Fetele ascunse din Kabul

BUCURESTI - 28 martie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Editura Meteor Press a lansat joi, 24 martie 2016, volumul Fetele ascunse din Kabul - o apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan, al scriitoarei Jenny Nordberg – în traducerea lui Mihai - Dan Pavelescu, carte care va deschide seria unor lucrări de actualitate cu privire la condiţia femeii într-o lume în care supravieţuirea şi afirmarea în orice domeniu al vieţii sunt rezervate în mare parte bărbaţilor, aşa cum trecutul cât şi prezentul le confirmă.

Daca pe meleagurile noastre lupta femeilor se da mai ales pentru probleme ca: violenta domestica, participarea pe piata muncii, armonizarea vietii de familie cu cariera, drepturi sexuale si reproductive, reprezentari ale femeilor in mass-media, participare si reprezentare politica, sunt colturi de lume unde insasi existenta si identitatea femeii sunt in pericol.

Titlul surprinde realitati infioratoare. In Afganistan, nasterea unui fiu reprezinta un motiv de sarbatoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelita ca o nenorocire. Astfel, a aparut si un “al treilea tip” de copil: o fata crescuta temporar ca baiat si prezentata ca atare lumii exterioare. Jenny Nordberg realizeaza un tablou impresionant al societatii in care multe femei isi traiesc clandestin copilaria si pubertatea intruchipand sexul favorizat social, pentru ca ulterior sa fie silite sa se marite si sa aiba copii. Fetele ascunse din Kabul are in centru personaje remarcabile, care dau viata acestei carti: Azita, parlamentara care nu vede alta optiune decat sa-si schimbe a patra fiica, Mehran, in baiat; Zahra, adolescenta baietoasa care se lupta cu pubertatea si refuza incercarile parintilor ei de a o transforma iarasi in fata; Shukria, maritata si mama a trei copii dupa ce a trait 20 de ani ca barbat; si Nader, care participa la rugaciuni alaturi de Shahed, politista sub acoperire, ambele ramanand deghizate ca barbati si la maturitate. In centrul acestei relatari emotionante se afla o perspectiva inedita a sacrificiilor extreme facute de femeile si fetele afgane pe fundalul violent al celui mai indelungat razboi purtat de americani. Fetele ascunse din Kabul le urmareste evolutiile dramatice ale vietii, dar examineaza in acelasi timp propria noastra istorie si traseaza paralele cu opresiunile la care sunt supuse personae din alte parti ale lumii.

***

Jenny Nordberg este jurnalista premiata si locuieste in New York. Corespondenta si editorialista pentru cotidianul national suedez Svenska Dagbladet, ea a realizat numeroase reportaje de investigatii, printre altele pentru ziarul New York Times, unde a publicat o serie de articole care

i-au adus Premiul Pulitzer pentru Reportaje Nationale in 2005. In anul 2010 a primit Premiul Robert F Kennedy pentru Excelenta in Jurnalism, pentru un documentar TV despre femeile afgane. Este membra a asociatiei International Consortium of Investigative Journalists.

***

Editura Meteor Press a luat fiinta in 1999 la Bucuresti si s-a specializat initial in editarea de carte scolara, raspunzand atunci nevoilor unui public format in principal din elevi, studenti si cadre didactice, prin colectiile ce acopera specificul invatamantului primar, al celui gimnazial, liceal si universitar. S-a impus apoi si in atentia publicului iubitor de limbi straine prin editarea unor dictionare bilingve, a unor ghiduri de conversatie pentru limbi de larga circulatie (engleza, franceza, italiana, spaniola), exotice sau mai rare (chineza, indoneziana, ebraica, olandeza) si a unor auxiliare pentru studiul limbilor straine, reprezentate de cursuri practice si manuale de gramatica aplicata, cu exercitii. Dezvoltarea editurii sta sub semnul unitatii in diversitate, deoarece Meteor Press si-a definit bine specificul, ajungand acum sa publice titluri variate din domenii complexe:

colectia foarte atractiva pentru pasionatii de istorie, cu titluri despre istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial sau referitoare la evenimente mai recente (Rusia lui Putin de Anna Politkovskaya constituie un adevarat succes editorial);

printre cele mai bune carti cu teste de inteligenta;

colectia de carti motivationale destinata celor ce-si constientizeaza si supravegheaza atent atat de dificilul proces al dezvoltarii personale, in special seria scrisa de Joe Vitale;

domeniul titlurilor de business care a impus crearea unei marci editoriale distincte, Meteor Business;

una dintre cele mai actualizate si mai bine reprezentate colectii de carti de legislatie de pe piata de carte romaneasca;

colectia de ghiduri turistice, ideala pentru calatoriile si vacantele voastre;

colectia fundamentala pentru parinti, fie ca este vorba de carti despre sarcina si nou-nascut, fie de titluri despre cresterea si educarea copiilor;

colectia cartilor practice, cu sfaturi si solutii pentru cei preocupati de aspectul personal, viata de cuplu, feng shui, astrologie, pescuit, arta culinara.

Cele mai noi proiecte editoriale vizeaza crearea colectiilor de psihologie si de literatura universala contemporana, dorindu-ne ca Meteor Press sa devina o sigla editoriala atractiva si pentru iubitorii de beletristica. Consultand oferta editoriala Meteor Press, veti fi impresionati mai ales de rezonanta numelor unor autori reprezentativi diverselor domenii, precum Peter Drucker, Michael Porter, Philip Kotler, mari maestri in lumea afacerilor, aceeasi rezonanta avand-o si numele unor Joe Vitale, Wayne Dyer sau Randy Gage pentru iubitorii literaturii motivationale sau Philip Carter si Ken Russell pentru pasionatii testelor de inteligenta.

Taguri: lansarecarteMeteor Presskabul
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/wmp-pr-agency-srl/fetele-ascunse-din-kabul