O valoare neaşteptat de mică a salariilor din industria de software şi servicii

BUCURESTI - 2 iunie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Conform ultimului studiu ANIS „Salariile în industria românească de software şi servicii”, salariul brut mediu lunar în industria românească de software şi servicii IT a fost în 2004 de 385 USD (310 EUR) sau 12.550.000 lei. Această medie se referă la ansamblul firmelor care formează sectorul CAEN 72 şi este calculată pe baza datelor din raportările financiare pentru semestrul I al anului. Valoarea rezultată este neaşteptat de mică faţă de nivelul cunoscut al salariilor din firmele de software.

O valoare neaşteptat de mică a salariilor din industria de software şi servicii

Dezvoltarea deosebit de puternică a sectorului şi cererea gobală de specialişti TI au determinat creşteri semnificative ale salariilor în ultimii ani. In 2004 venitul salarial brut mediu era de 2,2 ori mai mare decât în 1998 pentru întreg sectorul şi de 2,7 ori pentru firmele care dezvoltă software. In aceeaşi perioadă, media salariului brut pe întreaga economie a crescut doar de 1,7 ori, decalajul ratei de creştere fiind mai accentuat în privinţa salariului net. Dacă în 1998 media sectorului software şi servicii era foarte apropiată de cea din economie, în 2004 a devenit de 1,6 ori mai mare (şi de 3 – 4 ori mai mare pentru unele categorii de firme software), tendinţa fiind ca această distanţare faţă de media economiei să crească.

In ceea ce priveşte evoluţiile individuale ale categoriilor de firme software, studiul constată că cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate la firmele de software locale şi că se poate vorbi de un proces de reducere a diferenţei de salariu faţă de centrele offshore dar, în acelaşi timp, de menţinere a distanţei faţă de filialele multinaţionalelor.

Mircea Vuici, Consultant ITC: „Analiza comparativă a salariilor şi indicatorilor de performanţă ai sectorului relevă creşteri mult mai pronunţate ale veniturilor, productivităţii sau ale profiturilor decât ale veniturilor salariale. Situaţia în 2004 poate fi exprimată în felul următor: angajatul "mediu" din firmele care dezvoltă software (CAEN 722) a adus venituri / producţie de 28.500 dolari pe an, a creat valoare adăugată de 19.200 şi profituri de 7.750 de dolari, fiind plătit cu un salariu brut de 6.150 de dolari.”

Florin Talpeş, Preşedinte ANIS afirmă că “pentru 2005 şi anii următori, studiul estimează măriri importante ale salariilor alimentate de evoluţiile pozitive ale pieţei IT externe şi interne, de extinderea investiţiilor străine, dar şi de dezechilibrul tot mai accentuat de pe piaţa muncii între cererea în continuă creştere şi oferta care stagnează”. Creşterea în 2005 a salariului mediu pe industria de software şi servicii se va situa între 15% şi 20% cu diferenţe între brut şi net mai mici decât în cazul mediei pe economie, iar exprimată în euro sau dolari va depăşi probabil 30% şi, respectiv, 40%. Continuarea creşterii în anii următori cu o rată anuală de cca 15% (în euro) va conduce la un salariu brut mediu pe sector de cel puţin 1,9 ori mai mare în 2008 faţă de 2004.
Salariile în industria de software şi servicii din România poziţionează ţara noastră cu un nivel mai coborât decât în ţările central-est europene membre UE, mai ridicat decât în Bulgaria, Ucraina sau Belorus, dar asemănător cu cel din Rusia. In context global România se numără printre primele 20 de ţări cu cele mai reduse costuri ale forţei de muncă.

In clasamentele generale de atractivitate a locaţiilor offshore România ocupă un loc destul de bun, dar se situează în urma tuturor ţărilor est-europene recent aderate. Tendinţa de creştere a salariilor în perioada imediat următoare va conduce la deteriorarea poziţiei în astfel de clasamente, dacă nu va fi compensată de creşteri semnificative, atât în calificarea, calitatea şi disponibilitatea forţei de muncă, cât şi la toate celelate criterii care contribuie la atractivitatea ţării (stabilitate macro-economică, politică, mediu legislativ, taxare, legislaţie a muncii, infrastructură).

Mircea Vuici este de părere că: „Mărirea continuă a costului forţei de muncă este o realitate cu care industria de software şi servicii românească trebuie să se obişnuiască şi să o ia în calcul. Orice strategie de firmă sau de industrie, mai ales dacă este vorba de export, trebuie să ia în considerare modalităţile de reducere a dependenţei de costul redus al muncii şi de accentuare a competitivităţii bazate pe calitate, expertiză, specializare şi inovare.”

In această analiză au fost utilizate date agregate din bilanţurile firmelor CAEN 72, indicatori furnizaţi de ITC-Institutul de Tehnică de Calcul, cifre din publicaţiile Institutului Naţional de Statistică, rapoarte ale firmelor de consultanţă şi analiză de piaţă şi informaţii din diferite alte surse interne şi internaţionale.
Acest nou studiu ANIS propune o analiză a veniturilor salariale în industria de software şi servicii, încercând astfel să acopere lipsa de informaţii structurate privind acest subiect de interes major pentru comunitatea firmelor de software.

Despre ANIS

Modificările la Ordonanţa Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing au fost avizate de comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului şi au fost înaintate spre promulgare către Preşedinţia României în data de 4 noiembrie a.c.
Modificarea OG nr. 51/1997 în sensul acceptării la operaţiuni a aplicaţiilor software a fost iniţiată în iunie 2003 de ANIS în colaborare cu celelalte asociaţii din Coaliţia Tech 21.
Cristina Milicescu, Responsabil de comunicare ANIS, tel. 0741.169.100

c.milicescu@anis.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/anis/o-valoare-neasteptat-de-mica-a-salariilor-din-industria-de-software-si-servicii