Turneul internetional de Sah Cotroceni 2011 - DAMA ANEI MUZYNCHUK

BUCURESTI - 5 martie 2011

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sport

Sambata, editia a doua a Turneului International de sah Cotroceni a continuat cu partidele din cadrul rundei a patra, in care cap de afis a fost partida dintre juncatoarea numarul 1 a Poloniei, Monica Socko, care conducea in clasamentul dupa 3 runde si cea de-a doua jucatoare a Ucrainei, Mariya Muzychuk.

Era de asteptat ca Mariya sa se concentreze pentru a face macar o remiza  in fata Monicai Socko, pentru a o ajuta pe sora ei mai mare sa o egaleze in clasament pe poloneza, care avea un avantaj de o jumatate de punct. Si pana la mutarea 29 pe tabla de joc se inregistra egalitate materiala, fiecare dintre jucatoare avand dama, cate un turn, ambii cai si ambii nebuni si cate 3 pioni. Dar in urmatoarele 5 mutari Muzychuk pierde doi pioni, iar peste alte 5 mutari se gaseste ea in avantaj material, dupa ce Socko pierde si al doilea cal. La mutarea 39, Socko pune in priza pentru dama adversa nebunul alb, eliberand insa linia pentru turnul sau de la E4, care se poate deplasa cu mat la H4. Muzychuk nu cade insa in capcana si raspunde cu sah, deplasand dama din bataia nebunului advers care o momise. Insa regele negru are unde sa se retraga, iar Muzychuk este nevoita sa captureze cu sacrificiul damei turnul de la E4, care continua sa ameninte cu mat. In continuare se joaca, dar ce oare se mai poate face cu turn impotriva damei si cu un pion in minus? Mariya realizeaza ca partida este pierduta si cedeaza la mutarea 48, si astfel Monica isi pastreaza avantajul de 0,5 p in clasamentul intermediar.

O alta partida pe care am urmarit-o cu interes a fost cea dintre favorita turneului, Anna Muzychuk, si Eva Repková. La mutarea 18, Repková avea pe tabla un avantaj de doi pioni si propune un schimb de dame, pe care insa Muzychuk il refuza, si prefera sa cedeze doua ture pentru a-si pastra regina in joc. Astfel, mutarea 21 o gaseste pe Anna Muzychuk cu dama, doi nebuni si 4 pioni pe tabla, fata de doua ture, un nebun si 6 pioni cat avea Repkova. Muzychuk isi obliga adversara sa schimbe o tura pe un nebun, capturand totodata repede si 3 pioni. Repkova incearca sa faca fata jocului, dar isi da seama ca fara dama pe tabla ii va fi greu sa se apere si cedeaza dupa ce primeste un sah in mutarea 44 de la dama Annei Muzychuk.

De remarcat si rezultatul rusoaicei Irina Turova, care a avut-o ca adversara pe favorita numarul 2 a turneului, cea mai buna jucatoare a Statelor Unite, Anna Zatonskih. Se joaca, in continuare, cap la cap pana la mutarea 26, cand Zatonskih captureaza cu dama pionul din B7. Tura adversa din A8 ataca dama, deplasandu-se la B8. Dama alba nu are unde sa se retraga decat la A7, de unde sa revina la B7, la un previzibil nou atac al turei, si tot asa mai departe, astfel ca cele doua convin asupra remizei.

Tot o remiza conventionala, dupa cele 20 de mutari obligatorii, au facut si jucatoarele romance, Corina Peptan si Luminita Cosma, care in runda a patra au avut de jucat una impotriva celeilalte.

Tabloul rezultatelor rundei a patra arata astfel:

Mariya Muzychuk (UKR) - Monica Socko (POL): 0 - 1

Luminita Cosma (ROU) - Corina Peptan (ROU): 1/2 - 1/2

Valentina Gunina (RUS) - Anna Ushenina (UKR): 1 - 0

Anna Muzychuk (SLO) - Eva Repková (SVK): 1 - 0

Anna Zatonskih (SUA) - Irina Turova (RUS): 1/2 - 1/2

Clasamentul dupa 4 runde arata astfel: 1. Monica Socko (POL) 3,5 p; 2. Valentina Gunina (RUS) 3 p (din trei victorii); 3. Anna Muzychuc (SLO) 3 p (din doua victorii si doua remize); 4. Anna Zatonskih (SUA) 2,5 p; 5-6. Irina Turova (RUS) si Anna Ushenina (UKR) 2 p (ambele dintr-o victorie si doua remize); 7. Corina Peptan (ROU) 1,5 p; 8-9. Luminita Cosma (ROU) si Mariya Muzichuk (UKR) 1 p (din doua remize) si 10. Eva Repková (SVK) 0,5 p.

Duminica, in runda a 5-a, sunt programate partidele: Irina Turova - Mariya Muzychuk; Eva Repková - Anna Zatonskih; Anna Ushenina - Anna Muzychuk; Corina Peptan - Valentina Gunina si Monica Socko - Luminita Cosma.

SPONSORII TURNEULUI:

Phoenicia Hotels & Resorts, ApaNova, Consport, Tuborg, Electromagnetica, Tip-Top, Restaurantul Alba, Dendro-Flora Bucuresti.

PARTENERI MEDIA:

Radio Romania Actualitati, Radio Bucuresti, Romania Libera, National, Ring, Radio Sport Total, Mediafax

TURNEU ORGANIZAT CU SPRIJINUL:

Administratiei Prezidentiale, Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, Asociatiei Clubul Sportiv ApaNova, Asociatiei Municipale de Sah Bucuresti, ANL, Centrul Cultural European Sector 6 si Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zebra-media-advertising/turneul-internetional-de-sah-cotroceni-2011-dama-anei-muzynchuk