancerului atinge un nivel acceptabil.

 

Sase din zece persoane se declara de acord cu afirmatia conform careia „Companiile farmaceutice nu sunt cu adevarat interesate sa vindece cancerul ci mai mult sa-l trateze cu produsele lor” iar 17% nu sunt decisi daca sa fie sau nu de acord. VoceaPacientului doreste sa combata aceasta ‚teorie a conspiratiei’. Faptul ca medicii, oamenii de stiinta si familiile acestora mor de cancer in acelasi ritm ca orice alta persoana este doar una dintre dovezile care neaga aceasta teorie.Desi este prezenta o orientare clara catre profit, companiile farmaceutice investesc an de an sume semnificative pentru descoperirea unor tratamente care sa vindece cancerul.

 

Jumatate dintre cei ce au raspuns la sondajul VoceaPacientului.ro (52%), considera ca societatea civila nu analizeaza si nu trateaza problema cancerului cu suficienta responsabilitate. Doar 8% dintre respondenti considera ca sistemul de sanatate „a actualizat destul de bine lista de tratamente oncologice cu noi molecule mai performante” si doar 16% dintre respondenti considera ca sistemul de sanatate „a urmarit indeplinirea unor obiective clare de reducere a mortalitatii in diverse forme de cancer” sau ca strategia de combatere a cancerului „a asigurat accesul a cat mai multi pacienti la schemele de baza de tratament impotriva cancerului”

In perioada 1 august- 27 septembrie poti sa castigi din nou cu sondajele VoceaPacientului.ro. Completeaza sondajul „Ce vrei sa schimbi in interactiunea cu medicul tau?” si poti sa castigi patru premii.  Pentru detalii CLICK AICI

 

www.voceapacientului.ro este un site independent ce incearca sa creasca nivelul serviciilor medicale, oferind pacientilor informatii de calitate despre tratamentul si prevenirea diverselor boli si orientand opiniile lor catre oamenii potriviti pentru a schimba ceva. Sectiunea TratamentNou te asteapta in fiecare vineri cu informatie medicala proaspata. Continutul medical al site-ului Vocea Pacientului se bazeaza pe surse medicale recunoscute pe plan international, dar tratamentul sau informatia medicala furnizata are doar un rol informativ si nu se substituie consultului medical.

Despre Wings Management

Wings Management este o compania de consultanta si pregatire profesionala.Oferim analize obiective si utilizam metode inovatoare pentru a obtine cele mai potrivite solutii. Wings sprijina pro bono functionarea site-ului VoceaPacientului.ro.