Mai multă eficiență în combaterea infecțiilor nosocomiale!

Ploiesti - 24 octombrie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Administratie Publica, Afaceri, Constructii, Industrie, Sanatate

Recenta intervenție publică a premierului Nicolae Ciucă, care a cerut Ministerului Sănătății să îi prezinte „concluzii concrete” privind situația infecțiilor nosocomiale din spitale, precum și un Plan Național de combatere a acestor infecții, ne face să revenim asupra unei probleme pe care noi, Wolf-e Robotics, am mai făcut-o publică și în timpul pandemiei. Reticența unor funcționari publici față de metodele moderne, eficiente și corecte de dezinfectare a aerului și suprafețelor!

www.wolfe.ro | Roboți de dezinfecție suprafețe proiectați și fabricați în România

www.wolfe.ro | Roboți de dezinfecție suprafețe proiectați și fabricați în România

 Există studii care au arătat că mai mult de 50% din suprafețe pot rămâne neatinse prin curățarea manuală, iar în perioade de criză, aprovizionarea cu dezinfectanți poate fi întreruptă, așa cum s-a demonstrat în cazul actualei pandemii COVID-19. În concluzie, dezinfecția UV-C este cea mai eficientă metodă. Printre dispozitivele care folosesc lumina ultravioletă, roboții de dezinfecție reprezintă categoria cea mai relevantă. 

Ștefan Toma | CEO WOLF-e ROBOTICS

Se știe din surse oficiale că România are o problemă recunoscută cu infecțiile nosocomiale și cu raportarea acestora, mai bine spus subraportarea acestora! Infecțiile asociate asistenței medicale (infectiile nosocomiale - IAAM) reprezintă cea mai importantă amenințare la adresa siguranței pacienților din spitale. Între  2017-2019, în spitalele din România s-au raportat în jur de 20.000 de infecții nosocomiale. În prezent, cele mai recente raportări ale spitalelor arată o rată a infecțiilor nosocomiale sub 1%. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că aceste cifre constituie o clară subraportare, deoarece - potrivit statisticilor europene - nivelul lor este de câteva ori mai mic decât în alte țări din UE, unde media este de șapte, până la opt procente. Chiar și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că, între raportarea reală a cazurilor și realitate, este o diferență foarte mare!

Dovadă că situația infecțiilor nosocomiale nu este o noutate în spitalele din România și nici nu este rezolvată, sunt cele mai recente cazuri de la Târgu Mureş și Cluj Napoca, unde zilele trecute au fost anunţate 9 decese din cauza infecţiilor nosocomiale, dintre care patru erau bebeluşi. Realitatea este dură doar pentru că nu se iau măsuri sau nu se respectă procedurile de dezinfecție și curățenie. Salariați neimplicați, neinstruiți, rea voință, delăsare, birocrați incompetenți ... oare de unde să înceapă "curățenia"?

Din cauza faptului că datele sunt subraportate, incidența medie a infecțiilor asociate asistenței medicale – așa-numitele infecții nosocomiale – este de numai 0,63% din totalul pacienților externați în România. Cifrele sunt mult inferioare datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății, conform cărora IAAM afectează 7% din pacienții din țările dezvoltate, respectiv 15% din pacienții din țările slab și mediu-dezvoltate. În țările dezvoltate, 30% din pacienții din unitățile de terapie intensivă (UTI) au cel puțin una din aceste infecții IAAM.

Eradicarea acestui tip de infecții este dificilă, deoarece cauzele lor sunt complexe: metode de diagnostic, tehnici de îngrijire și tratamente, vârsta și integritatea sistemului imunitar al pacienților. De asemenea, creșterea rezistenței microbiene la antibiotice amplifică importanța acestei probleme, răspândirea crescută a microbilor rezistenți în comunitate fiind o tendință remarcată pe plan european. 

Pandemia prin care am trecut ne-a învățat că a încerca să tratăm efectele bolilor transmisibile nu este suficient! O importanță covârșitoare o are activitatea de prevenție, care implică măsuri și procedee moderne de dezinfectare a aerului și suprafețelor în spațiile frecventate de un număr mare de persoane. Controlul mai eficient al răspândirii infecțiilor și bolilor transmisibile, folosind metode eficiente de dezinfecție, va duce nu doar la scăderea incidenței acestora, ci și la reducerea cheltuielilor suplimentare pentru sănătate (legate de creșterea duratei de spitalizare, tratamente medicamentoase complexe și pe perioade mai lungi etc.).

Din păcate, Ministerul Sănătății s-a arătat reticent față de una dintre cele mai eficiente metode moderne de dezinfecție: utilizarea aparatelor de dezinfectare, purificare și filtrare bazate pe lumina ultravioletă. Nenumărate studii internaționale au demonstrat eficiența radiației UV-C, care reduce eficient și rapid microorganismele, distrugându-le structura și inactivând celulele vii. De asemenea, s-a stabilit că lumina UV-C constituie o metodă fiabilă și ecologică de dezinfecție, eliminând nevoia de substanțe chimice și împiedicând creșterea rezistenței microbiene. 

