Nu te lasa prins in capcana "curelor miraculoase" - citeste pe VoceaPacientului.ro stiri medicale de calitate.

BUCURESTI - 20 martie 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Monden / Lifestyle, Sanatate

Alaturi de autoritatea americana FDA (Food and Drug Administration), VoceaPacientului.ro te indeamna sa citesti stiri medicale de calitate si sa judeci mai bine reclamele ce nu se deosebesc prea mult de cele din secolul trecut, in care vanzatorii de potiuni si elixiruri promiteau vindecarea tuturor bolilor daca le cumperi sticluta ‘magica’. Food and Drug Administration a lansat in luna martie 2013 cateva recomandari pentru a nu cadea prada escrocilor care promit modalitati ieftine si rapide de a fi vindecat de boli ce iti pot afecta grav sanatatea.

pe www.VoceaPacientului.ro gasesti un link catre comunicatul FDA

pe www.VoceaPacientului.ro gasesti un link catre comunicatul FDA

 Nu te lasa prins in capcana "curelor miraculoase" 

Food & Drug Administration (FDA) martie 2013

Alaturi de autoritatea americana FDA (Food and Drug Administration), VoceaPacientului.ro te indeamna sa citesti stiri medicale de calitate si sa judeci mai bine reclamele ce nu se deosebesc prea mult de cele din secolul trecut, in care vanzatorii de potiuni si elixiruri promiteau vindecarea tuturor bolilor daca le cumperi sticluta ‘magica’. Food and Drug Administration a lansat in luna martie 2013 cateva sfaturi pentru a nu cadea prada escrocilor care promit modalitati ieftine si rapide de a fi vindecat de boli ce iti pot afecta grav sanatatea.

Fii suspicios atunci cand stirile medicale pretind ca ofera vindecari miraculoase sau ca vindeca o gama larga de boli. De exemplu, FDA a fost nevoita sa interzica in 2012 comercializarea unor suplimente alimentare ce pretindeau ca ar putea trata sau vindeca dementa, atrofia cerebrala, ateroscleroza, disfunctiile renale, depresia, osteoartrita, cancerul pulmonar, de col uterin si de prostata. Iata de exemplu ce stiri medicale poti sa citesti in mediul online de la noi, pe site-ul trateaza-depresia.ro: "Ai Fost Indus in Eroare in Privinta Depresiei" “Elimina depresia din corpul tau cu aceste metode naturiste, 100% sigure, rapide si care refac sistemul nervos in aprox. 24 de zile”. “Si de ce noi inca suferim de depresie si anxietate, cand s-au gasit solutii naturale care amelioreaza orice urma de depresie din minte ta in mai putin de 5 ore“


Judeca bine atunci cand ai de a face cu remedieri foarte rapide. Putine boli sau afectiuni pot fi tratate rapid, chiar si cu produsele medicamentoase studiate de ani de zile. Fereste-te de vorbe cum ar fi: "pierzi 30 de kilograme in 30 de zile" sau "elimina cancerul de piele in cateva zile.". Daca ar fi vorba despre „un ingredient secret” cum spune reclama, fii sigur ca ar fi fost de mult popularizat in mass-media si nu ingropat intr-o reclama obscura sau o carte la pret redus. Adesea escrocii utilizeaza‚ teoria conspiratiei intre medici si industria farmaceutica’ pentru a da credibilitate ‚stirilor medicale’.


Marturiile personale de genul "Mi-a vindecat diabetul" sau "…o doamna de 28 de ani din Timisoara a scapat de gandurile care o impingeau spre suicid in doar 6 zile – extras de pe site-ul trateaza-depresia.ro (martie 2013)”, sunt usor de a pus pe hartie sau in mediul online, dar nu sunt niciodata un substitut pentru dovezile stiintifice din studii relevante.


Medicamentele sunt testate vreme indelungata (uneori mai mult de 10 ani) pentru a se observa daca sunt sigure (studiile de faza 1) si apoi daca sunt eficace (studiile de faza 2-3). Studiile de eficacitate si eficienta ce constituie dovezi mai relevante sunt cele de tip‚ randomizat dublu-orb’, in care tratamentul pacientilor este ales dupa un algoritm si in care nici medicul si nici pacientul nu stiu ce substanta e in pilula prescrisa sau daca tratamentul contine sau nu substanta activa.


Escrocii pot sa manipuleze insa si modul in care iti prezinta studiile. Iata de pilda ce spune in luna martie 2013 site-ul trateaza-depresia.ro: “Demonstrat prin studii stintiifice!” “Un studiu facut de mai multi medici americani … arata ca peste 53,6% din bolnavii de depresie americani au scapat de efectele principale ale acestei boli preferand medicina naturista sau alternativa …Detalii despre aceasta statistica gasiti accesand linkul….” Desi linkul inclus este atat incorect cat si nefunctional, VoceaPacientului a gasit studiul citat, care de fapt a ajuns la concluzia ca 53,6% dintre cei chestionati intr-un sondaj telefonic au declarat doar ca au utilizat metode naturiste, vitamine , masaj sau acupunctura pentru a scapa de depresia lor. In studiu nu este insa mentionat niciun aspect legat de rezultatele obtinute prin aceste metode. Nu se mentioneaza nimic despre afirmatia prezenta pe site: “SCAPI de 91% din medicamentele pentru depresie si anxietate”


Persoanele cele mai vulnerabile la aceste tipuri de escrocherii sunt adesea persoanele care au o problema in a dispune de suficienti bani pentru a urma un tratament cronic cu o substanta a carei eficacitate a fost dovedita prin studii de incredere sau persoanele in varsta si cele ce au o incredere exagerata in terapiile naturiste.


Alaturi de FDA, VoceaPacientului.ro iti sugereaza sa-i avertizezi pe cei apropiati asupra acestor aspecte si sa chestionezi gradul de incredere al informatiei medicale ce nu-ti pune la dispozitie sursele utilizate sau pe cea care utilizeaza surse de slaba calitate. In cadrul paginilor Tratament Nou si Medicul recomanda, gasesti 'pastile' cu stiri medicale proaspete si prezentari cu sfaturi medicale practice, actualizate in fiecare vineri. Stirile medicale ce prezinta pe scurt progresele facute in intelegerea tratamentului bolilor, au la baza studii din publicatii medicale recunoscute international. In cadrul articolului din sectiunea Tratament Nou gasesti si un link catre comunicatul original FDA.


Nu uita ca vineri 22 martie avem o noua extragere a unei invitatii duble VIP la spectacolul Ballet Flamenco de Madrid" - Bucuresti 6 aprilie. Fiecare dintre sondajele VP completate pana la ora 14 iti ofera o sansa de castig

Despre Wings Management

Din vremuri de demult, aripile reprezinta libertatea - libertatea de a te detasa de detaliile lipsite de relevanta, de falsele presupuneri, ca sa poti sa privesti o imagine de ansamblu cat mai aproape de realitate, pentru a putea profita la maximum de oportunitatile existente, pentru a inova.

Wings Management este o compania de consultanta si pregatire profesionala.Oferim analize obiective si utilizam metode inovatoare pentru a obtine cele mai potrivite solutii.
www.winmanagement.ro