Conferința cu tema „Traducătorul profesionist – actualitate și perspective”

BUCURESTI - 8 decembrie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

ComunicatAPIT-rev.doc

APIT – Asociaţia Profesională a Interpreţilor şi Traducătorilor, în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Centrul de Cercetare în Domeniul Traducerii şi Terminologiei (TradComTerm) și AFIT – Asociația Firmelor de Interpretariat și Traduceri a organizat joi 20 noiembrie la Craiova conferința cu tema „Traducătorul profesionist – actualitate și perspective” în Sala Aula Magna a Facultății de Drept și Științe Administrative. Evenimentul a avut ca scop abordarea problemelor și tendințelor actuale ale pieţei de traduceri și interpretariat, împreună cu direcțiile sale de perspectivă, fiind totodată o ocazie binevenită de diseminare a bunelor practici în domeniu. În plus, conferința a urmărit să ofere traducătorilor participanți soluţii profesionale cu aplicabilitate practică iar studenților prezenți posibilitatea de a se familiariza cu standardele şi instrumentele de tehnologie lingvistică.

Conferința a fost inaugurată de președintele Asociaţiei Profesionale a Interpreţilor şi Traducătorilor, George Alexandru PAPADOPOL, și  de prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu – Prorectorul Universității din Craiova. Dezbaterea a fost moderată de către Conf. univ. dr. Titela VÎLCEANU din partea Universității din Craiova și HRISTODOULAKIS – ZANFIR Dana Cristiana din partea APIT – Asociaţia Profesională a Interpreţilor şi Traducătorilor iar printre vorbitori s-au numărat: George Alexandru PAPADOPOL din partea APIT – Asociaţia Profesională a Interpreţilor şi Traducătorilor, Conf. univ. dr. Titela VÎLCEANU, Asist. univ. dr. Oana DUŢĂ, Prof. univ. dr. Cristiana TEODORESCU, Lector univ. dr. Marinella COMAN, Conf. univ. dr. Daniela DINCĂ, Lector univ. dr. Sorin CAZACU din partea Universității din Craiova, Laurențiu CONSTANTIN, Cristina PANAIT, Florin ZORI din partea AFIT – Asociația Firmelor de Interpretariat și Traduceri, si Vasile EDER, Cornel ALEXA din partea Speed-Sign.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 150 de participanți, traducători profesioniști, firme de traduceri, profesori și studenți.

În cadrul conferinței au avut loc dezbateri și prezentări pe teme de actualitate, precum rolul terminologiei în comunicarea de specialitate, dinamica formării profesionale a interpreților, formarea traducătorilor, regimul juridic al traducerilor autorizate/legalizate, rolul colaborării dintre traducători și firme de traduceri, platforma integrată de management al documentelor electronice sau utilitatea asigurării de răspundere profesională.

Vineri, 21 octombrie au avut loc două workshop-uri „Atelier practic de tehnologie a traducerii” susţinut de  Laurențiu CONSTANTIN și „Atelier de interpretariat de conferință” susţinut de George Alexandru PAPADOPOL și HRISTODOULAKIS – ZANFIR Dana Cristiana la care au participat  studenti și masteranzi în specializarea traducere-interpretare și alte specializări conexe, cadre didactice ale Universității din Craiova și membri ai Centrului TradComTerm - Centrul de Cercetare în Domeniul Traducerii şi Terminologiei, Universitatea din Craiova

APIT – Asociaţia Profesională a Interpreţilor şi Traducătorilor înființată în octombrie 2013 are ca scop protejarea și promovarea drepturilor și intereselor profesionale ale traducătorilor și interpreților din România. Obiectivele asociației constau în promovarea unor standarde de înaltă calitate, precum și a celor mai bune practici în prestarea serviciilor de traducere și interpretariat, ca și optimizarea cadrului legislativ privind organizarea si exercitarea profesiei de interpret și traducător.

Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.apit.ro sau la telefon 0726.679.433, 0723.916.871. Persoana de contact: Mărgineanu Alina şi Nicoleta Truică.

București, 30 noiembrie 2014

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/apit/conferin-a-cu-tema-traducatorul-profesionist-actualitate-i-perspective