Platforma 123edu.ro sprijina procesul de invatare prin joaca

BUCURESTI - 12 mai 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Internet, Cursuri

Transformarea procesului de invatare intr-o joaca educativa se poate. La acest lucru s-au gandit coordonatorii platformei educationale 123edu.ro cand au creat chestionare cu exercitii de matematica si de limba romana destinate elevilor din scoala primara.

Platforma 123edu.ro sprijina procesul de invatare prin joaca

Garantarea eficacitatii procesului de invatare depinde de modalitatile de abordare. Atata timp cat cadrele didactice folosesc pentru predare reguli stricte si inflexibile, scolarul din clasele primare cu greu va intelege matematica. Ii va fi dificil sa prinda drag si de limba romana, cu tot cu scris, citit sau reguli gramaticale.

Cum se poate folosi joaca in folosul studiului?

Cele mai raspandite opinii sustin faptul ca procesul de invatare reprezinta un lucru cat se poate de serios. Potrivit acestor convingeri, matematica se invata cu mult efort si sudoare, in timp ce limba romana nu poate fi vazuta ca o materie de parcurs cu superficialitate.

Cert este ca inca exista dubii in privinta raspunsului la intrebari de genul ”Se poate invata prin joaca?”. Si totusi, raspunsul este unul singur, ”DA”. Insa inainte de a fi pe deplin convinsi, avem nevoie de cateva clarificari.

In practica didactica, pentru a-si atinge scopul, este nevoie ca jocul sa se transforme intr-un instrument destinat invatarii. Profesorii si invatatorii care predau in scoala primara trebuie sa identifice si sa le propuna elevilor diverse activitati, care au legatura si se desfasoara cu si prin joaca.

Particularitatile jocului

Jocul reprezinta mai intai de toate, o indeletnicire placuta, care desi depinde de anumite reguli, este aleasa in mod voluntar si are ca obiectiv obtinerea victoriei. Face parte din ”bagajul” cultural al prescolarului, apoi al scolarului din clasele primare.

Si tot jocul este activitatea traita in maniera spontana, cat se poate de natural, fiind considerat factorul principal de comunicare si de motivatie. In plus, stimuleaza interactiunea copilului si-l motiveaza sa descopere nu doar lucruri noi, ci si calitati, talente sau pasiuni.

In timpul jocului, copiii reusesc sa dobandeasca diverse abilitati legate de capacitatea de concentrare, invata sa relationeze cu ceilalti si sa respecte anumite reguli. Unele cadre didactice cunosc prea bine ”potentialul” acestor activitati ludice si le include in programa de studiu din scoala primara.

Joaca, cel mai scurt drum spre mintea copilului

La varsta la care se fixeaza primele notiuni de matematica si comunicare in limba romana, copiii inca se afla in perioada cand jocul reprezinta centrul singurului univers cunoscut. Iar pentru a-i invata pe cei mici sa invete, parintii si profesorii ar trebui sa aiba rabdarea si capacitatea sa intre in lumea lor.

Mai mult de atat, noi, adultii, ar trebui sa-i privim pe cei mici exact de la nivelul la care acestia se afla, cu aceeasi inocenta ce caracterizeaza intreaga etapa a copilariei. Am putea incerca sa ne punem in locul lor, sa avem acelasi ganduri si pasiuni precum cei mai mici reprezentanti ai generatiilor prezente.

Ne-am putea stradui sa ne adresam celor mici folosind acelasi limbaj universal valabil, comun tuturor copiilor, care este joaca. Posibil ca abia atunci sa simtim aceleasi emotii ca si ei, intr-o lume pura, in care frica nu-si are locul, intr-o lume compusa din cele mai simple si nevinovate vise.

Cu platforma educationala 123edu.ro, totul este posibil, iar invatatul devine aproape o joaca de copii. Aici, incepand de la clasa 2, scolarii dispun de exercitii de comunicare interactive, in timp ce de la clasa pregatitoare, au acces la o multime de exercitii de matematica distractive.

Despre 123edu

Eximart Serv SRL administreaza platforma educationala 123edu.ro care, in prezent se adreseaza copiilor cu problem de intelegere a matematicii si a limbii romane din clasele primare. Aflata intr-o continua dezvoltare, 123edu.ro isi doreste sa devina un aliat al copilului, un prieten care il ajuta sa invete bine la scoala.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/123edu/platforma-123edu-ro-sprijina-procesul-de-invatare-prin-joaca