Beneficiile orezului

BUCURESTI - 5 octombrie 2020

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Orezul este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii datorită faptului că este extrem de sănătos dar și sățios. Orezul poate avea mai multe forme, culori, dar si dimensiuni. Prin conținutul ridicat de fibre, vitamine, minerale, orezul are o multitudine de beneficii, fiind unul din cele mai populare alimente.

Beneficii orez

Beneficii orez

Există mai multe tipuri de orez, fiecare remarcându-se prin conținutul de nutrienți și beneficii. Pe Bioveg.ro găsești toate variantele de orez, toate provenind din producție 100% ecologică.

Orezul brun - este forma integrală a cerealei, orezului obișnuit fiindu-i îndepartat doar stratul superior prin măcinare. Prin urmare, orezul brun își păstrează întreaga cantitate de fibre și germeni, părțile cele mai bogate în nutrienți vitali.

Orez roșu - conține un grup de compuși chimici cu rol esențial în toate procesele organismului, denumit lignani. Aceștia sunt capabili să prevină apariția cancerului și alături de antioxidanți, contribuie la intarirea sistemului imunitar și reglează nivelul hormonal.

Orez negru - culoarea neagră este datorată pigmenților flavonoizi cunoscuți sub numele de antocianine. Acești pigmenți sunt de fapt  antioxidanți naturali foarte puternici, din care face parte și resveratrolul, cunoscut ca fiind cel mai puternic antioxidant din natură.

Orez sălbatic - nu este un sortiment al orezului și se numește așa pentru felul în care arată. Sursa de carbohidrați complecși, bogat în fibre, ideal pentru diete și pentru sportivi, favorizând accelerarea metabolismului. Este o sursă de fier, zinc, acid, fosfor,potasiu și magneziu, pe lângă alte vitamine și nutrienți.

În ziua de astăzi orezul  se regăsește sub atât de multe forme ( făină de orez, sirop de orez, paste din orez, ulei de tărâțe de orez, lapte de orez,), încât poate fi consumat zilnic fără a te plictisi, așa că cei cu alimentație restrictivă (alergii, intoleranțe, etc) pot avea varietate de textură și gusturi. În magazinul online Bioveg găsești toate aceste alimente și multe altele, grupate pe tipuri de alergii/ intoleranțe, pe tipuri de alimente și multe alte criterii. 

Deoarece nu conține gluten și are un potențial alergen redus, orezul reprezintă o cereală potrivită de introdus la începutul diversificării alimentației bebelușului. Tocmai de aceea, medicii recomandă să fie introdus deja de la 4-6 luni.

Atât orezul alb, cât și cel brun, conțin în principal carbohidrați și unele proteine, fără aproape niciun fel de grăsimi sau zahăr.

Valori nutritionale 100 grame:

-Calorii:117 (orez alb) / 111 (orez brun)

-Calorii din grasimi: 4 (alb) / 8 (brun)

-Colesterol:0 mgSodiu: 4 mg (alb) 0% DZR / 5 mg (brun) 0% DZR

-Carbohidrati orez alb:27 g

-Fibre dietetice orez alb: 1 g

-Zaharuri orez alb:0 g

-Proteine orez alb:2 g

-Carbohdrati orez brun: 23 g

-Fibre dietetice orez brun:2 g

-Zaharuri orez brun:0 g

-Proteine orez brun: 3 g

Fiind atât de bogat în vitamine, minerale și antioxidanți și având compuși vegetali, acesta are numeroase beneficii pentru organism:

Menține sănătatea inimii - consumul de cereale integrale, inclusiv orez brun, este asociat cu scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.

Oferă o sursă rapidă de energie - sportivii care au nevoie de multă energie sub formă de carbohidrați o pot obține din orez alb. Mulți preferă orezul alb în locul celui brun datorită numărului mare de carbohidrați și a numărului redus de fibre.

Ajută la slăbire - având în vedere faptul că grăsimile din orez sunt aproape inexistente, dacă nu îl gătim cu ulei sau unt, acesta ne poate ajuta în formarea unei diete echilibrate.

Este bun pentru piele - profesioniștii din domeniul medical afirmă că orezul pudră poate fi aplicat extern pentru a preveni anumite probleme ale pielii.

Previne boala Alzheimer - se consideră că orezul brun conține cantități mari de nutrienți care ajută la dezvoltarea corpului, precum și la activitatea neurotransmițătorilor, implicit ajutând la prevenirea bolii Alzheimer. Numeroase soiuri de orez susțin enzimele neuroprotectoare din creier, inhibând efectele radicalilor liber și a altor toxine ce pot induce demență, precum și boala Alzheimer.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/beneficiile-orezului