Tot din păcate reamintim că Ministerul Sănătății și instituțiile naționale de sănătate publică au atras atenția, în mai multe rânduri, doar asupra produselor UV-C neconforme cu standardele de producție și calitate - fără a se implica în promovarea sau (cel puțin!) recunoașterea eficienței unor produse certificate, care dispun de sisteme de siguranță și care nu periclitează în nici un fel sănătatea oamenilor. 

Guvernul actual are acum ocazia și posibilitatea să repare aceste erori, specialiștii în sănătate putând nominaliza utilizarea dispozitivelor de dezinfecție cu ultraviolete printre măsurile eficiente din planul naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale în spitale. Acestea pot fi incluse în listele de materiale și echipamente necesare pentru a se respecta precauțiile standard și specifice în unitățile sanitare, de către personalul medical, pacienți și vizitatori. 

În plus, dacă acceptăm faptul că tehnologia ne poate ajuta și îmbunătăți calitatea vieții, aceasta poate aduce cu sine și trasabilitatea 100% a activităților de dezinfecție / curățenie și monitorizare continuă prin instalarea unei platforme integrate nu doar la nivel de spital, ci chiar la nivel național. Ar putea funcționa precum un sistem standard - toate spitalele și spațiile medicale să aibă aceste procese monitorizate în timp real, să fie parte dintr-un tot. Nu este utopie, este pur și simplu modul în care tehnologia ne poate schimba viața în bine.

Unii medici ce activează în spitalele românești pot spune că această platformă ar trebui utilizată de angajații care înțeleg tehnologia cel puțin la nivel mediu. Acești medici pot fi sceptici că actualul personal care este responsabil de protocoalele de curățenie și dezinfectare ar putea să se ridice la înălțimea cunoștințelor impuse de tehnologie. Dar le explicăm – un astfel de sistem necesită un telefon mobil și o aplicație. Nu este nimic complicat în a înțelege un proces, dacă vrei să depui un efort pentru a înțelege și a învăța. Rezistența la schimbare a fost întotdeauna și este în continuare mare la români … dar schimbarea este necesară și de fiecare dată a dovedit că ne-a îmbunătățit viața, pe parcursul istoriei.

Măsura se poate dovedi benefică atât pentru sistemul de sănătate românesc, cât și pentru mediul de business românesc care, în prezent, este capabil să asigure și chiar să producă local aparatură de dezinfectare, purificare și filtrare la standarde înalte de calitate, care să asigure atât conformitatea dezinfecției cât și siguranța utilizatorilor și a beneficiarilor. Atragem atenția că, pe piața românească, există nu doar importatori ci și producători locali, capabili să creeze și să aplice sisteme eficiente de management și monitorizare a acestor dispozitive, personalizate în funcție de nevoile și specificul fiecărei unități sanitare.

De asemenea, solicităm Ministerului Sănătății și factorilor de decizie din sistemul sanitar o mai bună reglementare în domeniul producției și comercializării dispozitivelor pentru dezinfectare și purificare, actualizate în funcție de tehnologiile folosite, pentru a evita apariția pe piață a produselor neconforme, ineficiente sau care ar putea periclita sănătatea oamenilor.  Mai mult chiar, o mai bună documentare a factorilor de decizie din sănătate și punerea accentului pe expertiza manufacturieră românească ar putea crea efecte de benefice în economia României.

Compania noastră oferă oricând și oricui informații corecte și complete, bazate doar pe realități științifice demonstrate prin testări și certificări. Pe site-ul www.wolfe.ro cei interesați pot găsi documente și referințe despre tehnologia de dezinfectare și avantajele dispozitivelor smart.

Solicităm, așadar. factorilor de răspundere din domeniul sănătății să încerce o abordare modernă și mai eficientă pentru combaterea infecțiilor nosocomiale! Măsurile pe care le-am enumerat ar permite un salt transformațional, arderea unor etape și obținerea unor rezultate pozitive, rapide în lupta pentru asigurarea siguranței pacienților și angajaților din domeniul sănătății

Demersul nostru este făcut atât în numele beneficiarilor sistemului național de sănătate, al angajaților din acest domeniu, dar și al antreprenorilor români care activează în domeniul producției dispozitivelor de dezinfecție și sterilizare aer și suprafețe.

Despre Wolf-e Robotics

Suntem Wolf-e Robotics și contribuim în fiecare zi la susținerea misiunii noastre, de a asigura dezinfecția aerului și suprafețelor în spațiile în care lucrăm, învățăm, ne petrecem timpul. Oferim metoda cea mai eficientă și ecologică de inactivare a microorganismelor de pe suprafețe și din aer prin dezinfectarea cu echipamente inteligente cu lumină UVC și roboți mobili. Cu aplicabilitate în sectorul medical, comercial, transporturi, educație, corporate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/wolf-e-robotics/mai-multa-eficienta-in-combaterea-infectiilor-nosocomiale