115 tone de deşeuri provenite din surse de iluminat colectate de Recolamp

BUCURESTI - 10 octombrie 2008

Comunicat tip General in Social

Recolamp, singura organizaţie autorizată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile să preia de la producătorii si importatorii români de surse de iluminat responsabilitatea colectării şi reciclării acestora, a anunţat că în primul an de funcţionare a împiedicat aruncarea necorespunzătoare a peste 115 tone de astfel de deşeuri, pe care le-a preluat şi le gestionează în vederea reciclării.

'Eforturile noastre au fost susţinute de atat de autorităţi cat şi de producătorii participanţi in Sitemul nostru Colectiv. Asa am reuşit să diseminăm cu mult mai rapid informaţia că Recolamp există şi că dispune de mijloacele logistice şi financiare pentru a prelua sursele de iluminat uzate în vederea reciclării lor în condiţii de maximă siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Pana acum am ajuns la 115 tone de deseuri – in mare parte deşeuri istorice. Am reusit sa identificam deşeuri depozitate de ani de zile de diverşi agenţi economici, iar dacă ne vor fi semnalizate şi alte cazuri, cu siguranţă vom interveni şi acolo. Personal, mi se pare remarcabil efortul acestor companii de a depozita aceste deseuri si imi permit sa la multumesc pentru asta', a declarat Raul Pop, Director General, Recolamp.

Până la această dată, 95 de producători români, reprezentând apoximativ 90% din piaţa de profil, au aderat la schema colectivă administrată de Recolamp, îndeplinindu-şi astfel obligaţiile legale privind protecţia mediului.

'Doar prin achiziţionarea produselor ce conţin şi timbrul verde în valoare de 0,9 RON plus TVA, cumpărătorul poate fi sigur că deşeurile provenite din sursele de iluminat vor fi ulterior gestionate corespunzător. Acest timbru reprezintă costul colectării şi reciclării lor, activitaţi asigurate de Recolamp', Raul Pop.

Conform obiectivelor declarate în luna martie a acestui an, Recolamp a continuat dezvoltarea infrastructurii de colectare, având amplasate în acest moment peste 500 de containere specializate pentru colectarea selectivă a surselor de iluminat din diferite locaţii: societăţi de întreţinere a reţelelor de iluminat, municipalităţi locale, platforme industriale, clădiri de birouri, etc.

În paralel cu acest demers susţinut, Recolamp a fost iniţiator şi partener al celei mai vizibile campanii de informare din această vară privind necesitatea colectării şi reciclării deşeurilor provenite din echipamente electrice şi electronice, inclusiv tuburi fluorescente şi becuri economice – Ziua Verde. Cu ocazia acestei acţiuni, au fost lansate şi 'Colţurile verzi' – puncte de colectare moderne, destinate uzului populaţiei şi amplasate în zone de trafic intens din centrele comerciale.

'Acceptarea 'Colţurilor verzi' de către lanţurile de retail reprezintă un mare pas înainte spre formarea unor deprinderi europene, de a depozita selectiv cât mai multe categorii de deşeuri. Sperăm ca în cel mai scurt timp, cât mai multe lanţuri comerciale să gazduiască un astfel de punct de colectare, mai ales că acest demers nu presupune nici un cost pentru ei, atât dotarea cu containerele respective, cât şi logistica gestionării deşeurilor astfel rezultate fiind asigurate de Recolamp şi partenerii săi', a mai spus Raul Pop.

Toate informaţiile legate de procesul naţional de colectare şi reciclare gratuită a surselor de iluminat uzate pot fi obţinute şi apelând gratuit TelVerde 0800.888.666. De asemenea, la acest număr, companiile interesate pot solicita dotarea gratuită cu containere destinate colectării surselor de iluminat uzate. Deseurile rezultate sunt apoi ridicate si manipulate - tot gratuit - de catre Recolamp, în vederea reciclării lor.

Despre Zaga Brand

Recolamp este singura organizaţie autorizată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile să preia de la producătorii si importatorii români de surse de iluminat responsabilitatea colectării şi reciclării acestora.
Roxana Şunică
Marketing Manager
Recolamp
roxana.sunica@recolamp.ro