Zitec sprijina o noua expeditie romaneasca in muntii Tian Shan

BUCURESTI - 28 iulie 2005

Comunicat tip General in Sport

In doar doi ani de existenta, Zitec a reusit sa sprijine cateva proiecte non-profit (Fotogeografica 2004, Fotogeografica 2005, Cloudclimbing.ro, Enciclopedia Virtuala Ion Creanga, siteul memorial Elisabeta Rizea, diverse evenimente culturale etc).

Anul acesta, Cristi Serban si Stefan Corneliu vor incerca sa treaca in palmaresul lor varfurile Ayu Tor (4,381m), Djigit (5,170m) si Karakolskiy (5,281m) din Tian Shan-ul central (rezervatia Karakol, Kyrgyzstan).

Speram ca sprijinirea acestei expeditii in Tian Shan va determina si alti temerari sa incerce sa depaseasca cotidianul.

Zitec sprijina o noua expeditie romaneasca in muntii Tian Shan

“Acolo sus te reinventezi si te transformi. Viscolul te transforma, spaima avalansei te transforma, lumina divina a apusului te transforma, sfaraitul primusului la care iti topesti zapada in grota din gheata te transforma… dupa sase saptamani petrecute pe inaltimile Tien Shan-ului
iti dai seama ca nu este vorba despre muntii gigantici pe care incerci sa ii escaladezi ci despre muntii din interiorul tau, care sunt mult mai greu de urcat…” (Alex GAVAN – participant la expeditia Nexcom Khan Tengri 2004, sprijinita de Zitec).

Kyrgyzstanul se afla la vest de Uzbekistan, in sudul Kazakstanului. Daca aceste informatii nu v-au lamurit de loc, va mai spunem ca la sud se afla Tadjikistanul, iar la est... toata China. Un indiciu suplimentar: Afghanistanul si Pakistanul sunt chiar in sudul Tadjikistanului.

Varful Karakolskiy (5,281m) este cel mai inalt din lantul Terskey Ala Tau din Tian Shanul central, si nu a fost urcat de nici un alpinist de mai mult de 5 ani. Mai mult decat atat, pana in acest moment nu exista informatii ca vf. Karakolskiy si Djigit ar fi fost urcate vreodata de un roman, deci in cazul reusitei expeditiei, va fi vorba de o premiera nationala.

De asemenea, cei doi vor vizita lacul Issyk Kul, situat la o altitudine de 1,609m, acesta fiind al doilea lac alpin din punct de vedere al marimii din lume (Dupa Titicaca din Bolivia, America de Sud). Lacul Issyk Kul are o lungime de 182 Km si o latime maxima de 65 Km, in el varsandu-se peste 50 de rauri (neexistand un rau care sa curga din el, apa lacului este sarata).

Lasand la o parte pericolele inerente unui drum atat de lung intr-o zona in care e bine sa stii limba rusa (cu altceva nici nu te descurci), de 5 ani vf Karakolskiy nu a fost urcat de nimeni iar pe traseul de ascensiune nu exista nici o amenajare (corzi fixe de asigurare sau pitoane prezente la ascensiunile pe alte varfuri). Le uram succes celor doi, si sa-i vedem cu bine la finalul expeditiei.

Cristi Serban si Stefan Gabriel sunt membri ai Clubului Alpin Roman. Anul trecut Cristi a mai incercat cucerirea varfului Djigit, insa nu a fost sa fie, impreuna cu coechipierul lui de atunci (Bogdan Bacescu) au ajuns pana la altitudinea de 4,650m, dar au trebuit sa coboare datorita unor probleme de sanatate.

In tara, ei au parcurs majoritatea vailor de abrupt din Bucegi (pe timp de vara si iarna), trasee de iarna in Fagaras (traseul de creasta si muchii dificile) si Piatra Craiului.

Despre Zitec

Calendarul expeditiei

Cei doi alpinisti vor parasi Bucurestiul pe 1 august 2005. Via Istambul (Turcia) vor ajunge in capitala Kyrgyzstanului, Bishkek, pe data de 3 august. De acolo vor calatori spre zona Karakol, unde in perioada de aclimatizare (aproximativ 8 zile) vor urca varful Ayu Tor. Vor urma celelalte obiective ale expeditiei, in functie de starea vremii, de ei insisi, si de sansa. Intoarcerea in tara se va face spre sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie.

Expeditia este sprijinita de: National Geographic Romania, Fuji Film Romania, Zitec, Gotec, Redis Nutritie, Institutul Pentru Studii si Proiectari Energetice.

Adresam multumiri speciale domnilor Mihai Pupeza - presedintele Clubului Alpin Roman si David Neacsu, pentru sprijinul sau deosebit.

Resurse web:

Khan Tengri (7,010 m)
http://www.cloudclimbing.ro
http://www.asiamountains.co.uk/english/8/khan.html
http://extreme.k2.omsknet.ru/eng/tienshan/rare_peaks/rare_peaks.htm


Lacul Issyk Kul
http://www.kyrgyzstan.orexca.com/issyk-kul.php
http://studyrussian.com/seidenstrasse/silkroad/Lake_Issyk_Kul.htm

Ghetarul Inylchek
http://www.asiamountains.co.uk/english/8/khan.html
Zitec
Bd. Regina Elisabeta nr.3, etaj 4

Tel.: (+4) 021 - 310 30 71
GSM: (+4) 074 - 55 ZITEC
CDMA: (+4) 078 - 88 ZITEC
Fax: (+4) 021 - 314 20 90
contact@zitec.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zitec/zitec-sprijina-o-noua-expeditie-romaneasca-in-muntii-tian-shan