Premiera romaneasca in stil alpin in Karakorum-Himalaya. La numai 25 de ani, alpinistul Alex Gavan escaladeaza fara oxigen si fara serpasi al doilea optmiar: Gasherbrum 1 - 8068m.

BUCURESTI - 6 august 2007

Comunicat tip General in Sport

Pe data de 30 iulie, orele 16 seara, alpinistul si fotograful roman Alex Gavan resuseste pentru prima data in Romania ascensiunea varfului Gasherbrum 1-8068m din muntii Karakorum Himalaya, urmand ruta culoarului japonez. Ascensiunea finala a durat 14 ore si s-a efectuat direct din tabara 3 de la 7000 de m.
In acelasi timp, s-a reusit prima ascensiune in stil alpin a unui varf de peste 8000m de catre un alpinist roman.
Zitec este partener IT atat al expeditiei Gasherbrum cat si al expeditiilor anterioare (www.cloudclimbing.ro).

Stilul alpin se refera la alpinism intr-o maniera suficienta, pe masura ce urca, alpinistul carandu-si cu el toata mancarea si echipamentul, spre deosebire de stilul expeditionar classic, unde se stabilesc un numar de tabere intermediare initiale si se echipeaza muntele cu multe sute de m de corzi fixe pentru a usura ascensiunea. Multi alpinisti considera stilul alpin drept cea mai pura forma de alpinism de altitudine, fiind un ideal spre care sa se aspire. In general, la mare altitudine stilul alpin poate fi aplicat atunci cand alpinistul se foloseste de avantajul de a fi deja aclimatizat de pe un alt munte si vrea sa incerce o ascensiune rapida. Acesta a fost si cazul lui Alex Gavan, care s-a folosit de faptul ca se aclimatizase pana la altitudinea de 6800m pe Gasherbrum 2. Bineinteles, stilul alpin presupune mult mai multe riscuri decat stilul expeditionar, retragerea fiind mult ingreunata in cazul aparitiei de probleme.

Pe 30 iulie, au ajuns pe varf, pe o vreme perfecta dar in conditii ale zapezii extrem de delicate, in ordine, la interval de 30 de minute intre primul si ultimul, alpinistii: Pawel Mihalski (Polonia, a mai escaladat Cho Oyu), Mehdi Efetihmar (Iran, primul iranian pe Gasherbrum 1; a mai escaladat Dhaulagiri), Jordi Jill (Spania), Alex Gavan (Romania), Jean Troillet (Franta, cu noua optmiari la activ) si exploratorul polar Mike Horn (Africa de Sud, cunoscut pubicului roman dupa cartea de aventuri “ Cucerind Imposibilul”).

Sezonul 2007 a fost in muntii Karakorum unul extrem de instabil, cu perioade de ninsoare de cate o saptamana si ferestre de vreme buna nu mai mari de patru zile, timp mult prea putin pentru ca zapada sa prezinte siguranta in portiunile superioare ale muntelui. De aceea, foarte multi alpinisti au hotarat ca e mai bine sa se retraga.

Din pacate, sezonul nu s-a terminat fara victime, doi alpinisti germani fiind ingropati in avalanse intre tabara 2 si tabara 3 la 7000m pe Gasherbrum 2 si un alpinist ceh alunecand pe 29 iulie, in ziua varfului pe Gasherbrum 1, cateva sute de m pe panta inghetata de peste 65 de grade.

Andrei Nan, partenerul de expeditie al lui Alex a renuntat la expeditie cu o saptamana inainte de atacul final al varfului, in momentul in care a crezut ca proiectul nu mai este posibil.

Datorita riscului crescut de avalansa, in sezonul 2007, varful Gasherbrum 2 (8035m), desi este considerat mai putin dificil decat Gasherbrum 1, nu a fost escaladat de catre nimeni dintre cei aproximativ 120 de alpinisti din tabara de baza din partea pakistaneza. Cu toate acestea, trei alpinisti italieni au efectuat prima ascensiune a fetei nordice a lui Gasherbrum 2 (partea chinezeasca a muntelui), si au coborat via varianta Carsolio a rutei normale pakistaneze (unul dintre ei alegand sa nu mai urce pana pe varf).

Gasherbrum 1 reprezinta al doilea varf de peste 8000 de m pentru Alex Gavan. Pe 2 Octombrie 2006, Alex a urcat varful Cho Oyu (8201m, al saselea varf din lume, la granita dintre Tibet si Nepal), devenind cel mai tanar roman care a pus piciorul pe varful unui optmiar.

Gasherbrum 1 este in general considerat unul dintre primii patru cei mai dificili tehnic munti de peste 8000 de m. In sezonul 2007, un numar de aproximativ 20 de alpinisti au reusit sa urce cu succes pe Gasherbrum 1.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de m, variind intre 8012m (Sisha Pangma) si 8850m (Everest). Toate aceste varfuri de afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.

Proiectul a fost posibil cu sprijinul Sif Muntenia (Partener Principal), HP, Unilever, Intercapital Invest, Ludan Group (Parteneri), Totalsoft (Sponsor), Zitec (Partener IT) si cu acoperirea media exclusiva oferita de catre Realitatea TV.

“Am vazut ca in media oamenii s-au grabit deja sa afirme ca am cucerit muntele. Am mai spus-o si o repet: eu nu cred ca un munte poate fi cu adevarat cucerit. Sa afirmi asta nu poate fi decat o mare mare vanitate si o astfel de mentalitate pe munte te poate duce la pierzanie. A fost o ascensiune extreme de dificila dar ne-am luat toate masurile de precautie. In fond, succesul inseamna sa te intorci acasa viu, cu sau fara varf.” (Alex Gavan).

Despre Zitec

Mai multe informatii despre expeditia pe Gasherbrum I gasiti la adresa: gasherbrum.cloudclimbing.ro
Mai multe informatii despre Alex Gavan gasiti la adresa: www.cloudclimbing.ro
Mai multe informatii despre Zitec gasiti la adresa: www.zitec.ro