Rezultatele sondajului online Original si Generic

BUCURESTI - 22 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, Sanatate

Sondajul online VP ’ Original si Generic ’ a explorat care sunt cateva din miturile legate de medicamentele originale si care este perceptia legata de medicamentele generice care sunt lansate dupa expirarea perioadei de protectie a patentului medicamentului inovativ. Azi publicam pe www.voceapacientului.ro concluziile acestui sondaj online .

sondaj online cu premii - original si generic -

sondaj online cu premii - original si generic -

O prima surpriza a sondajului este legata de faptul ca doar unul din trei respondenti a definit corect ce este medicatia generica. 60% dintre respondenti au definit in mod necorespunzator genericele ca fiind tratamente din aceeasi clasa terapeutica dar mai ieftine (50%) sau mai putin eficiente  (10%) decat medicamentul original. Doar 29% au mentionat ca tratamentul generic include aceeasi substanta activa ca si cea din medicamentul original ce si-a pierdut perioada de protectie a patentului. Aceasta neclaritate legata de ce este un tratament generic se observa si in cazul a 60% dintre persoane, ce raspund ca toate medicamentele au un generic. In realitate doar medicamentele inovative ce si-au pierdut patentul au disponibil si un echivalent generic.

Neclaritatea continua si in cazul in care pacientul nu gaseste in farmacie medicamentul recomandat de medic. Marea majoritate a persoanelor stiu in mod corespunzator ca farmacistul are posibilitatea de a oferi un medicament cu alta denumire comerciala dar cu aceeasi substanta activa si trei sferturi cunosc faptul ca farmacistul are obligatia de a le spune daca are disponibil si un produs generic mai ieftin. Jumatate (49%) dintre respondentii sondajului online considera insa in mod eronat ca farmacistul are posibilitatea si de a recomanda pacientului ‘la schimb’ un tratament care sa contina o substanta din aceeasi clasa terapeutica cu cea a medicamentului original.

Tot jumatate dintre respondenti (51%) sunt de acord ca in cazul in care medicul prescrie un medicament generic in locul unuia original (cu patentul expirat) realizeaza o economie intre 20%-90% pentru bugetul de sanatate iar asta inseamna ca pot sa fie compensate tratamentele noi pentru mai multi pacienti. 38% dintre respondentii la sondajul online sunt insa indecisi daca se realizeaza sau nu economii in acest mod.

Sase din zece persoane sunt de acord ca medicamentele generice aprobate de agentia medicamentului sunt la fel de sigure si eficace ca si medicamentul original dar 41% dintre respondenti considera ca medicamentele originale au un profil de siguranta mai bun deoarece sunt mai bine studiate. 54% dintre cei ce au completat sondajul mai considera ca medicamentul original costa mai mult deoarece producatorul investeste mult mai mult in publicitate si in sprijinirea medicilor (27% nu stiu si 19% nu sunt de acord).

Ultima intrebare a sondajului VoceaPacientului.ro a evaluat care ar trebui sa fie principalul obiectiv pe care sa-l urmareasca asociatiile de pacienti in promovarea lor: cresterea accesibilitatii mai multor pacienti la tratament si/sau introducerea cat mai multor medicamente inovatoare? In cazul in care doresti sa afli mai multe despre acest subiect si despre oferta de sondaje online te asteptam sa ne contactezi la adresa wings.romania@gmail.com; voceapacientului@ymail.com sau la numarul 0724 232 893

Pana in data de 28 februarie VoceaPacientului.ro are activ sondajul online ‘Mituri despre diabet’. Completarea sondajului dureaza 3 minute si participi la tragerea la sorti a unei rame foto digitale Philips. 

In sectiunea Tratament Nou si Medicul recomanda ai in fiecare vineri noi informatii medicale

Despre Wings Management

Wings Management este o compania de consultanta si pregatire profesionala.Oferim analize obiective si utilizam metode inovatoare pentru a obtine cele mai potrivite solutii.
www.winmanagement.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/wings-management/rezultatele-sondajului-online-original-si-generic